Waregem Koerse krijgt extra rennen

Bram Vandewalle maakte als nieuwe ceo een analyse van Waregem Koerse. © DJW
Redactie KW

Het wordt op dinsdag 27 augustus hoe dan ook een historische Waregem Koerse. Dit omdat het eeuwenoude programma van in totaal acht rennen is uitgebreid met twee extra wedstrijden plus een demonstratiekoers met Shetlandpony’s, met kinderen als ruiters.

De organiserende Waregem Koersemaatschappij heeft met Bram Vandewalle een nieuwe ceo in huis die uit de jumpingwereld komt en met het bestuur de hippische lijnen voor de toekomst uittekent. Dat wil zeggen: vernieuwing waar mogelijk en tegelijk zoveel mogelijk toeschouwers bereiken, vooral de jongere generaties.

“De eerste nieuwe blikvanger is zeker de Shetland Pony Race voor kinderen van acht tot tien”, aldus Bram Vandewalle. “Zij gaan in een enkele, rechte lijn vanaf Bloso tot aan de eindstreep met de paardjes koersen. En dat moet zeker veilig verlopen. Vandaar dat wij shetlands inschakelen die het gewoon zijn om met kinderen een rondje te toeren. Met deze eerste nieuwigheid willen wij een echt jonge generatie aanspreken die later misschien zelf mee Waregem Koerse zal bepalen. Hopelijk kunnen wij jonge gasten laten dromen van een carrière als jockey of ruiter. Deze Pony Race is overigens de eerste ren van de namiddag. Wie die van nabij wil volgen, is best al om half twee present op de hippodroom. Dat is meteen ook een halfuurtje tot uurtje vroeger dan alle vorige edities.”

326.000 euro

Het hoogtepunt van de Koersenamiddag blijft de traditionele Grote Steeple Chase van Vlaanderen. Ook belangrijk: de totale prijzenpot voor alle rennen samen is opgetrokken van 300.000 euro naar 326.000 euro. Dat toont meteen aan dat het echt menens is van de organisatie om het paardenspektakel op de Waregemse hippodroom financieel nog aantrekkelijker te maken. En alle andere ingrepen zijn erop gericht om jaar na jaar meer publiek rond de piste te krijgen.

Meer spektakel

“De organisatie van Waregem Koerse vroeg mij enige tijd geleden om een analyse te maken van de voorbije edities. Noem het een doorlichting en evaluatie met de bedoeling om op basis van de resultaten naar nieuwigheden te zoeken die het ruime publiek interesseren en van de paardenhoogdag aan de Gaverbeek een nog groter spektakel maken”, meent Bram Vandewalle. “Waarom? Onder andere om aan verdere klantenbinding te doen, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe sponsors aan te trekken.”, verduidelijkt hij.

De eerste extra ren voor de profs is er eentje uit de oude doos: de vlakke galop Saint Leger Stakes, van Engelse makelij en al in 1776 daar voor het eerst op de affiche. In België was dat in 1892. Nadien volgden onder andere Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland. Een wedstrijd met heel lange, historische traditie die best wel thuishoort op de hippodroom aan de Holstraat, al was het alleen al maar omdat Waregem Koerse zelf dateert uit 1847. Deze twee historische reuzen ontmoeten elkaar nu aan de Gaverbeek op de dinsdag na de laatste zondag van augustus, de traditionele datum van het paardenspektakel.

Stille wenk

Het bestuur gaf mij de stille wenk aan de galop een nieuwe injectie te geven”, aldus Bram Vandewalle.

“En waarmee kun je dat beter doen dan met de Saint Leger? Dat is een ren die tot de verbeelding spreekt van wie vertrouwd is met paardenraces. Ten slotte heb je nog het tweede extraatje: de Pro-Am Horse Race for Charity. Dat is een race voor duo’s waarin bedrijven het tegen elkaar opnemen en koersen voor het goede doel. Die gaat net voor de Grote Steeple Chase van start. Elke deelnemende bedrijfsleider of vertegenwoordiger van het bedrijf wordt begeleid door een prof. Dankzij deze ren kunnen wij straks nog meer sponsors aantrekken en tegelijk ook meer bedrijven die samen met hun werknemers en klanten de Koerserennen van nabij willen meemaken. Ook daarmee werken we toekomstgericht.”

“Intussen draait het bijzonder vlot met de ticketverkoop. Wie erbij wil zijn wacht best niet al te lang om te boeken. Wij verwachten toch 40.000 betalende bezoekers, waarvan 6.500 vips. Afspraak dinsdag 27 augustus vanaf 13.30 uur.” (DJW)

Voor het eerst politiepaarden op Waregem Koerse

De politie van zone Mira laat weten dat het dinsdag 27 augustus tijdens Waregem Koerse steunt krijgt van de cavalerie van de federale politie, waarbij voor het eerst in de geschiedenis van het paardenevenement negen politiepaarden worden ingezet .

“Deze negen politiepaarden zet de federale politie in voor algemeen toezicht, patrouilles en kanalisatie van de te verwachten grote mensenmassa”, verduidelijkt persofficier Michael Vanden Heede.

“Dat biedt tal van voordelen. Door de hoge positie hebben de ruiters een goed overzicht op de massa en zijn ze zelf ook goed waarneembaar voor wie politiehulp zoekt. Paarden werken ook drempelverlagend en zorgen voor een beter politie-burger contact. Mensen aaien het dier of maken een praatje met de ruiter. Last but not least: paarden raken daar waar voertuigen moeten afhaken. Park Baron Casier, de vijvers, de hippodroom zelf. Die locaties zijn beter bereikbaar in geval van nood of als er zich problemen voordoen.”

In totaal zijn tijdens de dag van Waregem Koerse 197 politieagenten van dienst voor de ordehandhaving, het regelen van het verkeer van en naar het stadscentrum en in het centrum zelf, logistieke ondersteuning, camerabewaking, commandovoering.

Ook agenten in burger zijn ingeschakeld. Om dit allemaal mogelijk te maken krijgt Mira steun van verschillende andere zones uit het land. (DJW)