Zomerreeks op het kanaal (2): in 2025 bestaan de Roeselaarse Kajakvaarders een halve eeuw

Het clubhuis van de Roeselaarse Kajakvaarders ligt op de rotonde aan de Beurtkaai.
Wouter Vander Stricht

In de tweede aflevering van onze zomerreeks, waarbij we van aan de Kop van de Vaart tot in Ooigem, of van Roeselare tot aan de Leie het kanaal afvoeren op zoek naar opvallende zaken op en naast het water, kwamen we bij de kajakclub terecht. In 2025 vieren de Roeselaarse Kajakvaarders hun 50ste verjaardag. Ondertussen zijn ze de jongste jaren ook geconfronteerd met de opkomst van de blauwalgen, maar blijven ze hun onlosmakelijke band met het kanaalwater koesteren. Want dat blijft uiteraard de bestaansreden van hun vereniging.

Door Wouter Vander Stricht

Foto’s vanop het water: Wouter Meeus

Met dank aan IWV

De zwaaikom aan de Beurtkaai is gecreëerd om schepen te laten keren of draaien, maar het blijkt nu al bijna 50 jaar de ideale uitvalsbasis voor de Roeselaarse Kajakvaarders. “We zijn met onze club gestart aan de overkant van het kanaal waar het bedrijf Soubry nu huist. Eind jaren 90 verhuisden we naar het clubhuis zoals we dat nu kennen.”

Plezier op het water

Bij de kajakclub kun je terecht voor een brede waaier aan activiteiten. “Ons motto is plezier maken op het water. Dat vertaalt zich in een breed aanbod aan activiteiten, dat gaat van toervaren over kajakpolo tot wildwaterkajak, G-kajak, Paddle Clean-up,… maar ook thema-avonden en zwembadtrainingen. Er is hier voor elk wat wils, voor jong tot iets ouder, recreatief en competitief”, doet Hartwin Ghekiere uit de doeken.

De Roeselaarse Kajakvaarders hebben een 150-tal leden, die vooral uit Roeselare en Izegem komen, maar soms ook van iets verder van Kortrijk over Ieper tot Oostkamp. “Er zijn meerdere kajakclubs in West-Vlaanderen, maar we zijn vrij uniek in onze aanpak waarbij we focussen op plezier maken en een breed aanbod hebben op en naast het water. En dat het hele jaar door! Competitie kan, maar enkel voor wie dit graag wil. Typisch voor onze club zijn ook onze vrijwilligers. Die dragen uit volle goesting bij aan ons verhaal. We kiezen bewust om niet te werken met financiële vergoedingen. Dat is kenmerkend voor onze vereniging.”

Verkeersveiligheid

Maar zonder kanaal natuurlijk geen vereniging. “Het kanaal is natuurlijk essentieel om onze sport te kunnen beoefenen. We zijn blij dat we een stukje zwaaikom hebben waar geen scheepvaart komt, zodat we op een veilige manier kajakpolo kunnen spelen en initiaties kunnen aanbieden.”

De afhankelijkheid van het kanaal heeft ook wel zijn nadelen. “Iedere zomer worden we bijvoorbeeld geconfronteerd met blauw-algen. We blijven dan kajakken, maar met voorzorgsmaatregelen om het veilig te houden. Voor wie niet in contact komt met het water en dus op het water blijft, geeft dat weinig problemen. Maar we vragen ook aan iedereen om te douchen om huidirritatie te vermijden.”

“Ook de rotonde rond onze club is niet ideaal qua verkeersveiligheid, dat willen we beter. We hebben wel een goeie samenwerking met stad Roeselare en de Vlaamse Waterweg en zijn met hen in gesprek om de situatie te verbeteren naar de toekomst toe. Er staat nu al een bord dat waarschuwt voor overstekende kajakkers, maar je bent nog altijd afhankelijk van de bestuurder. We hopen op structurele maatregelen, maar die kosten veel geld.”

2025 als feestjaar

2025 wordt dus een feestjaar voor de Roeselaarse Kajakvaarders. “We hebben het weekend van 9, 10 en 11 mei voorzien voor de festiviteiten. Alle aspecten van onze club zullen daarbij aan bod komen”, zegt Hartwin Ghekiere die zelf nu nog bestuurslid is. “Maar volgend jaar word ik voorzitter. Ignas Foré zal ondertussen 12 jaar als onze voorzitter gefungeerd hebben, hij had aangegeven na al die jaren liever een stapje terug te zetten. En in het feestjaar zal het dus aan mij zijn. Maar met onze vele vrijwilligers zijn we klaar voor de toekomst.”

Zorg dragen voor elkaar en het kanaal

De gebruikers van het kanaal respecteren elkaars ruimte. De Kajakvaarders Roeselare varen niet enkel op het kanaal, met hun Paddle Cleanup zorgen ze er op geregelde tijdstippen ook voor dat ze afval uit het water halen. En ook de ruimte rond het kanaal. “In april dit jaar haalden we maar liefst 40 grote zakken afval op. Dat zegt toch al genoeg”, vindt Hartwin Ghekiere.

Kleurrijk magazijn van Poco Loco

Een van de meest in het oog springende gebouwen langs het kanaal is het volautomatische magazijn van snackfoodproducent Poco Loco, dat deel uit maakt van de Paulig Group. Het gebouw van 43 meter hoog met een grondoppervlakte van 15.000 vierkante meter biedt plaats bieden aan 42.000 palletten. Er ging een investering van 40 miljoen euro mee gepaard.

River Terminal met 230 meter kaaimuur

River Terminal Roeselare (links op de foto) werd als logistiek centrum gefinancierd met ruim zes miljoen euro door de POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg. Het beschikt over moderne faciliteiten zoals twee weegbruggen, bureaucontainers en speciaal ingerichte stortvakken. De kaaimuur is 230 meter lang en er is 18.000 vierkante meter aan opslagruimte.