Damien Marcq heeft dan toch nog een toekomst bij Zulte Waregem

Damien Marcq heeft zich na een lange periode opnieuw in het team van Francky Dury geknokt. (foto HDV)
Redactie KW

“Lang geleden dat ik nog een interview heb gegeven”, lacht Damien Marcq als hij ons begroet. De aimabele Fransman weet beter dan wie ook dat zijn periode aan de Gaverbeek een stille dood leek te sterven. Tot Francky Dury hem als ‘surprise van de chef’ in de basis dropte voor de eerste match van de terugronde tegen Mechelen. Sindsdien haalt de verdedigende middenvelder weer een meer dan aanvaardbaar niveau.

1. Eerste competitiematch van 2018. Marcq start, net als die andere aanwinst Hamdi Harbaoui, in de cruciale match op KV Mechelen, die Essevee met 0-2 wint.

Damien Marcq: “Dat was een droomdebuut, absoluut. Ik was pas overgekomen van AA Gent, waar ik amper aan de bak kwam, en wou me opnieuw bewijzen. Die eerste weken liep het vlot, tot die vervelende ziekte me van het veld haalde.”

2. Februari 2018: klierkoorts velt de Fransman, die pas aan het eind van play-off 2 weer op het veld staat.

“Klierkoorts is iets dat je overvalt. Je voelt je niet echt ziek, maar je bent constant erg moe. Je staat ermee op, gaat ermee slapen, maar je voelt je nooit uitgerust. Drie maanden lang heeft ‘mononucleose’ mijn leven beheerst. Net in die periode was mijn vrouw zwanger van onze tweeling. Vermoedelijk heb ik de kusjesziekte opgelopen via mijn oudste zoontje, die nu 2,5 is. Het was een enorm belastende periode. Gelukkig had mijn ziekte geen invloed op de zwangerschap van mijn vrouw. Ik speelde wel nog één helft in de play-off-finale op Genk, die we kansloos verloren.”

3. In de eerste twaalf competitiematchen van 2018-2019 start Marcq negen keer als titularis, maar hij is één van de spelers die het gelag betaalt voor een periode van acht nederlagen op rij.

“Ik kan de coach niets verwijten, hij moest iéts doen om het tij te doen keren. De eerste match die ik niet meespeelde, wonnen we met 2-1 van Standard, het begin van een betere periode. Logisch dat Francky Dury toen het vertrouwen gaf aan de jongens die mee aan de basis van de ommekeer lagen. Het zorgde ervoor dat ik in de reguliere competitie nog amper aan de bak kwam, al had dat ook te maken met een hamstringblessure, die me toch twee maanden aan de kant hield. In play-off 2 startte ik nog drie keer als titularis, maar waren we al snel uitgeteld voor de ‘prijzen’. Ik durf niet zeggen dat klierkoorts nog iets te maken had met mijn matige prestaties vorig seizoen, al gaf de clubarts wel aan dat zoiets toch een jaar in je organisme kan zitten. Er is ook een reële kans dat de wijziging in mijn gezinssituatie – van één naar drie kinderen – een impact had op mijn prestaties, want het is best wel vermoeiend.”

Ja, ik heb een tijd gedacht dat het voor mij over was bij Zulte Waregem

4. Bij de start van dit seizoen blijft de rol van Marcq beperkt tot drie invalbeurten. Tien keer haalt hij niet eens de selectie.

“Tardieu en Faik waren vertrokken, maar met Seck, Govea en Sissako had de coach heel wat mogelijkheden op het middenveld. Ik neem het hem niet kwalijk dat hij nieuwe en jeugdspelers kansen gaf. Zelf ben ik nooit bij de pakken blijven zitten, ik bleef trainen alsof ik elke week in de basis stond. Het heeft ook geen zin om te beginnen zeuren, daar bereik je helemaal niets mee. Je moet positief blijven voor je ploegmaats, solidariteit tonen. Uiteraard heb je vaak weinig reden tot lachen, maar daar wou ik de anderen niet mee lastigvallen. Ik ben net 31 geworden, dan moet je ook een voorbeeld voor jonge spelers zijn: tonen dat je af en toe geduld moet oefenen, want vroeg of laat krijg je toch weer je kans. In voetbal kan het razendsnel gaan.”

Damien Marcq probeert Gent-middenvelder Owusu het spelen te beletten.
Damien Marcq probeert Gent-middenvelder Owusu het spelen te beletten.© BELGA

5. 23 november 2019: op het veld van KV Mechelen mag Marcq zich opnieuw titularis noemen. Vóór de nederlaag op het veld van AA Gent levert hij een belangrijke bijdrage in drie opeenvolgende zeges én clean sheets.

“Ik heb een poosje gedacht dat het hier gedaan was voor mij, ja, maar door hard te blijven werken gaf de coach me een kans in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Cercle Brugge. Daar speelde ik een goede partij, waarna ik het vertrouwen kreeg tegen Mechelen. Misschien is het geen toeval dat ik uitgerekend Achter de Kazerne weer in een positieve spiraal ben geraakt. Die ploeg ligt me: leuke sfeer, een team dat wil voetballen en de duels niet schuwt… daar hou ik wel van. Uiteraard is het leuk dat we sindsdien drie keer op rij de nul hielden, al hadden we tegen Gent meer moeten tonen dan we gedaan hebben. We mogen ons niet verschuilen achter de afwezigheid van creatieve spelers zoals Govea en Berahino, maar moeten ook dan de beste versie van onszelf proberen te zijn.”

6. Dinsdag 17 december: Damien Marcq zal veel bekenden in de ogen kijken voor de kwartfinale van de beker tegen Charleroi.

“De Zebra’s zullen altijd speciaal zijn voor mij. Ik mocht er vier wonderlijke jaren beleven, waarin we ook Europees voetbal afdwongen. Er lopen nog altijd enkele oude bekenden rond, die ik nog af en toe hoor. Net als Charleroi heeft ook Essevee de kwaliteiten om de beker te winnen en Europees voetbal af te dwingen. Daar wil ik graag nog aan meewerken: mijn verhaal hier is nog niet volledig geschreven, want mijn contract loopt nog tot 2021. Momenteel zie ik geen enkele reden om dat niet uit te doen, al weet je in voetbal nooit wat de toekomst brengt.”