Ook de pacers (hazen) kijken uit naar de Generali Great Bruges Marathon
Het Belgische Sportoase Pacing Team werd in 2002 opgericht op initiatief van Aartrijkenaar Cedric Proot. Hij leidde het team samen met Kortemarknaar Ivan Hostens tot eind 2011. De 59-jarige Bruggeling Marnix Callewaert nam de organisatie in 2012 over met de hulp van Moorselenaar Christ Vandenbroucke. Zondag staat het team met ervaren tempomakers paraat op de Generali Great Bruges Marathon en Half Marathon.
Marnix legt uit hoe het pacersteam in elkaar zit. “We zijn aanwezig als het Sportoase Pacer Team op marathons die georganiseerd worden door Golazo, zoals de Great Bruges Marathon. We zijn een zeer losse organisatie met een 150-tal pacers. We zetten dit jaar tempomakers in op 22 wedstrijden, waaronder zes marathons. Ik verdeel ze over de wedstrijden en voer veranderingen door waar nodig, bijvoorbeeld bij blessures.”
Het pacersteam bestaat uit ervaren Belgische lopers en ultralopers. Deze tempomakers lopen aan een constante snelheid om in een bepaalde tijd de marathon of halve marathon te kunnen uitlopen. “To pace betekent gelijke tred houden. Het is leuk om lopers in je groep mee te hebben en die vooropgestelde tijd te halen. We lopen via gps en dat lukt redelijk goed. Als je de marathon wilt uitlopen in 4u.15′, dan moet je een constante snelheid van 10 kilometer per uur halen.”
“Het idee van pacers is ontstaan omdat ze hun ervaring als loper wilden doorgeven”, legt Marnix uit. “Je blijft sportief bezig, ook als je ouder bent. Je moet geen strakke tijden of trainingen meer onderhouden. Ik kan mijn beste tijd nooit meer verbeteren, maar het is een stimulans om te blijven trainen en lopen.”
“Voor ultralopers die 100 kilometer in 8 tot 9 uur lopen, is de marathon een training. Je moet een ruime marge hebben als pacer, zodat de beoogde pacertijd makkelijker te behalen is. Iemand die wil pacen in de groep van 3 uur, moet bewijzen dat hij de marathon kan uitlopen in 2 u. 45′. Maar soms is het moeilijk om die snelle pacers te vinden. Ze kunnen niet elke week aan een marathon deelnemen.”
Het pacingteam van Marnix is heel divers. “Iedereen traint op zichzelf en loopt bij verschillende clubs. We hebben enkel contact via e-mail en op de wedstrijddagen zien we elkaar. Onze pacers komen uit alle beroepen of zijn gepensioneerd. Onze oudste pacer voor de Brugse marathon is de 71-jarige Hugo Bruynooghe uit Veurne, die meeloopt met de pacers van 4u.15′. Acht van onze 28 pacers die zondag aan de start staan, zijn vrouwen.”
“Op marathons kennen veel mensen ons en het is altijd een hartelijk weerzien. We krijgen vaak knuffels bij de aankomst. Het is leuk om via sociale media zowel resultaten van lopers als pacers te kunnen volgen, zo krijgen we meer een groepsgevoel. Het pacen is een passie en we willen onze ervaring doorgeven. Ik wil zo lang mogelijk marathons lopen. Ik word volgend jaar 60, desnoods zal ik halve marathons lopen of fietsen, maar dat laatste doe ik niet zo graag (lacht).“
Zondag start Marnix aan zijn 73ste marathon en zal hij pacen in de groep van 4u.30′. Hij traint drie tot vier keer per week. “Ik startte 17 jaar geleden met lopen om mijn gewicht onder controle te krijgen. Mijn eerste marathon was die van Kortrijk-Brugge en liep ik uit in 3u.26′. Ondertussen ben ik na zo veel marathons al aan mijn beide knieën geopereerd.”
Atletiek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier