Joris Basslé en Lise Deleersnyder winnen sprinttriatlon in Jabbeke

© (Foto ACR)
Redactie KW

Zondag had in Jabbeke de 111-triatlon plaats. In combinatie met deze prestigieuze wedstrijd kiest de organisatie BRO.Go Sports ook voor een kortere aftand tijdens een sprinttriatlon. Twee West-Vlamingen, Joris Basslé uit Brugge en Lise Deleersnyder uit Sint-Denijs, zorgden voor winst.

De sprinttriatlon, met 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en tot slot 5 km lopen is een goede opstap voor zij die een eerste keer een wedstrijd willen doen. Naast de recreatievelingen waren er uiteraard ook zij die voor de prijzen gingen. In totaal verschenen ongeveer honderd triatleten aan de start, op het zand van het Klein Strand in Jabbeke.

Joris Basslé, een 21-jarige Bruggeling en lid van SMO, de triatlonclub uit het Meetjesland, mocht onlangs als junior naar het Europees kampioenschap in Kitzbühel en staat bekend als een stevige zwemmer. Dit was in Jabbeke niet anders. Ook in het fietsen en het lopen bleef hij zelfs ongenaakbaar. Hij finishte als eerste in 58’43”. “Met Lucas Dal wist ik dat er nog een goede zwemmer aan de start stond”, vertelt Basslé. “Van bij het begin namen wij twee een voorsprong. Ik legde mij tactisch in zijn voeten. Na het zwemmen nam ik vrij vlug de kop en deed een snelle wissel.”

Tijdens het fietsen kon de Bruggeling echter niet over een tijdritfiets beschikken. Toch reed hij meteen zijn tempo. “Ik wist dat ik mij vooral plat moest leggen en vrij hard moest doortrappen om de tegenstand weg te houden.”

Dat lukte ook in het lopen. Basslé nam na het EK in Latem deel, zijn BK kwartafstand in Kinrooi werd afgelast, net als de wedstrijd in Haute Meuse. “Dit was meer een trainingswedstrijd, na toch wel twee intensieve weken. Ik wilde mijn indeling nog eens checken. Ik heb nu nog trainingsblokken tot 21 augustus om dan in Frankrijk met een team van daar aan de eerste divisiewedstrijden deel te nemen.”

Joris Basslé zijn vroegere clubgenoot Camiel Vandenbussche, uit Sint-Kruis en lid voor het Triatlon Brugge Team (TBT), werd in de sprinttriatlon in Jabbeke tweede in één uur en 41 seconden. Milan Verschaeve (Izegemse Triatlon Club) eindigde knap op de derde plaats (1:00’52”) voor Arthon Valcke (NLT), Michael Dewilde (SMO) en Giani Vanden Broucke (TBT).

Dames

© (Foto ACR)

Lise Deleersnyder, actief bij de Jeugd A en lid van het No Limit Team in het zuiden van onze provincie, zette op haar jonge leeftijd een zeer knappe prestatie neer. De triatlete uit Sint-Denijs boekte haar eerste winst in een wedstrijd van dergelijk niveau.

Ze finishte in 1:12’25”. “In het water zwom ik mee met de kopgroep, tijdens het fietsen trok ik goed mijn streng, maar vooral het lopen ging veel beter dan verwacht. Ik had helemaal niet verwacht dat ik eerste dame zou worden”, glundert Deleersnyder, in 2019 derde bij de Jeugd B in de eindranking van de Jeugdcup. “Dit is geheel onverwacht. Het is de tweede keer dat ik deze afstand deed, maar mijn eerste non-drafting. Ik bekijk het momenteel week per week. Op 14 augustus is er het BK. Daar wil ik uiteraard ook zeer goed presteren”, aldus Deleersnyder.

Het podium bij de dames werd vervolledigd door de belofte Alissia Neyt uit Aalter (1:14’55”) en Steffi Vanhee als een andere belofte uit Izegem (1:16’46”). Lucie Bortier uit Bellegem en Hannelore Guillemyn uit Harelbeke maakten met een vierde en vijfde plaats de knappe prestatie van NLT compleet. Excalibur met Henri Kockx, Ludovic Langbeen en Sophie Tousseyn finishten als snelste trio in Jabbeke. (ACR)