Basketclubs verwachten extra leden dankzij de Spelen: Belgian Cats inspireren meisjes én jongens
Ze grepen net naast een medaille op de Olympische Spelen, maar de Belgian Cats hebben wél heel wat harten veroverd. Zoveel dat heel wat West-Vlamingen straks weer de weg vinden naar een basketclub in de buurt. “Zo goed als elke dag schrijft een meisje zich in voor onze kennismakingslessen”, zegt Yvan Struyve van Avanti Brugge Dames.
Volgens de meest recente cijfers van Sport Vlaanderen zijn precies 8.631 West-Vlamingen aangesloten bij een erkende basketbalclub, dat zijn er een goeie 900 – oftewel 12 procent – meer dan tien jaar geleden. Dat betekent dat er per 1.000 West-Vlamingen zeven mensen basketbal spelen, het meeste van alle Vlaamse provincies. Niet verwonderlijk, als je weet dat de helft van de Belgian Cats uit onze provincie komt. (lees verder onder de grafiek)
De basketbalclubs zijn de Belgian Cats dankbaar voor de gratis reclame voor hun sport. “We merken al langer een effect, hoor”, zegt Yvan Struyve, voorzitter van Avanti Brugge Dames. “Vroeger werd basket echt verwaarloosd in de media. Maar toen de Cats begonnen te scoren op internationale kampioenschappen, kreeg het vrouwenbasket een pak meer aandacht op televisie en in de kranten. Dat heeft zeker gezorgd voor een boost in ledenaantallen.”
“Nu merken wij dat natuurlijk ook: zo goed als elke dag schrijft een meisje tussen 5 en 8 jaar zich in voor onze kennismakingslessen, velen komen zelfs over van andere sporten. De vraag is alleen hoelang dit effect zal standhouden. Stel dat de prestaties van de Cats plots minder noemenswaardig zouden worden en ze opnieuw minder in de kijker zouden komen te staan.”
Gouden generatie
In de damesclub in Brugge zijn ze in één jaar van 12 naar 15 ploegen geëvolueerd, voor Yvan is het dus duidelijk dat er steeds meer meisjes opkijken naar de West-Vlaamse sterspeelsters zoals Emma Meesseman, Julie Vanloo en Kyara Linskens. Hoewel de verhouding tussen dames en heren al tien jaar lang onveranderd blijft – een aandeel van ongeveer 25 tegenover 75 procent – zien we in de statistieken wel dat de vrouwelijke speelsters in onze provincie net iets beter vertegenwoordigd worden dan in bijna alle andere. Toeval? (lees verder onder de grafiek)
“Goh, het is geen geheim dat er een sterke link is tussen Ieper – en West-Vlaanderen in het algemeen – en de Cats, hé”, glimlacht Bart Bauters van SKT Ieper, de club waar onder andere de zusjes Mestdagh, Emma Meesseman en Elise Ramette leerden dribbelen. “Maar nu zijn we allemaal nog meer betrokken dan bij de vorige Spelen. Het was heel betaalbaar en gemakkelijk om even naar Frankrijk af te zakken om een match bij de wonen. Zowel meisjes als jongens, jong en oud, hebben zichtbaar meer interesse in onze mooie sport.” (lees verder onder de grafiek)
Valt ook op: in de jongste leeftijdscategorieën zijn de meisjes net iets meer vertegenwoordigd dan in de oudere groepen, met een aandeel van gemiddeld 27 procent bij de kindwerking en de groepen tot en met 15 jaar. Dat merken ze ook bij de gemengde club Basket Poperinge. “Sowieso is de instroom bij de jeugd groter dan vroeger, en mondjesmaat zitten daar inderdaad steeds meer meisjes bij. Als de Cats voor het basket blijven doen wat de gouden generatie Rode Duivels met het voetbal heeft gedaan, dan ziet de toekomst er zeker rooskleurig uit”, klinkt het bij voorzitter Kevin Bervoet.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier