Toppers dit weekend present op Omloop van Vlaanderen

© VDB VDB
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Dit weekend wordt Roeselare en omgeving ingepalmd door de 58ste Conxion Omloop van Vlaanderen. De zevende wedstrijd van het Belgisch kampioenschap rally zou wel eens een beslissende wending kunnen geven aan de titelstrijd en dat allemaal in een opnieuw ander decor.

De Omloop van Vlaanderen trok vorig jaar voor het eerst naar de stationsbuurt in Roeselare, maar dat bleek geen succesformule. Het servicepark was te ver verwijderd en gaf een troosteloze aanblik. Wedstrijdleider Joost Demeestere koos dit jaar voor De Pilders waar hij hoopt alles mooi te kunnen centraliseren. “Er zijn niet zo veel mogelijkheden om een goede locatie te vinden voor onze rally,” opent Joost. “Met JB Motorsport hebben we een mooi rallycentrum terwijl de straten errond(Zwaaikomstraat, Kachtemsestraat, Beurtkaai en Graankaai) zullen dienst doen als servicezone. Door alles compact te houden, hopen we meer sfeer in onze rally te krijgen. We hebben niet zo veel gewijzigd aan het parkoers. De snelheidsrit van Passendale hebben we hertekend en verder moesten we op zoek naar een nieuwe Zoningproef. Die hebben we gevonden vlak naast De Pilders zodat de toeschouwers vanuit het servicepark te voet naar de spektakelproef kunnen gaan kijken.”

Elektrische rally

Dit jaar organiseert men ook een E-rally. Ondervoorzitter Christof Seynaeve is de drijvende kracht achter dit initiatief. “We zijn de eerste rally in België die een regelmatigheidswedstrijd voor elektrische en plug in hybride voertuigen weten te koppelen aan een bestaande rally. De wagens rijden voor de normale rally uit en de afstand die ze moeten afleggen wordt beperkt omdat dit soort wagens nog met een kleine actieradius zitten. We hadden gehoopt op een dertigtal wagens maar door de beperkte laadcapaciteit hebben we slechts twaalf wagens aan de start. Er zijn echter verschillende invoerders die een wagen inzetten en dat wil zeggen dat er in de toekomst nog heel wat groeimogelijkheden zijn.”

Toppers

De rally zelf betreft belooft zeer spannend te worden. De drie tenoren van het Belgisch kampioenschap hebben immers alle drie een zege nodig om hun titelkansen gaaf te houden. De Nederlander Kevin Abbring leek lange tijd niet mee te doen voor de titel maar zijn recente zeges in de Wallonie en Ieper zorgen er voor dat Abbring met een zege te Roeselare een grote stap richting titel zet. Vincent Verschueren (met de Kortrijkse Veronique Hostens in de praatstoel) heeft slechts één zege achter zijn naam staan en hij beseft dat hij met zijn behaalde ereplaatsen de titel niet kan binnen rijven. Hij heeft dus dringend nood aan een nieuwe overwinning. Kris Princen verkeert zowat in de zelfde situatie en moet dus dringend opnieuw gaan winnen temeer het budget van de Limburger zo goed als opgesoupeerd is.

Andy Lefevere is zowat de enige die roet in het eten kan gooien. De Stadenaar bestuurt voor de gelegenheid een Skoda Fabia WRC en ondanks het feit dat de wagen twaalf jaar oud is hoopt de autohandelaar mee te doen voor de zege. Zijn recente test in de Rally van Staden resulteerde al meteen in een klinkende overwinning.

Er zijn nog enkele West-Vlamingen die kandidaat zijn voor een dichte ereplaats : Didier Duquesne(Ford Fiesta R5), Melissa Debackere(Skoda Fabia R5) en Pieter-Jan Maeyaert(Ford Fiesta R5).

Bij de Historics verwachten velen een duel tussen Paul Lietaer (Subaru Legacy) en Stefaan Stouf(Ford Sierra Cosworth) maar Stefaan Stouf vindt van zichzelf dat hij nog geen kandidaat voor de zege is. “Ik rij nu nog maar aan 90 procent van de mogelijkheden van de wagen. We moeten nog verder werken aan de fijne afstellingen zodat ik denk dat we pas volgend jaar in de clinch kunnen gaan met Lietaer,” aldus de Nieuwpoortse vishandelaar.

In het Criterium nemen Stefaan Tjoens, Chris Dobbelaere, Wim De Reu en Wouter Lievens het op tegen de Limburgse favoriet Philip Lommers.

Afspraak vrijdag om 18 uur voor vier klassementsproeven en 33 kilometer klassementsproef.