Vorstenpaar komt Jan Yperman Ziekenhuis hart onder de riem steken

Koning Filip en koningin Mathilde krijgen uitleg op de spoedafdeling van het Jan Yperman Ziekenhuis©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA
Koning Filip en koningin Mathilde krijgen uitleg op de spoedafdeling van het Jan Yperman Ziekenhuis©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA
Hannes Hosten

Koning Filip en koningin Mathilde brachten vrijdagvoormiddag een bezoek aan het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Ze namen ruim de tijd om met zo’n 40 medewerkers te spreken. Opvallend was dat de vorst, toen een spoedarts zijn mening over vaccinatie vroeg, daar niet op wou ingaan.

Het Jan Yperman Ziekenhuis had het koningspaar enkele weken terug zelf uitgenodigd. Een positief antwoord en het koninklijke bezoek volgden dus vrij snel. De vorsten werden verwelkomd door prof. dr. Koenraad Vandewoude, voorzitter van de raad van bestuur, enkele directieleden van het ziekenhuis, gouverneur Carl Decaluwé en Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open VLD).

Algemeen directeur Frederik Chanterie kon er niet bij zijn. Hij moet tot begin volgende week in quarantaine blijven na een hoogrisicocontact. Maar de directeur is niet ziek en woonde een werkvergadering met het vorstenpaar virtueel bij via videoconferentie. Daarna namen Filip en Mathilde ruim de tijd om met een 40-tal artsen en medewerkers uit diverse afdelingen van het ziekenhuis te praten. De gesprekken vonden uiteraard plaats volgens strikte corona-richtlijnen: handontsmetting, mondmasker, beperkte groepjes en voldoende afstand.

“Blijk van waardering”

“Het is een blijk van waardering dat ze komen luisteren”, vonden anesthesie- reanimatie- en intensieve zorgen-arts dr. Els Colla, geriater dr. Tine Pecceu en pneumoloog dr. Greet Bral, net na hun gesprekje met de koningin. “De koningin was heel betrokken en stelde heel gestructureerd vragen over ons mentale welzijn. Dat deed deugd. Het is een blijk van erkenning waar we echt iets aan hadden.”

“Het gesprek verliep op een rustige en vriendelijke manier”, vertelt verpleegkundige Katrien Blomme. “Het ging vooral over onze beleving ‘s nachts op de covid-afdeling. Het gaat er daar soms erg emotioneel aan toe, zeker als wij de laatsten zijn die de patiënten zien voor ze in coma gaan. Velen pakken ons dan stevig vast. Dit schouderklopje is belangrijk voor ons. De koningin vroeg me ook om de groeten te doen aan mijn collega’s.”

Het vorstenpaar werd verwelkomd door gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Emmily Talpe (beiden op de foto) en voorzitter van de raad van bestuur van het Jan Yperman Ziekenhuis Koenraad Vandewoude©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA
Het vorstenpaar werd verwelkomd door gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Emmily Talpe (beiden op de foto) en voorzitter van de raad van bestuur van het Jan Yperman Ziekenhuis Koenraad Vandewoude©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA

“De koningin stelde ons meteen gerust en had heel wat vragen”, aldus vroedman Geert Maertens. “Op de kraamafdeling hebben wij in coronatijd altijd verder gewerkt, al hadden we wel enkele coronapositieve patiënten met milde symptomen. Maar dat verliep al bij al vlot. Het bezoek van grootouders is nog niet toegelaten. Gelukkig is onze afdeling op het gelijkvloers, zodat er wel raambezoeken mogelijk zijn. Dat verloopt soms emotioneel. Anderzijds is het voor de kersverse ouders veel rustiger. Daarom zijn wij voorstander om ook na de coronacrisis de bezoekuren op de kraamafdeling te beperken. We hopen dat een derde golf nu uitblijft en wachten vol ongeduld op de vaccinatie. Intussen doen we altijd verder, daar staan we in de Westhoek voor bekend.”

“Koning voelde mee”

De koning en de koningin beëindigden hun bezoek op de spoedafdeling en het noodhospitaal voor mogelijke coronapatiënten die daar in de ambulancehal is geïnstalleerd. Daar sprak de koning onder meer met spoedarts dr. Ines Lamote. “Ik had er wel wat gezonde stress voor”, bekent ze. “Maar ik was heel vereerd met de koning te kunnen spreken. Mijn grootmoeder zei: dit maak je maar één keer in je leven mee.”

“Het gesprek ging vooral over de fysieke en mentale impact van de crisis op ons leven”, vervolgt dr. Lamote. “Het meest hartverscheurende is dat mensen met corona vaak alleen sterven. Dat is iets wat ik niet meer wil meemaken. We hebben het gevoel dat het ergste nu wel voorbij is. Er komen zeker al veel minder ouderen op spoed terecht. Je zag wel dat de koning meevoelde. Hij zei dat hij voelde dat zijn land het moeilijk had en wil een bijdrage leveren om de mensen zoveel mogelijk te ondersteunen.”

Geen koninklijk standpunt over vaccinatie

Dr. Lamote vroeg de vorst naar zijn mening over de vaccinatie en of hij zelf het vaccin zal laten inspuiten. Maar Filip reageerde eerder ongemakkelijk en zei dat het moeilijk was voor hem om zich daarover uit te spreken. Maar mag je als burger eigenlijk wel vragen stellen aan de koning? “Er was ons gezegd dat we vragen mochten stellen”, aldus dr. Lamote. “Voor mij is het logisch dat je je laat vaccineren, maar ik begrijp wel de plicht van de koning om onpartijdig te zijn. Toch vond ik het frappant dat hij niet voorbereid was op zo’n vraag en zich daar niet makkelijk uit manoeuvreerde.”

Spoedarts Ines Lamote (midden) vroeg de koning naar zijn standpunt over vaccinatie.©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA
Spoedarts Ines Lamote (midden) vroeg de koning naar zijn standpunt over vaccinatie.©POOL FREDERIC SIERAKOWSKI BELGA

Toch werd het bezoek van het vorstenpaar door de medewerkers van het Jan Yperman Ziekenhuis erg gewaardeerd. “Het was de uitdrukkelijke wens van het koningspaar om mensen uit alle geledingen van het ziekenhuis te zien”, aldus algemeen directeur Frederik Chanterie. “Ze stonden erop hen een hart onder de riem te steken in deze uitdagende covid-tijden en namen de tijd om te luisteren naar hoe zij het coronajaar hebben beleefd.”

Jan Yperman telt 532 bedden en 1.600 medewerkers. Vooral in de tweede coronagolf werd het Ieperse ziekenhuis zwaar getroffen. Op een bepaald moment lagen er maar liefst 90 coronapatiënten. Vandaag is dat gelukkig veel minder: er liggen nog negen patiënten met een coronabesmetting, waarvan twee op de afdeling intensieve zorgen. 20 procent van het personeel is al gevaccineerd.