Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

West-Vlaanderen trekt met een sterke delegatie naar Parijs.
Tom Vandenbussche

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus verandering in? Een stand van zaken drie weken voor Parijs 2024.

80 procent kans

Na zilver in Rio 2016 en goud in Tokio 2021 mikken de Red Lions in Parijs opnieuw op eremetaal. Drie jaar geleden trokken Arthur De Sloover (27, Kortrijk) en co als uitgesproken topfavoriet naar de Spelen. Ditmaal zijn de Belgische hockeyheren een van de zes of zelfs zeven kandidaat-winnaars. Vooral Nederland en Duitsland worden te duchten tegenstanders. Afspraak op donderdag 8 augustus.

60 procent kans

Emma Plasschaert (30, Oostende) is tweevoudig wereldkampioene en strandde in 2021 op een zucht van olympisch eremetaal. In Marseille wil ze meer. In januari behaalde de zeilster in Argentinië nog WK-brons in de ILCA 6-klasse. Anne-Marie Rindom is topfavoriete. Marit Bouwmeester, Maud Jayet, Maria Erdi, Line Flem Hoest, Sarah Douglas en Chiara Benini Floriani worden te duchten concurrentes. De Australische echtgenoot van Plasschaert, Matt Wearn, kan zichzelf opvolgen bij de heren in de ILCA 7-klasse. Afspraak op dinsdag 6 augustus.

50 procent kans

De Belgian Cats trekken als regerend Europees kampioen naar de Spelen, drie jaar nadat ze in Tokio na een dramatische ontknoping in de kwartfinale door gastland Japan werden uitgeschakeld. Van West-Vlaamse zijde maken acht West-Vlaamse speelsters deel uit van de preselectie van Rachid Meziane: Nastja Claessens (19, Deerlijk), Serena-Lynn Geldof (27, Oostende), Kyara Linskens (27, Bredene), Becky Massey (24, Oostende), Billie Massey (24, Oostende), Emma Meesseman (31, Ieper), Elise Ramette (25, Ieper) en Julie Vanloo (31, Deerlijk). Nog twee speelsters vallen af. De komende weken trainen de Cats in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk, waarna de groepsfase in Rijsel wordt afgewerkt. In een loodzware poule met de VS, Japan en Duitsland stoten de top twee van elke groep en de twee beste derdes (op drie poules) door naar de kwartfinales in Parijs. Afspraak op zondag 11 augustus.

45 procent kans

De Belgian Tornados moesten in Rio en Tokio vrede nemen met de ondankbare vierde plaats op de 4×400 meter, maar met Alexander Doom (27, Roeselare), Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Robin Vanderbemden is er een gerechtvaardigde hoop op olympisch eremetaal. En doet ook broer Kevin Borlée, de laatste jaren op de sukkel met aanslepende blessures, nog zijn duit in het zakje? Afspraak op zaterdag 10 augustus.

.

Alexander Doom bewees de afgelopen maanden dat hij in topvorm verkeert. Trekt hij die lijn door op de spelen?
Alexander Doom bewees de afgelopen maanden dat hij in topvorm verkeert. Trekt hij die lijn door op de spelen? © JASPER JACOBS BELGA

40 procent kans

Ook de gemengde 4×400 meter-estafetteploeg trekt met hoge verwachtingen naar Parijs, op voorwaarde dat de twee sterkste Belgische lopers en loopsters aantreden: Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Cynthia Bolingo en Helena Ponette (24, Oostende) of Naomi Van Den Broeck. Grootste twijfelgeval is de blessuregevoelige Bolingo, die ook ambities voor haar individuele 400m (vanaf maandag 5 augustus) heeft. Afspraak op zaterdag 3 augustus.

35 procent kans

IsauraMaenhaut (25, Brugge) en Anouk Geurts starten na een 14de plaats in Tokio, een vierde plek op het WK in 2023 en een Europese titel in mei 2024 als outsider in de skiff 49er FX. De twee belandden drie jaar geleden per toeval samen in een boot en brachten veel tijd door in Marseille. Nederland (Odile van Aanholt-Annette Duetz) en Zweden (Vilma Bobeck-Rebecca Netzler) starten als topfavoriet. Afspraak op donderdag 1 augustus.

30 procent kans

Op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines hopen Lindsay De Vylder (29, Anzegem) en Fabio Van den Bossche of Robbe Ghys – de selectie moet nog bekendgemaakt worden – in de ploegkoers bij de heren op eremetaal. Alleen is de concurrentie groot, met onder meer de Nederlanders Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik en de Denen Lasse Norman Hansen en Michael Morkov. Afspraak op zaterdag 10 augustus.

Met Steven Gardiner, Antonio Watson, Matthew Hudson-Smith, Kirani Jamis, Wayde van Niekerk en Alexander Doom, regerend indoorwereld- en Europees outdoorkampioen, wordt de 400 meter bij de heren een titanenstrijd. Wat kan Doom, die in juni het twaalf jaar oude Belgische record van Jonathan Borlée scherper stelde (44”15), op woensdag 7 augustus in een tot de nok gevuld Stade de France?

Helena Ponette mikt op succes met de Cheetahs.
Helena Ponette mikt op succes met de Cheetahs. © JASPER JACOBS

25 procent kans

De Belgian Cheetahs, met Cynthia Bolingo, Helena Ponette, Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Camille Laus en Liefde Schoemaker of heel misschien Manon De Marez (27, Roeselare), veroverden op het EK in juni hun eerste medaille op een groot kampioenschap en zijn, als Bolingo haar allerbeste benen terugvindt, een te duchten outsider voor eremetaal. Afspraak op zaterdag 10 augustus.

20 procent kans

Na haar keirinwereldtitel in 2018 leek de toekomst baanwielrenster Nicky Degrendele (27, Varsenare) toe te lachen, maar wat volgde, waren enkele mindere jaren en een niet-kwalificatie voor Tokio. Sinds 2022 toont Degrendele opnieuw een mooie regelmaat. Ellesse Andrews torst de favorietenrol. Afspraak op donderdag 8 augustus.

15 procent kans

Oshin Derieuw (37, Kuurne) maakt als eerste Belgische boksster ooit haar debuut op de Spelen in de klasse tot 66kg. Derieuw won als profboksster al haar 19 kampen. Nu wil ze ook in het olympisch (amateur)boksen bewijzen dat ze wereldtop is. Terwijl profboksen (tien ronden van twee minuten) om uithouding, aanvalslust en spektakelwaarde draait, is amateurboksen (drie ronden van drie minuten) gericht op snelheid, weerstand en techniek. Heeft Derieuw, die vorig jaar haar job als kabinetsmedewerker op pauze zette, dat op haar 37ste nog in huis? Afspraak op vrijdag 9 augustus.

Het is al 24 jaar geleden dat Gella Vandecaveye brons pakte in Sydney. Daarmee is ze de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Misschien wel via deze Oshin Derieuw?
Het is al 24 jaar geleden dat Gella Vandecaveye brons pakte in Sydney. Daarmee is ze de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Misschien wel via deze Oshin Derieuw? © ERIC LALMAND BELGA

10 procent kans

Roeiers Niels Van Zandweghe (28, Brugge) en Tibo Vyvey (23, Brugge) beginnen op zondag 28 juli aan hun tornooi. Voor Vyvey een emotioneel moment: de tweevoudige Europese beloftekampioen werd exact twee jaar eerder op het WK U23 in Varese door een hersentrombose getroffen. In Tokio 2021 werd Van Zandweghe vijfde met Tim Brys. Ierland (Fintan McCarthy-Paul O’Donovan) torst de favorietenrol. Afspraak op 2 augustus.

Op de 110 meter horden, een wedstrijd die zo’n dertien seconden duurt, kan er veel gebeuren. Michael Obasuyi (24, Oostende) deed al ervaring op in Tokio en schaarde zich in 2024 na jaren vol blessureleed bij de Europese top. Afspraak op donderdag 8 augustus.

Het duo Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey zijn klaar voor de Spelen.
Het duo Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey zijn klaar voor de Spelen. © DIRK WAEM BELGA

0 procent kans

Yannick Lefèbvre (35, Oostende) zeilt met Jan Heuninck in de skiff 49er. Staan Justine Ghekiere (28, Izegem), Margot Vanpachtenbeke (25, Lauwe), Julie Van De Velde (30, Aartrijke) en/of Valerie Demey (30, Oostkamp) Lotte Kopecky bij in haar jacht op olympisch wielergoud in de wegrit? De selectie van bondscoach Ludwig Willems, vier dames sterk, moet nog bekendgemaakt worden. Baanwielrenner Lindsay De Vylder zal meer dan waarschijnlijk aantreden in de ploegenachtervolging. Helena Ponette loopt de 400m. Discuswerper Philip Milanov (33, Brugge) begint aan zijn derde Spelen. Marathonloper Koen Naert (35, Moerbrugge) wil zijn toptienplaats van Tokio herhalen.

Zij zijn er niet bij in Parijs

In Tokio 2021 werd skateboardster Lore Bruggeman (22, Deerlijk) elfde in de kwalificaties. Nu slaagde ze er niet in om een van de 22 tickets voor Parijs te veroveren. Maxime ‘MadMax’ Blieck (25, Oostkamp) werd in 2020 vicewereldkampioene breakdancen, de enige nieuwe sport in Parijs 2024, maar kon zich niet kwalificeren. Red Dragons Pieter Coolman (35, Tielt), Mathijs Desmet (24, Roeselare), Stijn D’Hulst (33, Kortrijk) en Seppe Rotty (23, Torhout) strandden in september 2023 na een dramatische tiebreak tegen Bulgarije op een zucht van kwalificatie voor Parijs. Nog maar één keer was een Belgisch volleybalteam present op de Spelen: in Mexico 1968. Shari Bossuyt (24, Bellegem) had samen met Lotte Kopecky – in 2022 kroonden ze zich tot wereldkampioen – de ploegkoers bij de dames moeten betwisten, maar door een twee jaar durende dopingschorsing door niet-intentioneel dopinggebruik blijft Bossuyt in België en laat Kopecky dit nummer aan zich voorbijgaan