IN KAART – 49 gemeenten hebben sportclub voor mensen met beperking: West-Vlaanderen telt zo al meer dan 2.000 G-sporters

Met 181 leden is Gidas uit Gits de grootste G-sportclub van West-Vlaanderen. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Vincent Vanhoorne

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Het lijken holle woorden in tijden van een Europees kampioenschap voetbal en de Ronde van Frankrijk, maar in de G-sport is de olympische gedachte nog altijd heilig. “Goed kunnen voetballen is niet belangrijk, de G-sporter moet zich vooral goed voelen in de groep”, klinkt het bij de G-werking van Club Brugge, één van de 205 West-Vlaamse clubs of organisaties voor G-sporters.

G-sport is er voor mensen met een beperking, een psychische kwetsbaarheid of een chronische aandoening. “We schatten dat het gaat om zo’n 12 procent van de bevolking”, zegt Mathieu Verbrugghe van Sport Vlaanderen. “Door hun beperking, maar ook door het feit dat ze zich soms moeilijk kunnen verplaatsen, ervaren deze mensen vaak drempels om te sporten.”

Al worden die drempels steeds kleiner in West-Vlaanderen. Momenteel telt onze provincie al 205 clubs of organisaties die zich expliciet richten tot G-sporters. 49 van de 64 West-Vlaamse gemeenten hebben minstens één aanbod voor G-sporters. Brugge (29), Kortrijk (19), Oostende (18) en Waregem (11) tellen de meeste G-sportverenigingen. “Het gaat daarbij zowel om G-sportclubs exclusief voor mensen met een beperking als om bestaande clubs met een aparte G-werking en om clubs waarbij mensen met en zonder beperking samen sporten. Vooral in die laatste groep zien we de laatste twee jaar een sterke stijging”, weet Mathieu Verbrugghe. (lees verder onder de kaart)

De populairste sporttak in West-Vlaanderen is voetbal, met maar liefst 37 clubs voor G-voetballers. Daarna volgen omnisport (18), zwemmen (16), dansen (15), basketbal (15), paardrijden (15), atletiek (12), gymnastiek (10), tafeltennis (9) en badminton (8).

Sfeer is prioriteit

Van de 205 G-sportclubs in West-Vlaanderen, zijn er ledencijfers beschikbaar van de 66 clubs of aanbieders die subsidies aanvragen bij Sport Vlaanderen. In die 66 clubs sporten momenteel 2.134 G-sporters. De doelgroepen die hier het meest vertegenwoordigd zijn, zijn sporters met een verstandelijke beperking (619), een fysieke beperking (502) en autisme (480). De top drie van West-Vlaamse clubs met de meeste G-sporters zijn sportclub Gidos uit Gits bij Hooglede (181 leden), omnisportvereniging Somival uit Waregem (155 leden) en de Club Brugge Foundation (85 leden).

“Mensen met een beperking ervaren vaak drempels om te sporten” - Mathieu Verbrugghe, Sport Vlaanderen

Club Brugge beschikt al 16 jaar over een G-sportwerking. “Wij maken deel uit van de Club Brugge Foundation die maatschappelijke projecten opzet”, vertelt Dirk Van Quakebeke. “Elke woensdag trainen onze spelers in twee groepen. Het gaat om een 35-tal spelers vanaf 12 jaar, vooral jongens en meisjes met een mentale beperking. Voor velen is dit hun enige structurele beweging in de week. We nemen deel aan de West-Vlaamse speelkalender voor G-voetbal. We spreken met opzet niet over een competitie. We winnen uiteraard graag, maar we gunnen de tegenstanders ook doelpunten. De goede sfeer in de ploegen is voor ons prioritair. Zeven trainers leiden alles in goede banen. Soms krijgen we de vraag of iemand kan komen testen voor Club Brugge, maar wij weigeren niemand. In september hebben we altijd enkele open trainingen voor nieuwkomers. Goed kunnen voetballen, is niet belangrijk, we kijken vooral of de G-sporter zich goed zal voelen in de groep.”

Chronisch ziek

Mensen met een chronische aandoening vormen de nieuwste doelgroep binnen de G-sport. “Een chronische aandoening is een langdurige ziekte die zelden volledig geneest”, aldus Mathieu Verbrugghe van Sport Vlaanderen. “Het gaat onder meer om mensen met hart- en vaatziekten, kanker, reuma of neurologische aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer. Omdat dit nog een vrij nieuwe doelgroep is binnen de sportsector, zijn er heel wat nieuwe sportieve initiatieven aan het ontstaan. Een voorbeeld hiervan is Parkiboks in Hooglede, een organisatie van Boxing Team Houtland. Zij bieden elke zaterdagvoormiddag groepstrainingen aan, specifiek gericht op mensen met de ziekte van Parkinson. Zij boksen onder begeleiding van experts. Onder meer Delfine Persoon zet haar schouders onder dit initiatief.”