Essevee-aanvoerder Ewoud Pletinckx na de 0 op 6: “We missen balans in de ploeg”

Olivier Deschacht en Ewoud Pletinckx proberen Cyriel Dessers en Junya Ito van Genk af te stoppen. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Net als vorig seizoen startte Zulte Waregem met 0 op 6 aan het seizoen. Nieuwbakken aanvoerder Ewoud Pletinckx mag meteen zijn rol als spreekbuis opnemen en uitleggen waar het fout loopt. “We hebben een resultaat nodig en dan zal het vertrouwen wel komen.”

“Het zijn niet de leukste momenten. Na de openingswedstrijd tegen Racing Genk waren we teleurgesteld, we verdienden meer. We deden het voor de rust zeker niet slecht. Daarom hadden we vertrouwen gepakt voor de volgende match in Beerschot. Daar deden we het gewoon niet goed. Dan sta je daar met 0 op 6.”

Waar loopt het dan fout?

“In balbezit zijn we niet zuiver genoeg. Tegen Genk konden we dat compenseren omdat ons blok goed stond in de eerste helft, op Beerschot lukte dat niet. Ik denk dat we genoeg kwaliteit hebben. We zijn niet veel spelers kwijt in vergelijking met vorig seizoen. Iedereen kan een pass geven en een controle uitvoeren. Ik weet niet goed waaraan het ligt.”

Bij de 1-0 van Beerschot schakelde Holzhauser met één pass de hele verdediging uit. Incasseren jullie niet te gemakkelijk doelpunten?

“Ik was niet te spreken over die 1-0. We wisten op voorhand dat Beerschot die kwaliteit heeft. Bij die fase gebeuren er drie fouten. Eerst was er het balverlies van Soisalo. Daarna was er te weinig druk op de bal. En Deschacht en ik reageerden te traag. Al zijn ballen in de rug van de defensie de moeilijkste om op te verdedigen.”

Soisalo deed het niet goed op de rechtsachter, maar er waren geen andere opties neem ik aan?

“Opare was net niet fit genoeg, maar we namen geen risico’s. Kainourgios was out en Humphreys was pas bij de groep aangesloten. Soisalo had nog nooit op die positie gespeeld. Na 40 minuten schakelden we over naar een 3-5-2, Govea verving Soisalo.”

Wat zeg je dan tegen zo’n jongen als Soisalo?

“Ik liet het even bezinken. De staf praatte al met hem en hij gedraagt zich als een voorbeeldprof. Hij kan snel de knop omdraaien.”

Essevee-aanvoerder Ewoud Pletinckx na de 0 op 6:
© BELGA

Hoe reageert coach Francky Dury op de 0 op 6?

“In de kleedkamer hebben we gezegd dat het tegen Waasland-Beveren een zespuntenwedstrijd wordt. We moeten niet panikeren, vorig seizoen startten we ook met twee verliesbeurten. Met Nieuwjaar zaten we op koers voor play-off 1. Het besef moet er zijn dat er nu punten gepakt moeten worden, anders maak je het moeilijk voor jezelf.”

Dury zei in de media: “Op het middenveld missen we jongens die Berahino en Vossen in stelling kunnen brengen.”

“We missen balans in de ploeg. We hadden de voorbije twee matchen niemand die een beslissende pass vooruit kon geven. Andere jaren hadden we Bongonda, Thorgan Hazard of Harbaoui, jongens die met een flits het verschil maakten. Langs de andere kant hebben we met Vossen en Berahino twee goalgetters. Srarfi, Dompé en Bruno kunnen een actie maken. Het zal er wel eens uitkomen.”

Missen jullie de aanwezigheid van de geblesseerde Sammy Bossut?

“Versta me niet verkeerd: Bansen is een waardige vervanger. We missen Sammy niet alleen om zijn kwaliteiten als doelman. Hij heeft veel ervaring en is stressbestendig. In situaties als deze zouden we hem kunnen gebruiken.”

Hoe is het met hem na die schedelfractuur en hersenschudding?

“Sammy is een keer langs geweest. Drukke situaties moet hij vermijden. Ik durf er geen termijn op plakken, maar misschien is hij in september opnieuw op de club om te revalideren.”

Waar moeten er volgens jou nog versterkingen komen?

“Op de rechtsachter zitten we krap. Er mag in elke linie nog iets bij, want onze kern is niet zo groot. Dat zal de concurrentie aanzwengelen en dat is positief.”

Hoe is het met Bianda? Op foto ziet het er een beer van een vent uit?

“Die foto liegt niet. Bianda is moeilijk van de bal te zetten, wint veel duels en heeft een stevige pass. Hij moet zich nog aanpassen aan het team. Hij kan een meerwaarde zijn.”

Het doel moet toch de top acht zijn, neem ik aan.

“Ons doel is elk jaar om de top zes te halen. Nu is er de Europa League play-off van plaats vijf tot acht. We moeten niet zeggen dat we proberen om die top acht te halen, het is ons doel en dat is realistisch. We moeten niet alles onder tafel schuiven door die 0 op 6 en over de redding beginnen spreken. We hebben de kwaliteiten om in de linkerkolom te eindigen.”

Je bent nu twee wedstrijden aanvoerder, was je verrast toen je eind juli werd aangeduid als kapitein?

“Ik had al een vermoeden omdat ik tijdens een oefenwedstrijd aanvoerder was geweest. Tijdens de teambuilding kwam de vraag van de coach. Ik had gedacht dat ze iemand met meer ervaring zouden kiezen. Het sluit aan bij waar ze met Zulte Waregem naartoe willen: verjonging. Dury zei me dat ik de capaciteiten heb om kapitein te zijn. Ik word ondersteund door de hulpcoaches De fauw en Simons en de oudere jongens als Deschacht, Bossut en Seck. Ik stelde me de vraag of het niet te vroeg was, maar door al die zaken die ik net opnoemde is dit toch het juiste moment.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.