1 op 15 voor Essevee: aanvoerder Ewoud Pletinckx beseft dat het vijf voor twaalf is

Redactie KW

Cijfers liegen nooit. Zulte Waregem bevindt zich na de recente 1 op 15 in de onderste regionen van het klassement. Aanvoerder Ewoud Pletinckx beseft dat het vijf voor twaalf is. “De komende drie wedstrijden zou een negen op negen welgekomen zijn. Hoe langer je onderin blijft bengelen, hoe moeilijker je er zal wegraken. Zowel aanvallend als verdedigend moet het efficiënter.” Dat is klare taal van de kapitein. Tijd om de woorden in daden om te zetten. Afspraak zondag om 16 uur in Oostende.

Ewoud, hoe is het met jou? Je miste de match tegen Antwerp door een blessure aan de enkel?

Ewoud Pletinckx: “Ik ben nog aan het herstellen. Er was een ligament in mijn enkel gescheurd. Eind vorige week trainde ik met de groep, maar de match kwam te vroeg. Ik werk volop naar Oostende toe. Het is moeilijk in te schatten of ik fit geraak.”

We kunnen er niet omheen, de recente resultaten zijn niet goed. Hoe komt dat nu?

“We vragen ons dat in de club ook af. Met 0 op 6 begonnen we niet goed aan het seizoen. Dan herpakten we ons met een 6 op 6 tegen Waasland-Beveren en Moeskroen, matchen die je moet winnen. Dan volgden weer twee mindere wedstrijden tegen Charleroi en Club Brugge. Het moest beter en de mentaliteit was aanwezig op Standard, waar we een goed punt pakten. Op OH Leuven verdienden we meer dan een verlies en tegen Antwerp speelden we een prima eerste helft, maar we konden dat niet vasthouden. We kennen een mindere periode zoals we die vorig seizoen ook meemaakten. Het moet ook een beetje meezitten. We hadden al meer punten kunnen hebben, zodat we nu niet in vieze papieren zouden zitten.”

Wat moet er dan beter volgens jou?

“Ten opzichte van het begin van het seizoen zijn we al scherper en agressiever in de duels. Er is al meer vechtlust, maar voorin én achterin moet het efficiënter. We scoren te weinig en in defensief opzicht slikken we te veel vermijdbare of domme tegengoals, zeker als we even onderliggen. De kwaliteit moet hoger in balbezit, we houden het leer soms moeilijk in de ploeg.”

Is het komende match tegen Oostende al van moeten om onderin weg te geraken?

“Ja, we moeten gewoon punten beginnen pakken. De komende drie wedstrijden op KV Oostende, thuis tegen KV Kortrijk en uit bij Cercle Brugge boeken we liefst een negen op negen. We trekken zondag naar KVO. Wij moeten kunnen zeggen dat we sterker zijn dan de kustjongens. Maar dan moet je op verplaatsing de volle buit gaan halen. Met een zege zouden we in elk geval wat vertrouwen kunnen opdoen, vertrouwen dat we zeker kunnen gebruiken met het oog op de derby tegen KV Kortrijk een week later.”

Je zegt negen op negen, is dat het doel? Heeft de coach dat zo uitgesproken?

“Neen. Iedereen weet dat er een belangrijke periode voor ons aanbreekt. Eerst bereiden we ons voor op KV Oostende.”

Is er al sprake van paniek?

“Neen, dat niet. Maar iedereen weet wel dat we dringend matchen moeten gaan winnen. Want hoe langer je onderin staat, hoe moeilijker het wordt om er weg te geraken.”

Ik las dat Sammy Bossut zei dat er te weinig op tafel geklopt wordt. Ga je daarmee akkoord?

“Ja. Hij heeft gelijk. Dat moet niet alleen door mij of door de coaches gebeuren, anderen mogen ook wel eens hun stem verheffen. Je mag je als speler weleens kwaad maken na een vermijdbaar tegendoelpunt.”

Hoe is het trouwens met Bossut?

“Hij traint mee met de keepers en kan alle oefeningen afwerken. Sammy speelt nu met een helm, zoals Petr Cech, alleen wedstrijdvormen doet hij nog niet mee. Zijn concentratie en reactievermogen zijn prima. Hij is op de terugweg.”

Is er minder kwaliteit dan vorig seizoen in de kern?

“Dat vind ik dubbel. Als je de matchen nu bekijkt, zou je kunnen zeggen dat het spel van vorig seizoen er nog niet is uitgekomen. Veel heeft te maken met vertrouwen. Een paar huurjongens als Larin, Oberlin en Mensah konden we niet houden, maar ze waren wel allemaal een meerwaarde. Anderzijds haalden we met Opare en De Bock een rechts- en linksback, die beiden vaste waarden zijn. Met Chory beschikken we nu ook over een targetspits. Er is kwaliteit gekomen. Als we resultaten kunnen boeken, ben ik ervan overtuigd dat we beter voetbal op de mat kunnen leggen.”

Chory en Vossen lijken een complementair duo in de aanval?

“Klopt. Vorig seizoen hadden we de grote Larin en Berahino die rond hem kon zwerven. Dit seizoen zaten we met Vossen en Berahino, een beetje dezelfde types. Ze komen beter tot hun recht als er een targetman naast hen staat. Chory is een imposante figuur. Hij kan een bal bijhouden en zijn voetenwerk is oké. Hij kan een rustpunt zijn als we het even moeilijk hebben. Vossen kan zich dan ietwat verstoppen en gevaarlijk opduiken zoals we hem kennen.”

Het valt me op dat Damien Marcq plots weer veel aan spelen toekomt. Waarom wordt er niet gekozen voor het een meer voetballend type als Omar Govea? Hij is tenslotte Mexicaans international?

“Damien is misschien een van de spelers met de meeste kwaliteiten in onze kern. Hij moest lang vechten om terug te komen na die klierkoorts. In de zomerstop had hij een blessure waardoor hij een deel van de voorbereiding miste. Aangezien we onze organisatie nog niet zo goed op punt hebben, staat hij naast Seck in de ploeg. Als je dan met Chory én Vossen als spitsen speelt, is er al niet veel plaats meer om nog een spelverdeler op te stellen. Govea heeft zeker zijn kwaliteiten. In een ploeg die overwicht heeft, komt hij zeker tot zijn recht. Maar dat hebben we momenteel niet. Daarom wordt er gekozen voor een type dat meer verdedigende taken kan vervullen.”

Tot slot: jullie hebben nog niet zo veel last gehad van corona in de spelersgroep?

“Nee. Gelukkig is onze kern gespaard gebleven. Een aantal administratieve medewerkers hadden de pech om Covid-19 op te lopen, maar ze kwamen niet met ons in contact. Van de spelers liep Humphreys het op, maar hij besmette niemand anders. En onze nieuwe rechtsachter Mohamed testte positief in Marseille, voor hij naar hier kwam. Laat ons hopen dat we ervan gespaard blijven.”

Zondag 25 oktober om 16 uur: KV Oostende Zulte Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.