Voorzitter van Unizo Tielt Dirk Braeckevelt roept op om lokale handel te steunen
De is een mens als alle andere, dus is ook Dirk Braeckevelt momenteel tot zijn ‘kot’ veroordeeld. Al zit hij daar absoluut niet met zijn vingers te draaien. “Ik beantwoord vragen op de ondernemerslijn van Unizo. Bij het begin van de lockdown hebben we met amper tien collega’s 28.000 telefoontjes verwerkt in één week tijd.”
Dirk Braeckevelt zal de volgende weken niet snel technisch werkloos worden, in tegenstelling tot ruim 1 miljoen andere Belgen. Nochtans moet hij voor onbepaalde tijd wegblijven uit middelbare scholen, waar hij gewoonlijk ondernemingszin en ondernemerschap bij jongeren gaat stimuleren in de vorm van workshops en projecten als leerondernemingen en Plankgas, de opvolger van bedrijfsbeheer. “Ik ben nu ingeschakeld om vragen te beantwoorden op de ondernemerslijn van Unizo en blijf in bijberoep ook gewoon actief in mijn eenmanstekenbureau DBV Design, waar ik tekeningen van een architect digitaliseer. Voor geen van beide jobs moet ik het huis uit.”
Laat me raden: de telefoon van de ondernemerslijn staat al een paar weken roodgloeiend?
Dirk Braeckevelt: “En of. Om een voorbeeldje te geven: de week na de afkondiging van de maatregelen hebben we met tien collega’s niet minder dan 28.000 vragen beantwoord. Dat is het equivalent van wat we normaal op jaarbasis binnen krijgen. Vorige week was het – tussen aanhalingstekens – iets rustiger: er liepen nog altijd 10.000 telefoontjes binnen.”
Wat zijn dé hamvragen?
“Of men, nu de zaak heeft moeten sluiten, in aanmerking komt voor een hinderpremie. Ook vragen over het overbruggingsrecht zijn schering en inslag. En natuurlijk vraagt iedereen zich ook af wat hij of zij nu nog mag doen en wat niet. Dan zijn er nog specifieke vragen van mensen die in bijberoep werken, kapsters enzovoort. Allemaal willen ze weten waar ze de steunmaatregelen kunnen aanvragen. Daarvoor hebben we een rechtstreekse lijn met Vlaio (contactpunt voor bedrijven met coronavragen, red.).”
Vooral in de horeca vrees ik dramatische gevolgen van de coronacrisis
Houdt deze crisis je uit je slaap?
“Eerlijk gezegd wel, want ik ben ook voorzitter van Unizo Tielt. Hoe zullen onze lokale zaken de crisis doorkomen? De federale en Vlaamse regering doen wat ze kunnen, maar voor veel jonge ondernemers, die geen of te weinig financiële buffer hebben, zal hun steun onvoldoende zijn. Vooral in de horeca vrees ik dramatische gevolgen van de coronacrisis.”
En zeggen dat het de laatste tijd overnames heeft geregend in de Tieltse horeca, vooral op en rond de Markt… Komt dat allemaal goed?
“Nu vraag je mij iets… De eerste zaken die me te binnen schieten zijn De Arend, die een wijn- en tapasbar zou worden in het pand waar voorheen Cathy Fashion gevestigd was, en Barville. Eerstgenoemde zaak moet nog opengaan, de tweede is al heropend en in beide gevallen gaat het om heel jonge mensen met ondernemersbloed. Ik hoop oprecht dat iederéén deze crisis overleeft. Belangrijk vragen in die zin: met welke steunmaatregelen komt het stadsbestuur binnenkort op de proppen en zullen de Europafeesten – toch de periode waarin veel van onze handelaars hun jaar goedmaken – kunnen doorgaan? Momenteel ben ik redelijk optimistisch. Juli ligt nog ruim drie maanden voor ons en de piek van het coronavirus wordt toch eerstdaags verwacht.”
Hier en daar las en hoorde ik al kritiek van Tieltenaren over het gebrek aan communicatie over economische maatregelen die al dan niet in de pijplijn zitten.
“Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Ik sta in nauw contact met burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en geloof me: het stadsbestuur is zeker een en ander aan het voorbereiden. Het tijdelijk afschaffen van de terrasbelasting zou al een mooi begin zijn. Ik begrijp dat ze nu alle voorrang geven aan de gezondheid, maar de communicatie is miniem, terwijl dit het moment bij uitstek is om via sociale media en de pers de toestand in Tielt te schetsen. Bepaalde buurgemeenten slagen daar beter in. Al kan ik me inbeelden dat het ook voor de stad, net als voor iedereen, aanpassen is aan een gewijzigde manier van werken, waarbij veel van thuis uit moet worden gedaan.”
Luttele dagen voor het uitbarsten van de coronacrisis lanceerde het kernwinkelgebied de socialemediacampagne #shoppingtielt. De veelbelovende start viel meteen in het water.
“Heel, heel jammer, want de deelnemende handelaars hebben hiervoor stevige financiële inspanningen geleverd. Laat deze kwestie van overmacht voor de vele ondernemers die nog geen webshop hebben – zeker de helft van de Kortrijkstraat verkeert in dat geval – een stimulans zijn om daar toch eens goed over na te denken.”
Zie je ook positieve kanten aan deze onzekere periode?
“Er is het grote solidariteitsgevoel onder de mensen en wie zich nog niet bewust was van het nut en de kracht van de lokale economie, moet het intussen toch geworden zijn. Als je plots bedrijven ziet stilvallen, omdat noodzakelijke leveringen uit het buitenland er niet meer geraken door het sluiten van de grenzen, wordt het dan niet hoog tijd om wat meer aan de ondernemers van rond de kerktoren te denken en bewust lokaal te kopen?”
Privé p>
Dirk Braeckevelt (55) woont in de Brugstokwegel in Schuiferskapelle. Samen met zijn vrouw Els Vandendaele bracht hij twee kinderen groot: Tom (30) en Lien (27). p>
Loopbaan p>
Leerkracht die werd gedetacheerd naar Unizo Onderwijs. In bijberoep heeft Dirk zijn eigen tekenbureau: DBV Design. p>
Vrije tijd p>
Dirk maakt geregeld een ritje met zijn paard, is lid van tafeltennisclub TTC Tielt en zetelt in diverse raden. p>
Belfortbabbel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier