Alexander Blessin: “Club Brugge heeft een grote kans om te winnen”

RB Leipzig verloor met 6-3 van Manchester City, onder meer na een owngoal van deze Nordi Mukiele. (foto Reuters) © CRAIG BROUGH REUTERS
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Club Brugge speelt dinsdag zijn tweede Champions Leaguewedstrijd uit bij RB Leipzig, waar Alexander Blessin acht jaar jeugdtrainer was. Het voetbal van de Duitse topclub heeft voor de KVO-coach geen enkel geheim. “Momenteel zijn er daar veel dingen die niet werken, maar hun grootste probleem is de defensieve instabiliteit.” Een voorbeschouwing.

Een oververdiend 1-1- gelijkspel tegen MNM, kolkende tribunes en luid applaus in het hele land, Club Brugge en Philippe Clement – met de hulp van zijn staf – maakten tegen PSG een uitstekende beurt. Voor zijn keuze voor Rits boven Vormer kreeg hij aanvankelijk de wind van voren van onder meer Marc Degryse, maar het bleek wel degelijk een ingreep met positieve impact te zijn: met een tweede controlerende middenvelder (naast Balanta) beperkte hij voor de tegenstander de speelruimte tussen de linies. Dat zorgde voor meer defensieve stabiliteit voor een verdediging met slechts twee centrumverdedigers en een linksback (Sobol) van wie zijn drang naar voren wel eens groter is dan zijn verdedigende alertheid. Bovendien is Rits meer dan de sterke duelspeler Balanta iemand met oog voor zonder bal infiltrerende middenvelders.

In offensief opzicht kreeg Vanaken met twéé man in zijn rug meer bewegingsvrijheid en indien de wedstrijdevolutie erom vroeg, kon Rits ook hoger gaan spelen. Zoals dit systeem met een viermansverdediging en een dubbele flankbezetting in deze bezetting ook gemakkelijk kan overgaan in een systeem met drie centrale verdedigers en wingbacks (Sowah en Sobol) door de rechtsback (Mata) naar binnen te schuiven.

Crisis

Maar de glorie van de openingsmatch ligt alweer tien dagen achter de rug, komende dinsdag wacht blauw-zwart in Duitsland opdracht twee: RB Leipzig. Als daar kan worden gewonnen, komt de droom van een Europese overwintering alweer wat dichter. De kans is groot dat Club Leipzig met hetzelfde flexibel elftal zal aanpakken. Met grote kans op succes, meent Alexander Blessin. De Duitse coach werkte vóór KVO acht jaar in de opleiding van RB Leipzig en kent als adept van vroegere topcoaches Ralf Rangnick en Julian Nagelsmann als geen ander het voetbal van de Duitse topclub.

Maar RB Leipzig, dat op speeldag 1 met 6-3 verloor bij Manchester City, verkeert momenteel wel in een crisis. Met amper 4 op 15 in de Bundesliga staat Jesse Marsch, de opvolger van de naar Bayern vertrokken Nagelsmann, er onder grote druk. “Er zijn daar momenteel veel problemen”, opent Blessin. “Onder Marsch zijn ze teruggekeerd naar de oude stijl met alleen maar hoge pressing, zoals die destijds door Rangnick werd geïnstalleerd. Nagelsmann voegde daar iets aan toe: oplossingen creëren bij balbezit. Maar Marsch heeft bij zijn aankomst gezegd: Dit is de enige weg, dit is de beste selectie, daarmee moeten we in Duitsland voor het allerhoogste gaan. Als je dan zo slecht start, krijg je natuurlijk veel kritiek.”

“Als je de richting verandert, grote verwachtingen schept en geen resultaten haalt, krijg je ook altijd problemen met sommige spelers. Jongens die vorig seizoen in de basis stonden en nu moeten wijken voor mannen die heel goed kunnen lopen en jagen, maar niet zo goed zijn aan de bal, beginnen nu te vergelijken met de vroegere coach Nagelsmann en zeggen: Fucking hell! Bovendien haalden ze er met Silva een spits bij die met Frankfurt 28 keer scoorde, maar niet past in de spelwijze van Marsch. Hij is goed in balbezit, maar niet in de gegenpressing. Dat is een groot probleem. En dan is er nog iets: Rangnick was heel autoritair, terwijl Marsch spelers meer verantwoordelijkheid en ruimte geeft. Soms werkt dat, soms werkt dat niet. Doet er bij de pressing iemand zijn loopwerk niet, dan kom je in de problemen”, aldus Blessin.

“Voor centrale verdedigers als Orban en Klostermann is het niveau van de Champions League heel hoog gegrepen. Orban is niet snel, Klostermann is dat wel en rechtsback Mukiele is een van de snelste spelers van de Bundesliga, maar ze zijn niet de besten in de opbouw. “Momenteel zijn er veel dingen die niet werken, maar hun grootste probleem is de defensieve instabiliteit. Ze lopen niet over van vertrouwen en durf, maar pas op: je moet ze wel heel ernstig nemen, zoniet maak je ze sterk. Hun flankspelers zijn goeie elementen: op links Forsberg of Szoboszlai; en op rechts Nkunku, die drie keer scoorde in Manchester en die snel, vaardig en creatief is. En Olmo, op de tien, loopt niet snel, maar ziet, denkt en handelt snel en beschikt over gouden voeten.”

Verandering

Hij verwacht dat Marsch iets zal veranderen, aan het systeem en/of aan de spelerskeuze. “Normaal speelt hij in 4-2-3-1 en soms ook in 4-2-2-2, maar je weet nooit wat een coach doet die onder zo’n grote druk staat. Een keuze die Clement sowieso moet maken, is: gaan we hoog pressen of iets lager? Zet je hoog druk, dan gaan ze de lange bal gebruiken. Laat je ze opbouwen, dan kunnen ze momenteel niet zoveel kwaliteit bieden. Dan moet je toeslaan in een zwak moment en snel in de rug van Orban spelen. Troeven daarbij zijn Vanaken, met zijn dieptepassing, en De Ketelaere, die heel goed diep loopt en samen met Lang ook wel altijd goeie creatieve momenten kent.”

“Als Club speelt zoals tegen PSG krijgt Leipzig het moeilijk en maakt het zelfs een grote kans om te winnen. Dat betekent: negentig minuten voetballen met vertrouwen, lef, intensiteit én controle over de restverdediging. Want, hoe dan ook: tegen Leipzig moet je altijd geconcentreerd zijn.”