Regen houdt carnavalisten in Heist niet tegen

Er daagden heel veel toeschouwers op voor het carnaval in Heist. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De centrumstraten van Heist liepen op deze eerste zondag van de Krokusvakantie opnieuw goed voel voor de jaarlijkse carnavalstoet. Het begon droog maar vanaf drie uur kwam er regen opzetten. Al hield dat de vele carnavalisten niet tegen om er een zot feest van te maken.

Een parkeerplaatsje zoeken voor een bezoekje aan de carnavalstoet in Heist bleek geen evidentie. Zo werd meteen duidelijk dat er opnieuw vele duizenden toeschouwers kwamen opdagen voor het hoogtepunt van het vier dagen durende carnavalsfeest in Heist. En bij de start van de stoet bleek het weer ook nog mee te zitten: licht bewolkt maar droog en zeker ook niet al te koud. De stoet werd op gang getrokken door de reuzen Pier en Wanne. Daarna volgde de praalwagen met daarop Keizerin Mirjam I en haar gevolgd als officiële opener van de stoet. Mirjam werd eerder al, op zaterdag 10 februari aangesteld als schepen en ontving van het gemeentebestuur ook officieel de sleutels van de gemeente voor de komende carnavalsdagen. Na de wagen van de keizerin volgden tiental kleurrijke en bonte praalwagens.

De wagenbouwers en carnavalsgroepen toonden zich weer van hun beste en meest creatieve kant. We zagen hippies de revue passeren, maar ook tientallen Marge Simpsons, een wagen rond Barbie, Aladin, Egyptenaren op kamelen en Harry Potter. Met een drietal ‘undercover reporters’- gehuld in beige regenjas, met deukhoed en opnamemateriaal bij zich – was er ook een leuke verwijzing naar de spraakmakende Pano-reportage over vastgoedontwikkelingen in Knokke-Heist. Langs de kant van de weg stond heel wat volk de stoet te bewonderen en de cafeetjes en drankstanden waren druk bevolkt. Vanaf 15u ongeveer begon het flink te regen maar dat kon het publiek kennelijk niet echt deren. Na afloop van de stoet gaat het feest nog stevig door in de sfeertent op het plein De Bolle en in de Heistse cafeetjes.

Op maandag is er vanaf 16 uur nog sprotjesavond, waarbij sprot en andere vishapjes wordt gebakken in de cafés en vanaf 17 uur het Bal van de Zeemeermin in de tent op De Bolle, zoals steeds een gezellig bal georganiseerd door de Vissers. Op dinsdagnamiddag is er de traditionele voetbalwedstrijd tussen ‘de vissers en de plakkers’ en later op de dag, vanaf 18u45, de Popverbranding op het stationsplein. Om 19 uur is het dan tijd voor de verlichte avondstoet. Deze ‘Vette dinsdag’ wordt besloten in de Heistse cafés en op woensdag, de laatste dag van de festiviteiten, wordt in de Heistse cafés ‘kazakken met haring’ geserveerd.

Lees meer over: