VIDEO Vincent van de groendienst in Oostkamp: “Als gemeentearbeider heb je een voorbeeldfunctie”

Vincent Willems werkt al 20 jaar voor de gemeente Oostkamp. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Putje zomer en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Vincent Willems (45) werkt al 20 jaar voor de groendienst in Oostkamp. Hij is er ook ploegchef. “Het is mijn opdracht om de taken te verdelen, maar zelf help ik elke dag ook zoveel mogelijk mee. Bosmaaien, wieden, bomen omleggen met de kettingzaag… We doen alles wat nodig is binnen de groendienst”, klinkt het.

Onderlinge ‘strijd’

“De groendienst van Oostkamp is onderverdeeld in drie sectoren. Elke sector heeft zijn eigen ploegbaas. Op die manier kunnen we de werknemers aansturen en wordt er nog harder gewerkt, want iedereen wil dat zijn sector er zeer mooi bijligt en positieve opmerkingen krijgt van de inwoners”, gaat Vincent verder.

“Werken in deze warme temperaturen is voor ons zeer lastig, zoals voor de meeste mensen die buiten werken in deze periode. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat we al om 6 uur mogen starten in plaats van om 7.30 uur. Dat maakt toch wel een groot verschil voor ons. Ook wordt er elke morgen een lading water voorzien via het magazijn dat wordt klaargezet voor ons. Lunchen kan dan weer binnen, wat een halfuurtje verkoeling oplevert. De werkdag eindigt kort na 14 uur, waardoor we de warmste uren van de dag vermijden.”

Mooi op schema

“Het gras vraagt in periode minder onderhoud dan anders, waardoor we mooi op schema zitten. We zitten met heel wat nieuwe aanplantingen. Door het sproeiverbod overdag wordt de timing wat aangepast. Een collega start om 4 uur ‘s nachts met de vrachtwagen om de nieuwe aanplantingen water te geven, zolang dat nog toegestaan wordt door de gouverneur natuurlijk. We houden ons zeer goed aan alle regels omdat we als gemeentearbeiders een voorbeeldfunctie hebben”, aldus nog Vincent Willems.

https://www.youtube.com/watch?v=sMrMAToh19E

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.