Cameron Humphreys: “Mijn avontuur hier was er al eentje met ups en downs”

Cameron Humphreys in duel met Anderlecht-doelman Timon Wellenreuther. “Tegen RSCA kon ik wel leven met een gelijkspel.”©JASPER JACOBS BELGA
Cameron Humphreys in duel met Anderlecht-doelman Timon Wellenreuther. “Tegen RSCA kon ik wel leven met een gelijkspel.”©JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

Cameron Humphreys streek neer aan de Gaverbeek in de zomer van 2019. Zijn eerste seizoen werd geen succes. Nochtans kon de 22-jarige Brit heel wat adelbrieven voorleggen met een opleiding bij Manchester City. “Ik debuteerde aan de zijde van Vincent Kompany. Ik leerde al veel van hem.”

Het is een enorme opluchting voor Cameron Humphreys dat hij zichzelf kan tonen aan de supporters van Zulte Waregem. Op de vorige speeldag zag hij een oude bekende terug met Vincent Kompany. Essevee speelde 2-2-gelijk tegen het Anderlecht van zijn vroegere ploegmaat bij Manchester City. “De start was lastig. Tot we scoorden, daarna brachten we goed voetbal. Maar we incasseerden opnieuw te gemakkelijk de gelijkmaker. Na rust hadden we meer kansen. Ik kon wel leven met een gelijkspel.”

Na de wedstrijd had Humphreys een gesprekje met Vincent Kompany. “Het was niets speciaals. Ik had hem gewoon al lang niet meer gezien. Hij vroeg hoe het ging met mij. Ik ken hem goed. Ik trainde bij Manchester City mee met de A-kern. Ik stak veel op van Vinnie, zoals leiderschap tonen, agressief zijn in het spel en een winnaar zijn.”

Het leek in de zomer van 2019 ietwat een vreemde keuze om van het grote City naar Zulte Waregem te komen. “Het is wel een droom om ooit terug te keren naar de Premier League. Hopelijk lukt het me ooit. Maar ik dacht: spread my wings . Ik moet naar een andere club om op het hoogste niveau actief te kunnen zijn. Het zou moeilijk zijn om een basisplaats te bemachtigen bij City. Ik denk trouwens dat de Belgische competitie onderschat wordt in het buitenland. Als je kijkt zijn hier veel spelers doorgegroeid tot echte wereldsterren. Kijk maar naar Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne. Die laatste is intussen de beste middenvelder van de wereld.”

Er bestaan beelden van Humphreys die het in het shirt van City opneemt tegen toppers als Ronaldo, Bale en Benzema tegen Real Madrid. “Of dat een piekmoment was in mijn carrière? Ik hoop het niet. Hopelijk komen er nog zulke wedstrijden (lacht) . Het was wel crazy.”

Bij City werkte de Brit onder Pellegrini en Guardiola. Heeft hij een voorkeur voor een coach? “Goh, niet echt. Ze hebben allebei een verschillende stijl. Guardiola is meer aanwezig tijdens een training. Terwijl Pellegrini meer laid back is. Het is fifty-fifty.”

Tunnelvisie

Het moet ontnuchterend zijn om plots te trainen met gewone stervelingen, in plaats van met kleppers als Aguero, Da Silva en De Bruyne. “Dat valt wel mee hoor. Je moet daar niet te veel aan denken. Eigenlijk is het simpel. Je moet een tunnelvisie hanteren om zelf zo goed mogelijk te worden.”

Ugbo (eigendom van Chelsea) en Nmecha (eigendom van Manchester City) zijn twee spelers die vanuit de Engelse competitie naar Cercle Brugge en Anderlecht trokken. “Nmecha contacteerde me. Ik zei hem dat de Jupiler Pro League echt een competitie voor hem is omdat hij fysiek sterk is. Dat is misschien waarom hij nu veel scoort (lacht) . Met Nmecha heb ik bijna dagelijks contact.”

Als kind was Humphreys altijd fan van Manchester United. Hij kon er ook een opleiding volgen. Toch koos hij ervoor om bij City te tekenen. “City was nieuwe complexen aan het bouwen en dat sprak me meer aan. Mijn familie is trouwens verdeeld. Mijn grootvader en nonkel zijn fans van City, de rest supportert voor United. Ik volg City nog altijd omdat ik hun spelstijl mooier vind.”

Terug naar Zulte Waregem. Vorig seizoen kon Humphreys de hooggespannen verwachtingen niet inlossen. “Ik maakte voor het eerst negentig minuten vol op Genk. Daarna kreeg ik een trap op mijn enkel op training en ik was een maand out. Het team was aan het winnen, dus ik kon me niet in de ploeg knokken.”

Na een half jaartje besloot Humphreys om op uitleenbasis te vertrekken naar Nederland, bij Excelsior in de tweede klasse. Hij kwam er maar vier keer in actie voor de A-ploeg. “Het was een kort verblijf. Ik heb er toch van genoten. Ik leerde er veel over mezelf. Onder meer dat ik nooit mag afgeven en moet blijven gaan. Ooit kun je er voor beloond worden.”

Covid-19

Dit seizoen zou Humphreys gaan bewijzen dat hij wel degelijk een prima verdediger is. Maar … Corona gooide roet in het eten. “Het was echt een vreemd gevoel. In augustus vertelde de dokter me dat ik Covid-19 had. Maar ik had geen symptomen. Ik moest twee weken in quarantaine. Ik zat in mijn appartement en plots kon ik niet meer ruiken. Ik sliep enorm veel en was quasi de hele tijd aan het zweten. Na veertien dagen kreeg ik mijn smaak terug. Gelukkig ondervind ik er geen fysieke ongemakken meer van.”

Intussen veroverde Humphreys zijn stek in de ploeg. “Of ik dacht dat het zolang zou duren? Ik was er niet zo veel mee bezig. Mijn avontuur bij Zulte Waregem was er al een met ups-and-downs , een rollercoaster. Het eerste seizoen was lastig. Ik moest wennen aan het directe voetbal dat snel op en neer gaat.”

Aan de zijde van Olivier Deschacht steekt Humphreys veel op van het vat vol ervaring. “Hij houdt me de hele wedstrijd scherp. We hebben trouwens buiten het voetbal ook contact. We spelen samen op de PlayStation Call of Duty.” (lacht)

Een dieptepunt was de 0-6-nederlaag tegen Club Brugge, waar Humphreys op de voor hem ongebruikelijke positie van rechtsachter moest postvatten. “Opare was geblesseerd. Ik was een noodoplossing. Het was zo een van die wedstrijden waarin iedereen slecht presteerde. Ik heb er niet te veel aandacht aan besteed.” Zien we dan nu intussen de beste Humphreys? “Dat zou ik niet durven te stellen. Laat me zeggen dat ik aan 80% van mijn kunnen zit. Ik moet nog meer wedstrijden verzamelen en ik hoop dat we tegen Eupen onze opmars in het klassement kunnen verderzetten.”

Zondag 13 december om 16 uur: KAS Eupen SV Zulte Waregem