Sportkleedkamers sluiten in Staden: “Probleem bij wedstrijden”

Redactie KW

Het coronavirus is terug aan een opmars bezig. Ook in Staden. Om het tij te keren voor de feestdagen, besliste het gemeentebestuur om alle gemeentelijke zalen te sluiten tot eind dit jaar.

Sportzalen en -lokalen blijven open, enkel de kleedkamers sluiten. Ook sportclubs sluiten hun groepskleedkamers. Het risico op de verspreiding van het virus is er te groot. De sportactiviteiten kunnen wel blijven doorgaan, gezien de sportzalen voldoende geventileerd kunnen worden. Afhankelijk van de besmettingscijfers kijkt de crisiscel of extra maatregelen nodig zijn of versoepelingen mogelijk zijn.

Probleem bij wedstrijden

Bij SK Staden begrijpt men enigzins de beslissing van het gemeentebestuur maar ziet daardoor toch wel serieuze organisatorische problemen opduiken. Vandaar dat het bestuur woensdagavond daarover in spoedberaad samenkomt.

“Hoe we het kleedkamerprobleem gaan oplossen is niet evident”, opent sportief verantwoordelijke Bart Bruneel. “Op training is het geen probleem om iedereen direct huiswaarts te sturen zonder douchen, maar voor wedstrijden ligt dit toch enigzins anders. Een protocol van Voetbal Vlaanderen zegt immers dat je warm water moet kunnen aanbieden aan de ploegen en scheidsrechter, wat nu niet meer zal kunnen. Alternatieven zijn om de matchen gewoon uit te stellen of andere gemeenten aan te spreken ginder te kunnen voetballen waar de situatie nog beter is.”

Is de situatie ook bij SK Staden zo ernstig? “Eigenlijk niet. We volgen echt alle opgelegde regels van Voetbal Vlaanderen als de gemeentelijke waardoor er op enkele gevallen nog geen echte positieve gevallen waren, en als die er al waren kwam dit via school of familie. Nogmaals begrijpen we de beslissing wel van het college maar zien het moeilijk werkbaar.”

Niet eerste keer

Voorzitter Roy Vanbelleghem van volleybalclub Vosta Staden kan best wel leven met de beslissing, zo lang de meisjes maar hun favoriete sport verder kunnen beoefenen. “Het is niet de eerste keer dat we met deze maatregel te maken hebben in deze pandemie. Het is natuurlijk moeilijker werkbaar want normaliter is men bij ons verplicht vanaf een bepaalde leeftijd om te douchen na elke training of wedstrijd. Vooral dat laatste ligt moeilijk als je niet kan douchen. We gaan echter de richtlijnen van de gemeente opvolgen want verder kunnen volleyballen is onze eerste betrachting.”

Zijn er bij jullie al uitbraken? “Grote uitbraken niet maar we hebben een maand geleden al eventjes de trainingen van de volleytoer, zeg maar ons allerkleinsten, moeten stopzetten. Vorig weekend en ook komend zullen we minstens één competitieploeg moeten uitstellen door spelerstekort. Dit is niet alleen door corona zelf maar ook door veel quarantainegevallen. De situatie is dus ernstig en dichter dan iedereen denkt.”

(SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.