Bondscoach Martinez over Rusland: “Eerste match is altijd de lastigste”

Roberto Martinez, hier met assistent coach Thierry Henry op training.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Roberto Martinez, hier met assistent coach Thierry Henry op training.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Zoals aangekondigd zullen de Rode Duivels het tijdens de eerste groepswedstrijd zonder Kevin De Bruyne en Axel Witsel moeten rooien. Beide spelers lieten op vrijdag zelfs de vliegreis naar Rusland aan zich voorbijgaan en blijven op het basiskamp in Tubeke. Ook de Russen gaan niet zonder zorgen naar de openingswedstrijd. Bij vleugelspeler Andrei Mostovoy werd corona vastgesteld en hij is inmiddels uit de selectie verwijderd.

Zowel De Bruyne als Witsel volgen momenteel nog een individueel trainingsprogramma. Binnen een paar dagen sluiten ze dan wellicht aan bij de groep. De Bruyne zal normaliter speelklaar geraken voor de tweede partij tegen Denemarken, voor Witsel blijft de laatste wedstrijd tegen Finland het hoofddoel.

Meteen eerste test

Op papier zouden de Russen niet echt een probleem mogen vormen maar Martinez sprak bij aankomst in Sint-Petersburg toch met het nodige respect over de tegenstander: “Bij een eerste wedstrijd moet je je altijd aanpassen aan het tornooi. Het zal al onmiddellijk een eerste test worden. Het stadion zal goed gevuld zijn met fanatieke Russische supporters. Het wordt geen eenvoudige wedstrijd. Wij hebben een ervaren ploeg en doorheen de jaren zijn de verwachtingen voor onze ploeg gestegen.”

Met welke verdediging ik zal spelen, beslis ik pas na de laatste training.

Na de persconferentie volgde een laatste training, achteraan is er nog wat onzekerheid over wie zal spelen naast Vertonghen en Alderweireld. De bondscoach liet het achterste van zijn tong nog niet zien: “Met welke verdediging ik zal spelen, beslis ik pas na de laatste training. Boyata is ook terug uit blessure, alle vijf de verdedigers zijn klaar om te presteren.”

Lange weg naar titel

Over één positie is er absoluut geen twijfel mogelijk, Courtois verschijnt morgen uiteraard in doel. De doelman werd op het WK in 2018 uitgeroepen tot beste doelman en hij vindt dat hij nog stappen heeft gezet: “Vooral mijn voetenspel is er beter op geworden en ik heb nog meer ervaring. Ik voel me goed en wil de prestaties van bij Real Madrid doortrekken. We spelen om het EK te winnen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel goede landen, de weg naar een titel is lang.” Zaterdagavond om 21 uur moet de eerste horde genomen worden. En zoals Martinez het zelf zegt: “De eerste match is altijd de lastigste.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.