VIDEO Achter de schermen van het Kursaal in Oostende: “Iedereen moet hier elke dag scherp staan”

Tim werkt al jaren voor Kursaal Oostende. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Putje zomer en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Tim Seynaeve (33) werkt al jaren voor Kursaal Oostende. De voorbije dagen had de technical manager zijn handen vol met de opbouw van Flashdance, The Musical. De voorstelling speelt van dinsdag 24 juli tot zondag 5 augustus. “Door onze jarenlange ervaring met zomershows verloopt de opbouw van dergelijke producties veel vlotter dan vroeger“, steekt Tim van wal.

Ook binnen is het af en toe zoeken naar verkoeling

“We werken letterlijk op een tiental meter van het strand, maar tijdens deze zwoele dagen zijn wij helaas elke dag binnen te vinden. De spots branden de hele dag door, dus ook binnen is het af en toe zoeken naar verkoeling. Onze werkgever legt ons gelukkig af en toe in de watten met een ijsje”, klinkt het.

Internationale samenwerking

“De huidige productie in het Kursaal is goed voor drie grote vrachtwagens vol decors, licht en klank. Aangezien Flashdance, The Musical een internationale productie is, werken we voor deze gelegenheid samen met Engelse collega’s. Om en bij de 15 lokale medewerkers versterken de productie”, weet Tim.

Het Kursaal is een van de grootste zalen van ons land.
Het Kursaal is een van de grootste zalen van ons land.© MF

“We hebben niet elke dag te maken met zo’n grote productie als Flashdance. Als K3 langskomt, dan weten we dat we een zware productie tegemoet gaan, goed voor 6-7 vrachtwagens vol materiaal. Het hele podium wordt dan enkele dagen verbouwd. Een stand-upcomedian heeft gelukkig heel wat minder materiaal mee. Een voorkeur heb ik eigenlijk niet. Het is altijd leuker als je wat minder moet trekken en sleuren, maar we zijn niet vies om onze handen te gebruiken”, knipoogt Tim.

Stroompanne bij Geert Hoste

“Als technici moeten we kort op de bal kunnen spelen. Bij een stroompanne tijdens een voorstelling van Geert Hoste vonden we destijds een oplossing door het publiek even naar de foyer te sturen voor een gratis jenever. Twee jaar geleden was er dan weer een euvel tijdens de première van de musical Dirty Dancing. Een actrice moest met haar been over het hoofd van een acteur zwaaien. Ze raakte hem echter nét naast zijn oog met de hak van haar schoen. Om het bloed wat te stelpen, werd de show kort even stilgelegd“, haalt Tim een andere anekdote aan.

“Mijn taak als technical manager bestaat er ook in om de crew op hun plichten te wijzen. Zo staat de volledige ploeg geconcentreerd aan de start van elke show. Iedereen moet elke dag scherp staan in het Kursaal”, aldus nog Tim Seynaeve.

https://www.youtube.com/watch?v=E72I4QpqMjA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.