VIDEO Parkwachters Wim en Philip: “Gepensioneerden hebben meestal het minste geduld”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Putje zomer, morgen 21 juli en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Nog zo’n plaats waar ook in volle vakantieperiode alsmaar door wordt gewerkt is het recyclagepark. In de zomermaanden is er soms eindelijk wat tijd om die garage eens op te ruimen of de tuin aan te pakken, en dan kan er al eens een kofferbak of remorque volgeladen worden met overtollig gerief voor ‘t ‘containerpark’. Ook op het recyclagepark in Lichtervelde is er zelfs aan de vooravond van de nationale feestdag nogal wat beweging. Of net daarom, want net voor en zeker na sluitingsdagen is het er doorgaans extra druk.

Collega’s Wim Haeghebaert en Philip Meersschaert weten van de drukke momenten en kennen hun klanten. “Er zijn er zelfs die elke dag komen“, vertelt Wim. “Soms in de voormiddag en de namiddag. Een keer met een doosje papier, een keer met twee flessen…”

Philip, Wim en de andere parkwachters staan de bezoekers met raad en daad bij. Het is immers niet voor iedereen duidelijk wat in welke container mag en moet. “Zeker de harde plastics zorgen voor verwarring”, vertelt Philip. Al is het soms ook van niet willen. “Er hangt een bordje bij dat plantenbakjes niet mogen, maar blijkbaar kunnen er veel niet lezen”, lacht hij.

Je ziet vaak ook aan de mensen dat ze ‘iets van plan’ zijn

En af en toe is er natuurlijk ook gewoon slechte wil bij, zeker voor de zogenaamde ‘betalende fracties’. Want hoe beperkt het prijskaartje ook mag zijn, er zijn er altijd die wel proberen een matras ergens achter de laten of een autoband naast een container te parkeren. “Je hebt er ook die argeloos iets van achter in een container gooien in de hoop dat we het niet zien”, vertelt Wim. “Maar op de duur ken je ze wel. En je ziet vaak ook aan de mensen dat ze ‘iets van plan’ zijn. Dan kijken ze veel rond en zie je ze nerveus worden.”

Gepensioneerden zonder geduld

“En je hebt ook mensen die gewoon geen geduld hebben hé”, aldus Wim. “Dan staat er iemand naar hun goesting te lang op de plaats waar zij moeten zijn en dan vallen er al eens woorden. Meestal zijn dat dan gepensioneerden (lacht).”

Maar al bij al doen de meeste mensen het goed en vragen ze gewoon waar ze iets kwijt kunnen. “Zeker de jongere generaties zijn daar goed in thuis. Van de oudere generaties is het nog wat moeilijker om ze bewust te maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=Dkp-Paikems