Bistro Botero viert 30 jaar met keuzemenu aan 30 euro: “Ik vind mensen gelukkig maken zo leuk”

Geert is grote fan van de werken van kunstenaar Fernando Botero © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Voor het 30-jarig jubileum van Bistro Botero op het Schouwburgplein stunt chef Geert Quintens (53) een jaar lang met een menu aan slechts 30 euro. “Ik wil iedereen bedanken en de mogelijkheid geven te komen tafelen.” Tijdens Sinksen, van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei, is de keuken doorlopend open van 12 tot 21 uur en kan je ook de Sinksen-tapasplank bestellen aan 30 euro, vol kwaliteitsproducten.

Geert Quintens kocht het hoekpand op Schouwburgplein 12 met beschermde gevel in 1992. In 1994 opende hij er zijn bistro onder de naam ‘Pierrot’, een personage die tussen de verschillende acts optrad in de Kortrijkse Revue. “Na twee jaar kreeg ik een aangetekend schrijven van een gelijknamige croissanterieketen uit Frankrijk die eiste dat ik de naam zou veranderen. Ik ben fan van de werken van kunstenaar Fernando Botero en kreeg van hem toestemming zijn naam te gebruiken. Zijn schilderijen – het hangt hier ook vol van – illustreren de gezelligheid die je hier vindt. Goed eten en drinken. Dat is Bistro Botero: mensen zijn hier thuis. Als je naar hier komt, moet je je goed voelen.”

Het maatjesfestival lokte op het hoogtepunt tot wel 1.200 bezoekers
Het maatjesfestival lokte op het hoogtepunt tot wel 1.200 bezoekers © Bistro Botero

Om in de beginjaren mensen te lokken naar het toen lege Schouwburgplein organiseerde Geert allerlei evenementen en activiteiten. “We zaten hier alleen, dus we konden niet anders. Ons maatjesfestival kende op haar hoogtepunt 1.200 bezoekers, we bouwden onze eigen winterhutten, plaatsten een kunstgrasveld om de jeugd te leren voetballen met gewezen KVK-speler Emile Mpenza en tijdens ons kreeftenfestival verkochten we in totaal één ton kreeft op één maand. We werkten toen samen met vishandel Marcel, vader van het huidige ’t Vissershuys in de Doorniksewijk. We hebben altijd iets gedaan met deze locatie.”

Bistro Botero is in Kortrijk een gevestigde waarde. “Een behoorlijk klassieke keuken met vernieuwende toets. Ik kook nog steeds op de ouderwetse manier: koken in plaats van stomen, geen voorgemaakte sauzen, ik kook de pasta op het moment zelf, … . We zijn vooral gekend voor onze americain, bereid op vijf verschillende manieren, met fijne verse frietjes. Ik vind mensen gelukkig maken zo leuk. Het is mijn passie. Ik wil dat mensen hier naar buiten gaan en zeggen ‘Amai Geert, het was top!’ Om de afgelopen 30 jaren te vieren kan je in 2024 een keuzemenu aan de scherpe prijs van 30 euro bestellen. Elke maand zal die veranderen met andere specialiteiten.”

Meer info op www.botero.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier