Wat als we onze kerstversiering dit jaar wat vroeger bovenhalen?

Hier staat de kerstboom er alvast. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het is koud, kil en nat buiten. Dit jaar geen gezellige kerstmarkten om het gure winterweer door te spoelen met een warme choco of een stevige jenever. Geen gezellige kerstavond met je zatte nonkel en 20 andere familieleden. Geen lange tafel op nieuwjaarsdag waaraan de brieven worden voorgelezen. Zelfs geen weekje zonnebaden op Tenerife om te bekomen van de feestdagen.

Het wordt hoogstwaarschijnlijk vieren in onze bubbel. Misschien is die tegen dan wat groter, op voorwaarde dat we ons nu aan de maatregelen houden, maar de hele familie verzamelen zal er sowieso niet inzitten. Kortom, het wordt een lange, koude, klotewinter.

De vraag is, wat gaan we daaraan doen? Zelf ben ik altijd grote fan geweest van de feestdagen. Niet dat ik een familie heb om te verzamelen. Maar iedereen lijkt net dat tikkeltje milder te worden als Kerstmis eraan zit te komen. Gewoonlijk nodig ik al mijn familieloze vrienden -niemand hoort alleen te zijn op kerstavond- uit voor een avondje kletsen, eten, drinken en cadeautjes.

Of mijn huis dan volledig over-the-top, écht wel overdreven, ongelofelijk kitscherig versierd is? Het zal wel zijn! Van de flikkerende lichtjes op het balkon, rond de bloempotten en zelfs aan de brievenbus kijken mijn buren al lang niet meer op. Ik krijg het iedere keer warm vanbinnen als ik ze zie hangen als ik mijn straat inrijd.

Wacht ik tot na de komst van Sinterklaas om die op te hangen? Absoluut niet, de scheve blikken van mijn buren als ik op 25 november al in de weer ben met stekkerdozen ten spijt. Ik ben al jaren niet meer braaf genoeg geweest voor een bezoekje van de goedheilig man, dus waarom zou ik de kerstsfeer niet al wat vroeger in huis halen? Sterker nog, ik wil iedereen oproepen om hetzelfde te doen.

Stad Kortrijk is van plan om extra te investeren in gezelligheid dit jaar, kwestie van de pijn van de gemiste kerstmarkt wat te verzachten. Wie doet er met hen en met mij mee? Als we genoeg lichtjes achter de ramen hangen, dan krijgt iedereen het misschien wat warmer vanbinnen en wordt die lange, koude winter, misschien net wat minder klote.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.