Jolien Lewyllie boekt tweede winst in volledige Ironman

Redactie KW

Jolien Lewyllie, afkomstig uit Langemark-Poelkapelle maar nu als voedingsdeskundige verblijvend in Leuven, boekte in Denemarken haar twee Ironmanzege. Lore Vanclooster ook al een uitgeweken provinciegenoot behaalde er een podiumplaats. Bij de mannen greep Vincent De Cleer uit Varsenare een ticket voor Kona, Hawaï.

Jolien Lewyllie heeft zondag de Ironman van Kopenhagen gewonnen, haar tweede winst in een dergelijke wedstrijd nadat ze in 2017 ook al de Ironman van Kalmar in Zweden op haar naam schreef.

Kalgirls

Met zes vriendinnen stichtte ze toen de Kalgirls, met de bedoeling in een jaar tijds zich klaar te stomen voor een heuse Ironman. Naast Jolmien Lewyllie uit Langemark-Poelkapelle maakte ook Lore Vanclooster uit Gits deel uit van die zes dames.

Beiden verlieten destijds West-Vlaanderen voor een stek in het Leuvense. Vanclooster eindigde in Zweden als tweede na Lewyllie en mocht ook in Denemarken als derde het podium op.

Knappe tijd

In Kopenhagen ging het om een age group only race, maar Lewyllie zette toch een knappe tijd neer. Ze finishte in 9u28’30. Ze ging na bijna een uur zwemmen meteen aan de leiding en gaf die koppositie tijdens de 180 kilometer fietsen niet meer uit handen.

Ook in de afsluitende marathon hield ze de concurrentie op ruim 10 minuten afstand. Lore Vanclooster volgde al die tijd in derde positie en had zelfs even zicht op de tweede plaats toen ze inliep op de Zweedse Natalie Rec. Maar het was echter de Deense Laura Kjaer die hen voorbij ging. Kjaer werd in 9u35’30 tweede en Lore Vanclooster knap derde in 9u39’56.

Vincent De Cleer

Bij de mannen ging de winst in een recordtijd naar Cameron Wurf uit Nieuw-Zeeland voor de alom bekende Lionel Sanders uit Canada. Vincent De Cleer uit Varsenare nam deel in de categorie M55-59 en bereikte zijn tiende finish op de volle afstand.

Met een persoonlijk record in het zwemmen werd hij 13de algemeen binnen zijn age group, in 10u31’42. Na zijn kwalificatie voor de Worlds 70.3, de halve afstand in St.George, kon De Cleer zich nu ook kwalificeren voor de moeder der triatlons, in Kona (Hawaï) in februari in 2022.

“Als de Verenigde Staten de grenzen opent ben ik met veel plezier op weg naar Kona. St.George in Utah is in principe in september, maar die deelname zal ik gezien covid-19 moeten verplaatsen naar 2023. Het wordt dus een drukke planning de komende maanden”, aldus de triatleet. (ACR)