Eerste zomertransfer van KV Kortrijk Gilles Dewaele: “Stabiele club met een duidelijk plan”

Gilles Dewaele. (gf)
Redactie KW

Na drie seizoenen in de Kempen bij Westerlo komt Gilles Dewaele weer thuis bij KV Kortrijk. De 24-jarige rechtsachter is geboren en getogen in Wenduine. Hij was voor zijn passage bij de Kemphanen aan de slag bij Cercle Brugge. Op 20 maart tekende hij een overeenkomst bij KV Kortrijk tot en met juni 2023. “Ik heb gekozen voor Kortrijk, omdat dit een ambitieuze club is met een mooie aanhang. KVK heeft bepaalde ambities en wil iets betekenen in het Belgisch voetbal”, aldus Gilles.

De naam Gilles Dewaele zal bij sommige fans een belletje doen rinkelen. Toch weten we niet zo heel veel over de West-Vlaming. De verdediger startte met voetballen in zijn geboortedorp Wenduine op 5-jarige leeftijd. “Op 8-jarige leeftijd vertrok ik naar Blankenberge. Daar heb ik zo’n drie jaar gevoetbald. Daarna kwam Cercle Brugge me halen. Ik viel op tijdens een wedstrijd met een provinciale jeugdselectie. Ook KV Oostende en Club Brugge kwamen er scouten. Het is uiteindelijk Cercle geworden.”

Bij Cercle Brugge doorliep hij de jeugdopleiding om uiteindelijk in het A-elftal uit te komen. Op 25 oktober 2013 maakte Dewaele zijn debuut in de hoofdmacht van De Vereniging. Hij was toen amper 17 jaar oud. “Het is toen heel snel gegaan. Ik was al twee tot drie jaar een vaste waarde bij de nationale jeugdploegen. Ik kreeg een profcontract aangeboden en ging daar op in. Er waren toen ook andere ploegen geïnteresseerd, maar ik koos ervoor om bij Cercle Brugge te blijven. Zo kon ik mijn middelbare opleiding afwerken in Brugge.”

Dewaele groeide bij Cercle Brugge uit tot een basisspeler. “Ik heb een heel jaar meegetraind met de A-kern. Af en toe kreeg ik mijn kans. Onder coach Arnar Vidarsson ben ik in de ploeg gekomen. Jammer genoeg zijn we dat seizoen (2014-2015, red.) gedegradeerd. Dat was een harde noot om te kraken. Ik was ook nog maar 19 jaar. Het was extra zuur, omdat we voorlaatste waren geëindigd en op een bepaald moment tien punten voorsprong hadden op rode lantaarn Lierse. Het was het laatste jaar dat Play-off 3 nog bestond en zo degradeerden we.”

Monaco

Dewaele bleef uiteindelijk aan boord bij Cercle Brugge en zou er nog twee seizoenen afhaspelen in de Proximus League. Daarna besloot hij om na de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 te vertrekken richting Westerlo. “Op het einde van dat seizoen werd Cercle Brugge kampioen. Ik gunde het de club toen wel. Monaco had Cercle overgenomen en in mijn laatste seizoen bij De Vereniging merkte ik al: oei, er komen hier elk jaar veel Franse spelers bij. Soms waren dat zelfs jongens van de U19. Ik was toe aan iets nieuws en wilde eens wat verder weg van huis voetballen. Cercle wilde me houden, maar ik had dit nodig om mezelf verder te ontwikkelen. Ik was bij wijze van spreken bijna tien jaar bij Cercle, vier jaar in de eerste ploeg en vijf jaar bij de jeugd.”

Eerste zomertransfer van KV Kortrijk Gilles Dewaele:

Bij Westerlo ontpopte de West-Vlaming zich opnieuw tot een vaste waarde in de defensie. “Ik had geluk dat ik trainers ontmoette die in mij geloofden. En ik bleef gespaard van blessures. Na een half seizoen nam Bob Peeters over. Dan moet je je opnieuw tonen en bewijzen. Ik denk dat ik nooit ontgoocheld heb.”

Vorig seizoen was Dewaele goed voor vijf goals en drie assists, niet slecht voor een rechtsachter. De verdediger beschikt over een grote motor om geregeld de achterlijn te halen en offensief zijn steentje bij te dragen. “Peeters kwam met me praten en zei dat ik mijn loopvermogen meer mocht gebruiken. De hoofdtaak blijft nog altijd de nul houden. Maar als je de energie en de drive hebt, waarom niet? Het konden wel nog wat meer assists zijn. Maar als er owngoals worden gemaakt of aanvallers wringen kansen de nek om, dan worden die assists niet opgenomen in de statistieken (lacht).”

Juiste profiel

Dewaele zet na drie seizoenen in de Kempen weer voet aan grond op West-Vlaamse bodem. Er waren nog andere ploegen die interesse toonden. Zo was zijn ex-club Cercle Brugge ook een optie. Dat zei David Carpels, hoofd van de jeugdopleiding, onlangs nog in deze krant. “Terugkeren naar Cercle is altijd ergens een mogelijkheid. Maar als er een ploeg als Kortrijk komt aankloppen, dan twijfel je niet. Op het moment van de onderhandelingen stond Cercle er niet echt goed voor, ze kampeerden nog op de laatste plaats. Kortrijk is een stabiele club en het is eens iets anders.”

De verdediger omschrijft zichzelf als iemand die er zijn hoofd voor legt, heel snel is, loopvermogen heeft en graag mee naar voren trekt. Ook powerplay ligt hem. Dat klinkt als muziek in de oren voor een coach als Yves Vanderhaeghe. De genoemde eigenschappen lijken erg op die van de linkerflankverdediger Kristof D’Haene. “Ik denk dat mijn profiel de reden is waarom Kortrijk bij mij is uitgekomen.”

“De stap naar Westerlo had ik nodig om mezelf verder te ontwikkelen en ervaring op te doen”

Dewaele kent Kristof D’Haene van bij Cercle Brugge. Ook met Mboyo speelde hij een half seizoen samen. Dat vergemakkelijkt de integratie bij zijn nieuwe club. “Die andere nieuwkomer Michiel Jonckheere is van dezelfde streek als ik, van De Panne. Dan heb je automatisch een band en babbel je sneller met elkaar. Coach Yves Vanderhaeghe kende ik niet persoonlijk. Al hebben we gesproken tijdens de contractonderhandelingen. Daaruit kon ik afleiden dat ze me echt wilden binnenhalen. Dat ik een contract kon ondertekenen voor drie seizoenen is een blijk van vertrouwen. Ik voelde dat Kortrijk een plan heeft. Ze zoeken doorbijters.”

Na vijf seizoenen in de Proximus League maakt Dewaele de terugkeer naar het hoogste niveau in België. “Ik heb vooral heel veel gespeeld, zo kon ik me beter ontwikkelen en ervaring opdoen. Het niveau mag je in 1B niet onderschatten. In 1A wordt er vooral juister gevoetbald. Het is aan mij om te bevestigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten