Delfine Persoon bestolen: bestaat er geen VAR in de bokssport?
Een topavondje boksen. Dat moest het worden in Madison Square Garden. Delfine Persoon bokste in New York misschien wel de kamp van haar leven, maar botste op de limieten van de sport: de jury. Terwijl iedereen zag, bokskenner of complete leek, dat Delfine de bovenhand had in dit gevecht, won haar tegenstander – thuisvechter Katie Taylor – op punten. “Ik zou beschaamd zijn in haar plaats”, klonk het bij de supporters in New York.
De nobelste aller sporten. Zo wordt boksen vaak genoemd. In de ring geven twee tegenstanders alles tegen elkaar, putten ze elkaar fysiek uit en meestal wordt na de kamp de hand geschud. Maar in Madison Square Garden kregen we de andere kant van de sport te zien.
Tien ronden lang gingen Delfine Persoon en Katie Taylor een episch gevecht aan. Een strijd tussen de twee beste lichtgewichten, wie zou de ‘indisputed world champion’ worden? Taylor ging maar al te vaak letterlijk om de nek van Persoon hangen. De Ierse – met een Amerikaans management rond zich – is uiteraard een technisch goede bokser. Ze kwam er soms ook door, maar je zag dat ze fysiek niet opgewassen was tegen de politie-agente uit Gits.
Taylor daagde wat uit, maar dat was alleen om te verbergen dat ze naar het einde van iedere ronde snakte. In de tiende en laatste ronde gaf Persoon nog eens het volle pond. Maar toen de gong de laatste keer ging, vermoedde Delfine Persoon allicht al het verdict. Het gezicht van beide boksers toonde de sporen van een harde strijd. Taylor maakte meteen het zegegebaar. Wellicht beseften ze in haar entourage dat recht blijven voldoende was voor de overwinning.
En wat bleek. Een jury – volledig van het Amerikaanse continent – koos de kant van Taylor. Eén jurylid verklaarde de wedstrijd onbeslist: 95-95. De andere twee juryleden kozen resoluut de kant van Katie Taylor. Mocht de kamp in België gebokst zijn, de uitslag had er helemaal anders uit gezien. Maar dat wist Delfine Persoon ook al op voorhand.
En na een week vol pesterijen moest Delfine de kelk tot op de bodem ledigen. Wenend stapte ze uit de ring, de camera volgde haar tot in de catacomben van Madison Square Garden. “Ze heeft de klep van haar petje over haar ogen getrokken”, stelden haar zussen, supporterend in Gits, vast. Zo trachtte ze haar tranen te verbergen voor de buitenwereld. Sterke Delfine was gebroken. Niet door Katie Taylor maar door de oneerlijkheid van wat de sport die zich de fairste aller sporten durft te noemen. Mocht er een VAR bestaan in het boksen, dan zou de jury toch moeten terugkeren op haar beslissing.
In café Yin Yang in Gits en in café De Boksneuze in Lichtervelde was het ongeloof groot. De fans scandeerden haar naam, maar dat zal het leed bij Delfine en haar coach Filiep Tampere niet verzachten. Tampere schudde vol ongeloof met het vingertje na het horen van de uitslag, maar kon ook niet anders dan Delfine troostend de arm rond de schouder bieden.
En ook in New York waren de 40 meegereisde fans gedegouteerd. “Ik zou beschaamd zijn, mocht ik Katie Taylor zijn”, klonk het. In het ‘Belgische’ BXL Café in New York konden ze hun frustraties bij elkaar kwijt.
Eigenlijk waren er al voortekenen voldoende. Dat de bookmakers winst van Delfine met 8 tegen 1 quoteerden, zegt al voldoende. Twee boksers met een (quasi) ongeslagen status, dan zou je toch vermoeden dat het dichter op elkaar lag. Niet dus. Het is zoals in de koers in Vlaanderen: als de bookmakers snel iemand van hun krijtbord wissen, dan weet je al wie gaat winnen.
Eerst even duchtig bekomen van de geïncasseerde uppercut… die de jury uitdeelde
En wat nu Delfine? Eerst even duchtig bekomen. Niet van de geïncasseerde slagen, maar van de uppercut waarop de jury haar trakteerde. Delfine is 34 jaar oud en zal het natuurlijk geen jaren meer trekken. Mentaal is ze sterk genoeg om er zich terug bovenop te vechten. Maar de kans dat Katie Taylor haar een rematch gunt, lijkt ons klein. De Ierse beweert nu het tegendeel, maar het had al immens veel voeten in de aarde om dit eerste treffen der kampioenen te laten plaatsvinden. Gezien Taylor nu al gevoeld zal hebben welk vlees ze met Delfine Persoon in de kuip heeft, zou ze wel eens uitstelgedrag kunnen vertonen.
Delfine kan ook in een lagere gewichtsklasse aan de slag gaan, maar je daar naar de wereldtop boksen is een kwestie van jaren. En die heeft ze niet meer op overschot.
Eén ding staat wel al vast: Delfine veroverde de harten van de boksfans. Ze zet(te) de sport mee op de kaart in België en ze liet midden in de nacht cafés in West-Vlaanderen vollopen. Delfine Persoon oogst enkel lof in de Belgische sportwereld. Maar daar koopt ze natuurlijk niks mee.
Delfine naar New York
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier