Wevelgem/Wervik: Volkshuizen maakten plaats voor appartementen

© DLW
Redactie KW

In zowel Wevelgem als Wervik was er lange tijd een Volkshuis, maar die zijn intussen allemaal verdwenen. Zoals op zoveel andere plaatsen werden de voormalige lokalen van de socialistische bewegingen gesloopt om plaats te maken voor appartementen.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

In Wevelgem was het Volkshuis gevestigd in de Lauwestraat, naast de huidige winkel Bijttebier. “Het pand had als naam Volkshuis”, legt Francies Debels uit. Hij is fractieleider van SP.A in de Wevelgemse gemeenteraad. “Een Germinal, zoals een dergelijk lokaal ook vaak werd genoemd, was er nooit in Wevelgem.”

Het Volkshuis werd zowat tien jaar geleden gesloopt om plaats te maken voor acht sociale appartementen van OCMW Wevelgem. Een project van 1,2 miljoen euro. Toen het Volkshuis verdween, moesten de socialistische bewegingen in Wevelgem dus op zoek naar een nieuwe locatie. “Een vaste thuisbasis hebben wij niet”, aldus nog Francies. “Onze activiteiten met een ruim publiek, zoals de 1 meiviering, vinden momenteel plaats in Bistro Bruno op de Grote Markt in te Wevelgem. Ze worden meestal georganiseerd in samenwerking met onze culturele vereniging Curieus Wevelgem.”

“Sindsdien hebben de Wevelgemse en Wervikse afdeling geen vast lokaal meer”

Andere activiteiten die SP.A en Curieus in Wevelgem organiseren zijn onder meer een weekend Barkentijn in Nieuwpoort, een kubbnamiddag, het eetfestijn Congé Animé in juli, een praatcafé aan Bond Moyson tijdens braderie Wevelgem in september en een eindejaarsreceptie. “We nemen ook deel aan tal van andere activiteiten zoals wandeltochten, fietsweek ‘De fiets op met Johan’ (Vande Lanotte, red.) in augustus, gespreksavonden rond allerhande thema’s, enzovoort.”

Wevelgem/Wervik: Volkshuizen maakten plaats voor appartementen

Ook in Wervik is er niet langer een Volkshuis. “We hadden tot ongeveer 2004, 2005 een eigen Volkshuis”, herinnert burgemeester Youro Casier zich. “Dat huis was gevestigd in de Molenstraat 26 en maakte intussen plaats voor appartementen. Momenteel hebben ook wij geen vast lokaal meer.”

Bal van de Roos

Net als veel andere SP.A-afdelingen organiseert ook die van Wervik enkele festiviteiten op 1 mei. “Ons 1 meiprogramma bestaat uit een aperitiefconcert, gevolgd door een middagmaal”, vervolgt de burgemeester. “Dit jaar is dit een warm buffet.”

“Daarnaast organiseren wij jaarlijks een aantal activiteiten. Zo vindt in januari standaard een nieuwjaarsreceptie voor al onze SP.A-leden plaats, is er in september traditioneel het Bal van de Roos – dat dit jaar aan zijn twintigste editie toe is en in december is er het kinderkerstfeest. Dat feest wordt georganiseerd in samenwerking met Bond Moyson, Viva en vzw De Toekomst. Vorig jaar mochten we daarop liefst 370 mensen verwelkomen, onder wie 150 kinderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.