VIDEO Marktkramer Cliff de Jonge uit Oostrozebeke: “Iedere klant heeft wel iets te vertellen”

Cliff de Jonge met een van zijn ludieke bordjes. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Putje zomer en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Cliff de Jonge doet om en bij de zes markten per week. “Kort na de middag zit onze werkdag erop, alhoewel… In de namiddag kom ik thuis en stop ik alle groenten in de koelkast of in de frigocel. Onze plantjes krijgen water en de markt van de volgende dag wordt voorbereid”, klinkt het.

Deze job is hard labeur, zeker in deze zomermaanden. In de winter is het iets draaglijker om op de markt te staan. De weersomstandigheden hebben zo hun invloed. De mensen wachten op wat regen om nieuwe plantjes te kopen, zo hebben we de indruk. Toch mag ik zeker niet klagen over de verkoop in deze periode. Destijds begonnen we met een klein assortiment groenten en fruit. Intussen groeiden we uit tot een volwaardig marktkraam”, gaat Cliff verder.

Gevoel voor humor

“Het liefste wat ik doe, is iedere klant op een bijzondere manier aan het lachen brengen. Een klant is voor ons geen nummer. Iedereen heeft wel iets te vertellen tegen ons, daarvoor komen de mensen ook naar de markt. Anders kunnen ze evengoed naar een warenhuis gaan. We bedienen soms ook aan huis. Oudere mensen die moeilijker te been zijn, krijgen het gezelschap van onze collega’s als ze naar huis gaan met hun producten. Een pintje of een druppeltje als dankbaarheid is dan geen zeldzaam fenomeen”, glundert de sympathieke marktkramer.

Het liefste wat ik doe, is iedere klant op een bijzondere manier aan het lachen brengen

“Om een goede marktkramer te zijn, moet je eigenlijk niet erg slim zijn. Wat hoffelijkheid en vriendelijkheid aan de dag leggen volstaat voor dit beroep. Je mag de mensen natuurlijk geen kloot aftrekken, want anders komen ze de week erop niet meer terug naar je kraam. Al tien jaar aan een stuk zien we dezelfde klanten week na week terugkeren.”

“Een sinaasappel kan al eens een rot plekje hebben, maar als de mensen eerlijk zijn tegen ons, dan steek ik meteen twee sinaasappels toe. Klant is koning, zoals het spreekwoord zegt. We doen ons best alsof we voor onszelf bezig zijn”, stelt de marktkramer.

Kopers en lopers

“In de zomer is er vaak meer volk op de markt, zoals gisteren in Harelbeke bijvoorbeeld. Die passanten zijn daarom niet allemaal kopers, er zijn ook veel lopers bij. Ze weten niet wat gedaan in de vakantie en dan gaan ze eens naar de markt”, aldus nog Cliff de Jonge.

https://www.youtube.com/watch?v=W1_FKgtWsqI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.