Belgisch kampioenschap: titelstrijd opener dan ooit

Het Belgisch kampioenschap rally floreert als nooit tevoren. Elke manche krijgt minstens 10 R5-wagens aan de start, vooraan wordt om elke seconde gestreden en het aantal titelkandidaten is de laatste jaren nooit groter geweest. Hoe staan de kanshebbers ervoor na vijf manches?

Sébastien Bedoret, de beschermeling van Freddy Loix, combineert dit jaar een BK-campagne met enkele WK-rally’s. (foto DM)

Het BK telt ook dit jaar negen wedstrijden. Voor sommigen nog altijd teveel, want niemand krijgt het budget rond om alle manches met een R5 te betwisten. Het reglement laat daarom ook maar acht resultaten toe waarvan enkel de zeven beste meetellen. Iedereen mag dus één manche laten vallen. Als langste en bijgevolg duurste rally op de kalender is de Ypres Rally hiervan het slachtoffer, want heel wat titelkandidaten zullen we in Ieper niet aan het werk zien. Welke kanshebbers zien we aan de start en welke niet? Hoe verliep hun seizoen tot dusver? En hoe liggen de kaarten met nog vier wedstrijden te gaan? Een overzicht.

Kris Princen

(VW Polo R5) – 60 punten, 3 zeges

De regerende Belgische kampioen stapte over naar een gloednieuwe VW Polo R5. Het doel dit jaar: zoveel mogelijk rally’s winnen en niet zozeer die titel. Na winst in de Rally van Haspengouw moest Princen aan de kant in Spa met mechanische pech. De TAC Rally en de Sezoensrally won de Limburger, bijgestaan door Beernemnaar Bram Eelbode, dan wel weer overtuigend. Tussendoor koos hij ervoor om de Rallye de Wallonie links te laten liggen. Als de ex-winnaar in Ieper een mooie score kan neerzetten, trekt hij met een belangrijke bonus naar de seizoensfinale.

Cédric Cherain (VW Polo R5) – 60 punten, 1 zege

Cédric Cherain begon al vaker aan het BK met titelambities, maar lang hield hij die plannen nooit vol. Dit keer lijkt hij het wel serieus te menen. De Luikenaar begon met een tweede plaats in de Rally van Haspengouw uitstekend aan zijn campagne en mocht na de opgave van Princen zegevieren in Spa. In Tielt maakte hij al snel een kostbare fout en ook een lekke band in de Sezoensrally, waar hij pas vijfde werd, kostte hem belangrijke punten. In de Rallye de Wallonie verloor hij nipt een spannend duel van Fernémont. De Polo-rijder past voor Ieper en zal het vooral in de twee Waalse slotmanches van het kampioenschap moeten doen wil hij Princen van de titel houden.

Adrian Fernémont (Skoda Fabia R5) – 58 punten, 1 zege

Adrian Fernémont toonde vorig jaar al dat hij rijp is mee te doen voor de titel. Met een vroege opgave in de Rally van Haspengouw begon zijn seizoen echter met een valse noot. In de Spa Rally moest hij nipt Cédric Cherain laten voorgaan, maar in de Rallye de Wallonie werden de rollen omgedraaid. Fernémont won zijn thuisrally en daarmee is zijn seizoen eigenlijk al geslaagd. Met een derde plaats in Tielt en een vierde plek in Bocholt bewees de Namenaar dat hij ook in Vlaanderen goed uit de voeten kan, maar de Ypres Rally laat hij aan zich voorbijgaan. Net als Cherain moet hij aan het eind van het seizoen nog belangrijke punten kunnen scoren.

Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) – 52 punten

Net als Fernémont zette ook Sébastien Bedoret dit seizoen weer een stap vooruit. De beschermeling van Freddy Loix combineert dit jaar een BK-campagne met enkele WK-rally’s en liet daarom de Spa Rally links liggen. In de overige vier manches scoorde hij telkens een knappe podiumplaats. Die eerste BK-zege komt steeds dichterbij en lijkt ook nodig om nog tot het einde mee te doen voor de titel. Ieper lijkt hiervoor nog iets te hoog gegrepen, maar als Princen een steek laat vallen kan de 23-jarige Henegouwenaar wel de leiding in de BK-tussenstand overnemen.

Ghislain de Mévius (Skoda Fabia R5) – 46 punten

Regelmaat is het codewoord in de BK-campagne van de Mévius. De Brusselaar is de enige die op vijf rally’s vijf resultaten wist in te brengen. Echt slecht was het nooit, maar de Fabia-rijder mist dat tikkeltje extra om helemaal voorin mee te doen. En continu het podium halen is nu eenmaal een must geworden om kans te maken op de titel. De oudere broer van Guillaume laat Ieper links liggen en moet nu hopen op een uitschieter in de East Belgian Rally of de Condroz Rally om nog plaatsen te winnen in de tussenstand.

Grégoire Munster (Opel Adam R2) – 42 punten

Grégoire Munster dankt zijn voorlopige zesde plaats in het kampioenschap vooral aan zijn vier klassezeges, waar telkens tien punten mee te winnen zijn. Algemene punten scoren is echter enorm moeilijk voor de R2-rijders, zodat we Munster eigenlijk mogen uitvlakken in de titelstrijd. In het Junior BRC steekt hij er wel met kop en schouders bovenuit. Voor de 20-jarige Munster wenkt stilaan een tweede opeenvolgende titel. De snelste Belgische jongere van het moment komt niet aan de start in Ieper, want hetzelfde weekend rijdt hij in opdracht van Opel de EK-manche in Polen.

Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) – 38 punten

Nee, 2019 is tot dusver niet het seizoen van Vincent Verschueren. De Oost-Vlaming stapte dit seizoen even over van Michelin naar Pirelli en dat kostte hem enkele lekke banden en de nodige aanpassingsproblemen. Het tij begon pas in te keren in Bocholt, waar hij eindelijk nog eens een scratch kon noteren en voor het eerst dit seizoen een podiumplek pakte. Zijn titelkansen zijn ondertussen tot quasi nul herleid, maar dat zorgt er net voor dat de poulain van Gaby Goudezeune niet meer hoeft te rekenen en zonder titelstress naar Ieper kan afzakken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.