Stadsderby tussen Wikings en Vagant belooft spannend te worden: “Geen geheimen voor elkaar”

Alexander Vermeersch (Wikings) en Thomas Deryckere (Vagant) zetten na dit seizoen een punt achter hun actieve basketbalcarrière. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Zondagmorgen om klokslag 10.30 uur staat de stadsderby tussen KBBC DMVD Wikings Kortrijk en BC Vagant Kortrijk op de kalender. Dit is ook het duel tussen leeftijdsgenoten Alexander Vermeersch en Thomas Deryckere. Beide heren zetten na dit seizoen een punt achter hun actieve basketbalcarrière.

“Het is tijd voor iets anders”, opent Alexander (36), bezig aan zijn tiende seizoen bij Wikings Kortrijk, het gesprek. “Nadat ik 25 jaar genoten heb van het spelletje, voel ik dat de competitiedrang eruit aan het gaan is. Plezier neemt nu de bovenhand, en als je teamsport doet, moet je je engageren om er volledig voor te gaan. Ik laat het nu liever aan de jongere gasten over. Het is tijd om meer te sporten zonder verplichtingen. Na deze campagne stopt het dus onverbiddelijk. Of ik betrokken blijf? Die vraag is me al gesteld, maar daar heb ik nog geen antwoord op.” (lacht)

Fakkel doorgeven

“Ik hielp mee Vagant Kortrijk oprichten”, gaat Thomas (36) verder. “Sinds het seizoen 2014-2015 ben ik aan de slag bij Vagant. Dit is nu mijn tiende jaar en nu stopt het. Ik voel wél nog de competitiedrang, maar door blessures is het minder geworden dan gehoopt. Mijn rol wordt elk jaar minder, dus hou ik het na dit seizoen voor bekeken.”

“Momenteel ben ik wel nog voorzitter van de club. Dat zal ik ook volgend seizoen nog blijven, maar daarna zit het erop. Dan wil ik de fakkel doorgeven. We willen een wissel van de macht de komende twee à drie jaar. Geëngageerde mensen vinden blijkt wel echt niet eenvoudig. Wij betalen bijvoorbeeld geen spelers. Blijven sporten doe ik alvast wel. Ik zal terug meer tijd hebben om te lopen, te zwemmen en mijn mountainbike terug van stal halen”, knipoogt Thomas.

Samen trainen

“Wij zouden graag nog tweede eindigen”, vertelt Alexander, een naar Deinze uitgeweken Gullegemnaar. “We staan positief tegenover Roeselare. Als tweede promoveren gaan we niet doen. Dat is onze ambitie niet. We hebben er een mooi parcours opzitten. Er zijn nu meer aanwezigheden dan vorig jaar en de intensiteit is beter dan verwacht. Willen we dit doel nog bereiken, dan moet er zondag al gewonnen worden van Vagant, de ploeg van Thomas.”

“Wikings strijdt nog voor de tweede plaats, dus we moeten geen cadeaus verwachten”

“Met veel jongens speelde ik nog samen in de schoolploeg van de Pleinschool in het vijfde leerjaar. Ondanks dat ze meestal niet volledig zijn, komen ze goed voor de dag en zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Ze kennen elkaar natuurlijk door en door. Ze zijn ook niet van één speler afhankelijk, het gevaar kan uit alle hoeken komen. Defensief zijn ze aan een sterk seizoen bezig. Offensief hebben ze het geluk niet aan hun zijde met de geblesseerden, maar anderen namen het over. Het wordt alvast uitkijken naar dit duel. We trainen ook in dezelfde zaal naast elkaar. Veel geheimen hebben we dus niet. Het straffe is dat de twee ploegen dezelfde visie hebben”, meent Alexander.

Gemoedelijke sfeer

“Wij mikten vooraf op de linkerkolom”, gaat Kortrijkzaan Thomas verder. “Nog tweemaal winnen, zondag tegen Wikings en de week nadien tegen Spurs, en we kunnen nog vijfde eindigen. Dit zijn derby’s die heden ten dage in een gemoedelijke sfeer gespeeld worden. Door de vele geblesseerden staan we niet echt waar we moeten staan.”

“Offensief missen we Robin Mestdagh die een rugoperatie onderging en op halve kracht speelt, Mathieu Bergen die uitviel en Simon Loof die sukkelde met een stressfractuur. We kunnen wel opnieuw rekenen op Dennis Carpentier, die toch een meerwaarde betekent. Naar volgend seizoen toe moet hij er terug volledig staan. Ikzelf doe nog mijn deel, denk ik. Zo was ik tegen Wikings in de heenronde wel goed. Ik moet het nu vooral hebben van mijn verdedigende kwaliteiten.”

“Wikings is een ploeg in balans. Een wissel bij hen hoeft geen kwaliteitsverlies te betekenen. Het zijn allemaal beren die de bucket goed gesloten houden. Ze strijden nog voor de tweede plaats, dus zullen er geen cadeaus uitgedeeld worden. Dit zijn altijd spannende wedstrijden. Ik kijk er alvast naar uit”, besluit Thomas Deryckere.

Zondag 5 mei om 10.30 uur, Lagae Plein: KBBC DMVD Wikings Kortrijk- BC Vagant Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier