Princen wint Rally van Haspengouw, Verschueren en Maes vijfde

Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en Kortrijkse copiloot Robin Maes. © DM
Redactie KW

Kris Princen heeft voor eigen volk de Rally van Haspengouw gewonnen, de opener van het BK rally. Robin Maes finishte als copiloot van Vincent Verschueren als vijfde en eerst West-Vlaming.

Met maar liefst 13 R5-wagens kondigde de Rally van Haspengouw zich veelbelovend en spannend aan. Toch stak er één naam er van in het begin bovenuit: thuisrijder Kris Princen. Zijn debuut met de gloednieuwe VW Polo R5 werd meteen een succes. De regerende Belgische kampioen won zijn thuisrally met 17″ voorsprong op Cédric Cherain in een identieke Polo. Sébastien Bedoret, de protegé van Freddy Loix en Skoda België, werd derde en eerste Skoda-rijder voor Ghislain de Mévius.

Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en zijn Kortrijkse copiloot Robin Maes waren aanvankelijk in strijd voor het podium, maar moesten na twee lekke banden vrede nemen met de vijfde plaats. Het duo ging nog nipt de Skoda van Gunther Monnens en copiloot Chris Debyser vooraf. Kortrijkzaan Tuur Vanden Abeele (Ford Fiesta R5) werd de eerste West-Vlaamse piloot aan de finish op de twaalfde plaats. Guillaume de Mévius en Ledegemnaar Martijn Wydaeghe moesten hun Citroën C3 R5 al in de openingsronde aan de kant zetten met mechanische pech.

In het Junior BRC pakte Grégoire Munster (Opel Adam R2) een overtuigende zege. Stadenaar Glenn Snaet (Peugeot 208 R2) leek lange tijd op weg naar de tweede plaats, maar door een foutje in de slotronde ging Thibaud Mazuin (Peugeot 208 R2) hem nog voorbij. In de M-Cup kende Oostrozebekenaar Kurt Braecekvelt (BMW 1M) vroeg pech. Aan de zijde van respectievelijk Tom Ceuppens en Dirk Verhaert werden copiloten Frank Werner en Isidoor Smets vierde en vijfde in de onderlinge BMW-competitie.

Kenis en Vanoverschelde winnen in Historic

Bij de Historics was niemand opgewassen tegen Guino Kenis en zijn BMW M3. Bijgestaan door Bjorn Vanoverschelde haalde Kenis het met meer dan vijf minuten voorsprong van Beitemnaar Nick Toorré (Ford Sierra Cosworth). Franklin Temperville (Ford Escort MK 2) en Eric Louies (Opel Ascona) vervolledigden de top vijf, Frank Baert (Ford Sierra Cosworth) moest vroeg aan de kant.

In de Criterium-nevenwedstrijd ging de overwinning naar Johny Louies (BMW M3). Regerend Criterium-kampioen Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS) eindigde als vierde, Handzamenaar Reinaud Van Eecke (Renault Clio R3) werd zesde.

De volgende BK-manche is de Spa Rally op 16 en 17 maart.

(JDH/foto DM)