Frederik Van Lierde: “Klaar voor vierde Ironman in 2019”

Tom Vandenbussche

Drie keer stond Frederik Van Lierde (40) in 2019 aan de start van een volledige Ironman, drie keer eindigde hij op het podium. Dit weekend kan hij daar in het Mexicaanse Cozumel nummer vier aan toevoegen. “Het is hier de sterkste bezetting ooit. Ik kijk nu al naar uit zondag”, benadrukt de Menenaar.

In Lanzarote ging Van Lierde met de zege aan de haal. In Nice (derde) en Barcelona (tweede) moest hij vrede nemen met een podiumplaats. Intussen heeft hij 30 volledige Ironmans op zijn conto staan. Negen keer was hij aan het feest, 16 keer stond hij op het podium en 24 keer eindigde hij in de top tien. Zondag volgt in Cozumel nummer 31, drie jaar nadat hij er al eens triomfeerde.

Cozumel krijgt dit jaar zijn sterkste bezetting ooit. Maar erg vind ik dat niet. Daarvoor doe je het. Ik kijk nu al uit naar zondag

“Ik ken het parcours, ik ken de omstandigheden. Bewust of onbewust is dat een mentaal voordeel, denk ik. Het zal nodig zijn, want door een probleem met de Ironman van Argentinië is het prijzengeld hier verdubbeld en zijn er dubbel zoveel slots voor Hawaï te verdienen. Michael Weiss, Timothy O’Donnell, Patrick Nilsson, Matt Russell, Chris Leiferman, Andreas Raelert, David Plese, landgenoot Pieter Heemeryck die zijn debuut op de volledige afstand maakt… Cozumel krijgt dit jaar zijn sterkste bezetting ooit. Maar erg vind ik dat niet. Daarvoor doe je het. Ik kijk nu al uit naar zondag en ben klaar voor mijn vierde Ironman van 2019.”

Frederik Van Lierde verkende deze week het fietsparcours in Cozumel in het bijzijn van zijn vader. (gf)
Frederik Van Lierde verkende deze week het fietsparcours in Cozumel in het bijzijn van zijn vader. (gf)

Al eens gewonnen

Zeven weken geleden stond Van Lierde nog aan de start in Barcelona. “De vorm was toen goed en dus was het daarna zaak van niet meer te overdrijven. We zijn op het einde van het seizoen. De opbouw ernaartoe was het zwaarst. De laatste tijd moest ik er vooral voor zorgen dat ik de nodige frisheid vond en behield. Ik voel me goed, maar het is moeilijk om er vooraf uitspraken over te doen. Het enige wat ik zeker weet, is dat ik hier al gewonnen heb. Dat is ontegensprekelijk een voordeel.”

Frederik Van Lierde:

Naar Embrun in 2020?

Van Lierde, die vorige week vrijdag met zijn vader naar Mexico afreisde en dus acht volledige dagen had om zich aan de warme en vochtige omstandigheden aan te passen, keek intussen al met één oog uit naar wat 2020 brengt. Het wordt voor de 40-jarige Menenaar zijn laatste seizoen als proftriatleet. “Er zijn twee wedstrijden die al zeker op mijn programma staan: de Ironman van Nice en de halve Ironman van Les Sables d’Olonne, een organisatie van mijn Franse club die heel veel voor mij doet. Ik moet daarnaast nog eens kijken wat ik in het voor- en najaar zal doen. De kans is reëel dat ik in augustus aan de start van de mythische Embrunman in de Franse Alpen (met onder meer de beklimming van de Col d’Izoard, red.) zal staan, maar zeker is dat nog niet.”

De kans is reëel dat ik in augustus 2020 aan de start van de mythische Embrunman in de Franse Alpen

Frederik Van Lierde:

Of Van Lierde, die in 2013 met de Ironman van Hawaï de meest prestigieuze zege uit zijn carrière boekte, in oktober 2020 nog een laatste keer naar Kona trekt, is weinig waarschijnlijk. “Voorlopig is dat geen optie. Dit jaar deed het even pijn, maar ik heb er vrede mee. Ik heb er één keer gewonnen, stond twee keer op het podium en eindigde vier keer in de top tien. Ik voel niet de nood om me daar nog eens te bewijzen.”

Frederik Van Lierde: