Dat berekende het provinciebedrijf Westtoer. “De verwachting is ingelost”, zegt Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
In 2014 kreeg de Westhoek nog 800.000 bezoekers over de vloer. Het thema Wereldoorlog I was in 2015 dan ook iets minder alomtegenwoordig dan in 2014.
In 2015 bezochten 500.000 herdenkingstoeristen de WOI-sites. De Westhoek kreeg in 2015 meer binnenlandse bezoekers: dertien procent extra, vooral bij de volwassenengroepen (+37%) en schoolgroepen (+21%). “Vlaamse scholen vertonen vandaag meer interesse dan vroeger voor het Wereldoorlog I erfgoed in de regio. Naar de toekomst toe zal het een uitdaging zijn om deze interesse nog verder aan te wakkeren en duurzaam te maken. De actualiteit toont ons dat vredeseducatie voor jongeren belangrijk is. Het tastbare verleden van de Westhoek kan hierin ook ná 2018 een belangrijke rol spelen“, meent De Block.
De binnenlandse markt bleef ook in 2015 voornamelijk Vlaams (95%). De buitenlandse bezoekers in de Westhoek hebben nog steeds een belangrijk aandeel van 56% in de cijfers van 2015. Tegenover 2013 betekent dit een toename met 15%.
Er kwamen vooral meer Britten op bezoek, maar Westtoer telde ook toeristen uit Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook de Nederland blijft een belangrijke markt, maar daar waren minder dagjestoeristen. Ze kozen vaker voor een overnachting. In het algemeen bleven meer buitenlandse bezoekers overnachten dan in 2013, dit zowel in de Westhoek (+31%) als in de omliggende regio’s (+26%).
Buitenlandse bezoekers die van iets verder komen, combineren het herdenkingstoerisme immers vaak met een verblijf en bezoek aan onze steden
“Het buitenlands aandeel binnen het herdenkingstoerisme is belangrijk en wint relatief gezien zelfs aan belang voor de lokale economie”, zegt administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Bovendien zien we dat onze communicatie niet alleen de Westhoek zelf ten goede komt, maar ook Vlaanderen als geheel. Buitenlandse bezoekers die van iets verder komen, combineren het herdenkingstoerisme immers vaak met een verblijf en bezoek aan onze steden, zoals het onderzoek aantoont. Toerisme Vlaanderen blijft dan ook bij zijn plan om tijdens de komende herdenkingsjaren volop in te zetten op die internationale bezoeker.”
Om het bezoekerscijfer te berekenen doet Westtoer een beroep op de cijfers van 6 musea en 4 begraafplaatsen in de Westhoek: het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbot House, het Museum aan de IJzer, de Dodengang en Bayernwald, Tyne Cot en Lijssenthoek Cemetery en de Duitse begraafplaatsen in Langemark en Vladslo. Ook de bezoekers die enkel Westfront, het nieuwe WOI-bezoekerscentrum in Nieuwpoort, hebben bezocht, werden meegeteld.
Gezien er in 1916 geen grote historische gebeurtenissen in Vlaanderen plaatsvonden, ligt de focus van de herdenking in 2016 op initiatieven met een aparte invalshoek. Met tentoonstellingen, theaterwandelingen, evenementen en een speciale editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ worden in Diksmuide, Veurne, Koekelare en De Panne opmerkelijke vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog belicht.
Voor het project Menin Road/Ypernstrasse stellen 30 kunstenaars tentoon op en langs de Meenseweg (in Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen). Ook in 2016 loopt het project ComingWorld/RememberMe verder waarbij bezoekers een beeldje uit klei maken als eerbetoon aan de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België vielen.
(BELGA)
Toerisme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier