Warmste dag ooit in Oostende zorgt voor overbelaste hulpdiensten: “Mensen vielen als vliegen”

De ambulancediensten draaiden op volle toeren in Oostende. Drie overlijdens kunnen gelinkt worden aan de hitte. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De warmste dag ooit sinds de metingen in Oostende is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De ziekenhuizen, de ambulancediensten, de politie en de strandreddingsdienst konden de vraag naar bijstand amper aan.

Op donderdag 25 juli werd het nooit eerder zo warm aan onze kust. In Oostende werd het maar liefst 38 graden. Waar normaal de zonneterrassen vol zitten tijdens een topzomerdag, bleven die nu leeg. Niemand die er aan dacht om ook maar enkele minuten door te brengen op een zonneterras zonder water in de buurt.

Het strand daarentegen lag barstensvol, vooral tegen de waterlijn was het drummen om nog een plaatsje te bemachtigen. Iedereen zocht afkoeling in het zeewater. De strandreddingsdienst in Oostende had dan ook de handen vol. “De interventies op het strand waren niet te overzien“, zegt hoofdredder Jonathan de Vos. “Constant moesten onze mensen tussen komen door de hitte. Mensen kregen appelflauwtes en vielen als vliegen. Voor sommigen werd een ambulance gevorderd. Anderen kwamen er dan weer bovenop in de E.H.B.O. post.” Er liepen tijdens de warmste dag ook 54 kinderen verloren in Oostende. “Ook daar had onze dienst de handen mee vol”, vervolgt de hoofdredder. “Gelukkig konden we alle 54 kinderen na korte tijd herenigen met hun ouders of begeleiders.”

Duidelijke piek

De politie en brandweer zone 1 kreeg veel meer oproepen te verwerken dan dat normaal het geval is op een topzomerdag en daar had de hitte alles mee te maken. “Bij de politie was er duidelijk een piek op donderdag”, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Waar maandag, dinsdag en woensdag niet meer dan 160 interventies werden uitgevoerd, was er op donderdag een piek van 215 interventies. Een interventie wil zeggen dat er effectief een ploeg ter plaatse wordt gestuurd voor een bepaald feit. De aangiftes en klachtneerlegging in het hoofdcommissariaat en de wijken zijn daar niet in opgenomen. Vrijdag leek de rust weergekeerd. Tot 14.30 uur voerde de politie 76 interventies uit.” Bij de brandweer kon men geen cijfers mee geven, maar ook de ambulancediensten voerden meer interventies uit dan normaal.

Het strand zat afgeladen vol. De meeste strandgangers zochten verkoeling aan de waterlijn of bij de douches op het strand. De strandredders hadden hun handen vol.
Het strand zat afgeladen vol. De meeste strandgangers zochten verkoeling aan de waterlijn of bij de douches op het strand. De strandredders hadden hun handen vol.© Jeffrey Roos

De ziekenhuizen konden de toestroom van patiënten amper aan. In het AZ Damiaan ziekenhuis in Oostende was er een ware overrompeling op de spoeddienst. “Vooral oudere mensen die last hadden van de warmte werden bij ons binnen gebracht”, vertelt Kevin Mollet, perswoordvoerder van het ziekenhuis. “Onze spoeddiensten hadden de handen vol. Het waren dan vooral oudere mensen die nog thuis woonden. De rusthuizen hadden allemaal hun voorzorgen genomen. Er waren tevens drie overlijdens die eventueel aan de hitte zouden kunnen gelinkt worden.”

Tevreden

Bij toerisme Oostende blikken ze tevreden terug op de warmste dag ooit. “De hotels hadden een zo goed als volle bezetting“, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “Ook de horecazaken draaiden op volle toeren. Daarnaast boomden ook de indoor evenementen. De expo van Kapitein Winokio in Fort Napoleon bvb. Beleefde een topdag. Daarnaast zochten de mensen ook verkoeling in het cinemacomplex van Kinepolis. Of het een recorddag is wat het aantal toeristen in onze stad betreft? Dat valt moeilijk te zeggen. Ook vorig jaar hadden we een topzomer, ik denk dat de echte topdagen een beetje vergelijkbaar waren.”

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.