Zorgboerderij De Stege is genomineerd voor Ambassadeur van Warm West-Vlaanderen’: “Mensen zien openbloeien, dat is onbetaalbaar”

Nathalie Sinnesael, bezieler van De Stege, samen met haar stagiairs Amely Missiaen, Febe Forment en Indra Goethals. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Wie wordt de opvolger van Emma Meesseman als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 27 november, maar die avond wordt ook een goed doel bekroond. KW gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus-WTV opnieuw op zoek naar de Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde organisaties voor. Starten doen we met zorgboerderij De Stege uit Waregem. “Onze kleinschaligheid is onze grote sterkte”, klinkt het.

Toen Nathalie Sinnesael (42) als psychiatrisch verpleegkundige in het Heilig Hart in Ieper aan de slag was, werkte ze vooral met patiënten op de dienst rehabilitatie.

“Om hen opnieuw voor te bereiden op hun integratie in de samenleving”, legt ze uit. “Erg waardevol werk, maar ik stelde me de vraag of dit ook niet buiten de muren van een dergelijke instelling kon. Zo kreeg ik het idee voor een eigen zorgboerderij.”

In 2017 zag De Stege het levenslicht in Desselgem, deelgemeente van Waregem. “We hebben vier ezels, heel wat geitjes, kippen en eenden”, glundert Nathalie. “Aanvankelijk zijn we gestart met verjaardagsfeestjes en kinderkampjes. Die organiseren we vandaag nog steeds en die zorgen mee voor de rendabiliteit van ons project. Maar de kern van ons verhaal is de zorgboerderij zelf, die in 2018 van start ging.”

Ezeltherapie

De Stege biedt een zinvolle dagbesteding een kinderen en jongeren die nood hebben aan een andere omgeving dan school en focust zich ook op mensen met een mentale beperking. “We starten onze dag met een tafelgesprek waarbij we de taakverdeling uitleggen. Daarna gaan we met onze twee bordercollies wandelen, verzorgen we de dieren, doen we samen boodschappen, om daarna in groep te koken en te eten. Zo vormen we een kleine, maar hechte gemeenschap.”

“We vangen iedereen met dezelfde huiselijke warmte op”

Bij De Stege doen ze ook aan ezeltherapie. “Via vachtverzorging en borstelen komt oxytocine vrij, het knuffelhormoon. Weldadig voor zowel mens als dier. Het is telkens mooi om te zien hoe onze mensen naar de ezels toegroeien en die klik te zien. Zo hebben we nog kinderen gehad die vrijwel niet praatten, maar tegen onze ezels volledig loskwamen.”

© JOKE COUVREUR

Nathalie woont op de zorgboerderij met haar man Bert Tytgat (43) en hun twee dochters Sterre (16) en Geike (14). “Zij werken evenwel niet mee, al steken ze regelmatig wel een handje toe. Ik krijg de steun van een resem studenten orthopedagogie en maatschappelijk werk die hier hun stage doen en kan ook rekenen op de hulp van een veertiental vrijwilligers.”

De Stege in het kort

– Opgericht door: Nathalie Sinnesael.

– Activiteiten: zinvolle tijdsbesteding voor jongeren en volwassenen die niet in het reguliere circuit terecht kunnen.

– Genomineerd omdat het in zeven jaar tot een vaste waarde in de sector is uitgegroeid.

De gebruikers kunnen rechtstreeks bij De Stege aankloppen of worden door instanties als het CLB doorgestuurd. “We vangen iedereen met dezelfde huiselijke warmte op”, benadrukt Nathalie. “Bedoeling is dat ze hier een plek vinden waar ze volledig zichzelf kunnen zijn.”

Openbloeien

Die aanpak schenkt veel voldoening, klinkt het. “Er kunnen tot acht kinderen, jongeren en volwassenen bij ons terecht, waaronder een pak vaste gezichten. Die noemen De Stege zelfs hun thuis. Mooi, toch? We zien hen hier echt openbloeien. Wanneer ze uiteindelijk opnieuw naar school of de arbeidsmarkt trekken, zijn we heel gelukkig. De dankbaarheid die we hier ervaren, is onbetaalbaar.”

Wie bij De Stege binnenstapt, hoeft daarvoor niet diep in de buidel te tasten. “4 euro per uur voor wie geen zorgbudget heeft, 8 euro zonder dergelijk budget. Zo houden we het toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.”

De komende jaren wil Nathalie haar werking verder uitbouwen. “Ik zou graag een eerste werknemer in dienst nemen, maar aangezien we geen enkele vorm van subsidies hebben, is dat niet evident. Meer plaatsen creëren is niet aan de orde, onze kleinschaligheid is net onze grote sterkte.”

De nominatie voor Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen omschrijft Nathalie als een mooie erkenning. “Het bewijst dat we mooi werk leven”, glimlacht ze. “Het feit dat we al tot de zes kanshebbers behoren, is voor ons een overwinning op zich. En geeft ons alleen maar meer goesting om er keihard tegenaan te blijven gaan.”

De genomeerden voor ‘Warm West-Vlaanderen’

Welk goed doel verdient de titel West-Vlaams Ambassadeur 2024 in de categorie ‘Warm West-Vlaanderen’? Uit de honderden inzendingen van lezers werden deze zes genomineerd:

De Stege uit Waregem

Niemand is illegaal uit Brugge

Dogs4Blind uit Knokke-Heist

De Katrol uit Oostende

Saying Goodbye uit Kortrijk

Proper Strand Lopers

Een vakjury onder leiding van Jan Despiegelaere van Streekfonds West-Vlaanderen zal de uiteindelijke knoop doorhakken. Op woensdag 27 november wordt de winnaar bekend gemaakt.