Filou Oostende slokop van basketprijzen: beste coach, Belgisch speler van het jaar en MVP

Pierre-Antoine Gillet, coach Dario Gjergja en Damien Jefferson. © BELGA
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij is Pierre-Antoine Gillet van Oostende verkozen tot Belgisch speler van het jaar. Ook zijn ploegmaat Damien Jefferson viel in de prijzen. Hij is MVP, meest waardevolle speler, van heel de BNXT: België en Nederland samen. Dario Gjergja maakt het feest compleet voor Oostende. De succestrainer van de kustploeg mag zich nog eens voor het eerst sinds 2018 ‘Belgisch coach van het jaar’ noemen.

De 33-jarige Pierre-Antoine Gillet is voor de derde keer Belgisch speler van het jaar geworden. Zijn eerste onderscheiding als beste Belg in België kreeg hij in 2015, vorig jaar volgde dan zijn tweede titel. Dario Gjergja werd voor de vierde keer tot coach van het jaar verkozen en wordt daarmee samen met Giovanni Bozzi recordhouder.

Damien Jefferson

De MVP-titel is er één voor heel de BNXT Liga, maar bij de genomineerden zaten er alleen maar spelers actief in België: Damien Jefferson van Oostende, Rasir Bolton van Antwerp Giants en Pierre-Antoine Gillet van Oostende. De Amerikaan Jefferson haalde het. Op de erelijst volgt hij Brian Fobbs op.

Oostende kaapt drie prijzen weg, concurrent Antwerp Giants twee. Jo Van Buggenhout is de Rising Star of belofte van het jaar, Nikola Jovanovic de beste zesde man. Osun Osunniyi tenslotte van Limburg United werd verkozen tot de beste verdediger van heel de BNXT League.

De Speler en Belofte van het jaar zijn prijzen van Het Nieuwsblad. De overige prijzen zijn georganiseerd door de BNXT League.

Reacties

Niemand van Oostende speelt al langer bij de club dan de 33-jarige Pierre-Antoine Gillet. In zijn achtste seizoen bij Oostende laat hij 11 punten en 5,8 rebounds per wedstrijd noteren. Zijn handelsmerk is de catch-and-shoot driepunter. Achter de 6m75-lijn werkt hij de shots af aan 40 procent. “Ik ben heel tevreden, maar ik blijf bescheiden, want er zijn veel Belgische spelers die dit seizoen goed gepresteerd hebben. Maar dat ik nu al voor de derde keer deze trofee win, bewijst wel dat ik standvastig ben.”

Sinds Dario Gjergja coach werd van Filou Oostende heeft hij telkens de landstitel gewonnen: twaalf op een rij. Nu is het de vierde keer dat hij Coach van het Jaar wordt. Hij had het niet verwacht. Het was dan ook al zes jaar geleden dat hij de trofee van beste coach won. “Er verschijnen nieuwe coaches aan het firmament en ik ben toch al redelijk lang in deze liga, maar ik ben trots. Dit is een erkenning en ik wil alle spelers bedanken, mijn twee assistent-coaches Gaelle Bouzin en Thierry Declercq, de physical coach, de kine en iedereen die verbonden is aan de club.”

Gjergja is elke ochtend vroeg aanwezig op de club. Soms blijft hij er twaalf uur aan een stuk. Dat doet hij ondertussen al dertien jaar op rij. Maar er even tussenuit gaan, laat staan een sabbatjaar, daar heeft hij geen nood aan. “Dit is geen job, dit is liefde, dit is mijn passie. Ik zou ook echt niet weten wat ik anders zou moeten doen.”

Hetzelfde geldt voor de kersverse MVP van de BNXT, Damien Jefferson. Ook voor hem is basketbal altijd al zijn leven geweest. “Toen ik opgroeide in Indiana in de Verenigde Staten had ik altijd een basketbal in mijn handen. Het maakte niet uit waar ik naartoe ging: wandelen in het park of op weg naar het huis van mijn oma. Altijd nam ik mijn basketbal mee.”

In zijn eerste profseizoen in Europa 17 punten per wedstrijd scoren en MVP worden, is voor de 26-jarige Amerikaan een perfect begin van zijn carrière ‘overseas’. “Het betekent veel voor mij, MVP worden in mijn eerste seizoen in Europa. Dit is een goede start”. Oostende lijkt niet zijn eindstation te zijn. “De EuroLeague? Dat is de tweede beste competitie ter wereld na de NBA. Een paar van de beste basketbalspelers ter wereld spelen daarin. Als de kans zich zou voordoen, dan grijp ik die.”

Tweede, op heel grote afstand, in de BNXT MVP-verkiezing is Pierre-Antoine Gillet. “Uiteraard kan het dat Belgen bij de beste spelers horen van de competitie. Jean Salumu werd MVP in 2018. Dat bewijst dat de Belgen er het niveau voor hebben. Elk jaar zijn er meer clubs die vertrouwen geven aan jonge Belgen. Dat is heel belangrijk. Het klopt dat het buitenland altijd lonkt, maar de BNXT League heeft het juiste niveau voor de ontwikkeling van Belgische spelers, die dan later altijd nog hogere ambities kunnen hebben.”

Alle winnaars van de basketbalprijzen 2024 op een rij:

* Pierre-Antoine Gillet, Oostende (speler van het jaar België)

* Jo Van Buggenhout, Antwerpen (belofte van het jaar België)

* Dario Gjergja, Oostende (coach van het jaar België)

* Damien Jefferson, Oostende (MVP BNXT)

* Nikola Jovanovic, Antwerpen (beste zesde man BNXT)

* Osun Osunniyi, Limburg United (beste verdediger BNXT)

* Nick Van den Broeck (beste Belgische scheidsrechter)

* Angel Rodriguez (Luik), Rasir Bolton (Antwerpen), Damien Jefferson (Oostende), Pierre-Antoine Gillet (Oostende) en Nikola Jovanovic (Antwerpen) vormen het BNXT Dream Team.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier