Wannes Beernaert trekt met gezin jaar op reis en zoekt fondsen om roadmovie te maken: “Soms moet je durven springen”

Julie Van Wietendaele, Wannes Beernaert en hun twee kinderen Pippa en Seb vertrekken op 9 november richting Toronto voor het avontuur van hun leven. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Een jaar lang je hele hebben en houden achterlaten om met een motorhome van de Canadese oostkust naar (minstens) Panama te bollen: dat is het plan van Wannes Beernaert en zijn gezin. De bekende Langemarkenaar koppelt aan het avontuur ook een project. Onderweg wil hij een documentaire maken en daarvoor heeft de man een crowdfunding gelanceerd. “Ik wil tonen dat je ook met twee jonge kinderen je grootste dromen kan najagen.”

Op 9 november springen Wannes Beernaert (33), zijn vriendin Julie Van Wietendaele (32) en hun twee kinderen Seb (4) en Pippa (1) op het vliegtuig richting Toronto in Canada om er het avontuur van hun leven mee te maken. Met een daar op de kop getikte tweedehandse motorhome willen ze in een jaar tijd al zeker naar Panama afreizen en onderweg hun belevenissen in beeld brengen.

“Een zot idee, we weten het”, glimlacht Wannes. “Julie heeft het zaadje al enkele jaren geleden geplant, maar nu is de tijd rijp. We hebben er twee erg intense jaren op zitten en dat heeft ons aan het denken gezet. Op 31 oktober 2019 is ons zoontje Fosske aan wiegendood overleden, hij was amper acht maanden oud.”

“Hem verliezen, deed een schokgolf door ons gezin gaan en deed ons beseffen dat we meer in het nu moeten leven. De coronacrisis bewees dan weer dat we als familie een erg hecht en goed geolied team vormen. Waarom de stap niet wagen, dachten we. Soms moet je gewoon springen en je angsten opzij zetten.”

Experiment

Wannes en co zullen in Canada eerst even bij familie van Julie verblijven en ondertussen wil hij er zijn Canadees rijbewijs halen. “Dat scheelt een pak in de verzekeringskosten”, legt hij uit. “Ondertussen willen we een motorhome vinden en hopelijk kunnen we zo snel mogelijk op pad vertrekken. Ik geef toe dat ik wat nerveus ben, er ligt een compleet onbekende wereld voor ons, hé. We stippelen bewust vooraf ook geen reisroutes uit, we zien wel waar de wind ons brengt.”

We stippelen bewust geen reisroutes uit, we zien wel waar de wind ons brengt

Het gezin beschouwt de trip als een experiment. “Een onderzoek naar hoe het leven on the road, met twee kindjes, eruit kan zien. We willen ons onderdompelen in elke ervaring die we er zullen beleven en zijn ook benieuwd naar hoe het leven met enkel ons vier zal zijn. Want Julie en de kinderen zijn het allerbelangrijkste in mijn leven. Dat heeft het overlijden van Fosske me meer dan duidelijk gemaakt.”

Onderweg willen Wannes en Julie wel halt houden aan communes en ecovillages – alternatieve woonvormen die hen erg interesseren – om er andere reizende gezinnen te ontmoeten die ook (even) uit de ratrace van het dagelijkse leven ontsnapt zijn. “Ik wil ook ter plekke muziek maken en me laten inspireren door de omgeving. Eigenlijk wordt het een jaar waarin ik alleen maar zal doen wat ik graag doe, met de mensen die ik graag zie rondom me.”

Wannes, die als jeugdopbouwwerker bij de stad Ieper werkt, en Julie, opvoedster van beroep, zetten hun leven letterlijk een jaar on hold. “Erg bewust”, zeggen ze. “Ook voor onze zoon en dochter. Seb willen we onderweg thuisonderwijs geven en zijn juf van de Steinerschool Koningsdale in Ieper zal op regelmatige tijden filmpjes doorsturen, zodat hij de voeling behoudt. Maar Seb is een sociaal beestje: die zal op elke plek ter wereld snel vriendjes maken. We zijn ook benieuwd hoe snel hij wat woordjes Engels en Spaans zal oppikken.”

Mensen goesting geven

Dat het komende jaar op zijn zachtst gezegd onvergetelijk wordt, noemt Wannes ook zelf een groot understatement. “Heel veel vrienden en kennissen zeggen ons dat ze dit óók willen doen. Wij willen hen tonen dat het mogelijk is, ongeacht de levensfase waarin je je bevindt. Even helemaal weg van alles, het wordt heerlijk.”

Wannes wil dat hun reis ook inspireert en daarom is hij van plan om het komende jaar zoveel mogelijk momenten op beeld vast te leggen. “Ik wil in november 2022 terugkeren met een stevige roadmovie en documentaire onder de arm. Vooral het langdurig reizen met jonge kinderen is een interessant item, want daar vind je nu amper informatie over terug. We willen dat mensen, na het zien van onze film, goesting krijgen om hetzelfde te doen. Velen laten zich, nu meer dan ooit, inpalmen door angst en vergeten te leven. Terwijl het leven niet stopt na het krijgen van kinderen. Neem ze gewoon mee bij alles wat je wil meemaken!”

Om de roadmovie te financieren, gaan Wannes en Julie op zoek naar extra fondsen. “Via een crowdfunding hopen we 5.000 euro op te halen. Dat loopt voorlopig goed, want de teller staat al op 1.280 euro. Met het geld willen we ons een degelijke camera aanschaffen, net als een drone en kwalitatief audiomateriaal. Eenmaal terug thuis wil ik de honderden uren aan beeldmateriaal door een professionele monteur onder handen laten nemen.”

De docu zal niet in Wannes’ privéschuif verdwijnen, zegt hij. “Ik heb al aangeklopt bij het Vlaams Audiovisueel Fonds en productiehuizen als De Chinezen en Geronimo. Ik wil namelijk een zo breed mogelijk publiek bereiken. Zin geven om in onze voetsporen te treden. En wees maar zeker dat Fosske de hele trip op onze schouders zal zitten.”

Wannes en zijn gezin steunen? De crowdfunding vind je via de Facebook– en Instagrampagina Fata Tropicana of via deze link.