Oudstrijdersbond Klerken bestaat 100 jaar: “We blijven de gesneuvelden eren”

Het bestuur van de Oudstrijdersbond Klerken met v.l.n.r. Greta Bollengier, Anick Boone, voorzitter Gerard Boone, Frans Huyghe en Eric Beghein. (foto ACK)©type=
Het bestuur van de Oudstrijdersbond Klerken met v.l.n.r. Greta Bollengier, Anick Boone, voorzitter Gerard Boone, Frans Huyghe en Eric Beghein. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

De Oudstrijdersbond van Klerken viert zijn honderdste verjaardag, maar dat kan door de coronamaatregelen helaas niet in stijl gevierd worden. Ook de herdenking van Wapenstilstand gebeurde onlangs in beperkte kring.

“De Oudstrijdersbond werd een tijdje na de wapenstilstand van 11 november 1918 opgericht”, vertelt voorzitter Gerard Boone. “Omdat het nog tot halfweg 1920 duurde voor alle soldaten gedemobiliseerd waren en men dan pas zag welke tol de oorlog aan ons dorp had gekost. Er kwamen 82 soldaten terug van het front, sommigen voor het leven verminkt, de gezondheid door de gasaanvallen gehavend en 36 soldaten kwamen niet meer terug, ze waren gesneuveld of vermist.”

“Er werd beslist om een vereniging op te starten om de gevallen slachtoffers te herdenken, zo werd de Oudstrijdersbond Klerken gestart onder de benaming VOSK, Verenigde Oudstrijders Kerken. Meteen werd een vlag gemaakt en werden ook plannen gemaakt om een standbeeld op te richten als aandenken aan allen die door de oorlog het leven lieten, militairen en burgers.”

“We blijven de aandacht vestigen op de vraag naar vrede”

Het was beeldhouwer Antoon Vanparijs uit Deinze die het standbeeld ontwierp, realiseerde en er de namen van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers in beitelde. “Het standbeeld kostte 18.000 Belgische frank (zo’n 450 euro, red.). Een grote som geld in die tijd en vooral omdat mensen het toen, zo vlak na de oorlog, niet zo breed hadden en toch werd het standbeeld grotendeels betaald door de Klerkense bevolking zelf.”

Beeld op dorpsplaats

“Het standbeeld werd in de zomer van 1924 op de dorpsplaats geplaatst. Aan de plaatsing ging een stoet vooraf waarin onder andere 36 meisjes meestapten die ieder een bordje met daarop de naam van een gesneuvelde soldaat meedroegen, iets wat heel wat emoties opriep bij de inwoners van Klerken.”

“Na de Tweede Wereldoorlog keek de bevolking uit naar de heropstart van de vereniging”, gaat Gerard verder. “Er werd besloten om de oud-strijders van beide oorlogen in dezelfde vereniging onder te brengen. De vlag, tijdens de oorlog verborgen gehouden, was volledig verpulverd en er werd een nieuwe besteld met de nieuwe naam. De V werd weggelaten en zo werd het OSK, Oudstrijdersbond Klerken. Op het standbeeld werden de namen van de vijf militaire slachtoffers van WO II bij gebeiteld. In 1989 werd het standbeeld verplaatst en voor de kerk geplaatst. De vlag, die herinnert aan de slag bij de molen, werd vervangen in 1987 door een nieuwe. Op 28 september 1918 vielen bij de Vredesmolen in Klerken, 500 slachtoffers.”

“Het doel van onze vereniging is na 100 jaar nog altijd vooral het blijven herdenken van allen die in WO I en WO II het leven lieten, hen blijven eren en blijven de aandacht vestigen op de vraag naar vrede. Blijven wijzen op het wrede karakter van oorlog om hopelijk in de toekomst dergelijke toestanden te voorkomen”, besluit Gerard.

Nieuwjaarsreceptie?

“Helaas zijn er dit jaar door corona geen activiteiten geweest. Als corona het toelaat, zouden we in 2021 opnieuw een nieuwjaarsreceptie organiseren maar misschien wat later dan in januari. Hopelijk kan onze herdenking aan de Vredesmolen op 8 mei 2021 wel plaatsvinden. Wie lid wil worden mag mij altijd bellen via 051 50 53 81”, eindigt Gerard. (ACK)

Opgericht in: 1920, na de Eerste Wereldoorlog.

Aantal leden: 105.

Voorzitter: Gerard Boone is de achtste voorzitter in de geschiedenis van de vereniging. Anick Boone is secretaris.

De Oudstrijdersbond Klerken herdenkt de 36 Klerkense militaire slachtoffers en de acht gedode burgers die vielen tijdens WO I en de vijf Klerkense militaire slachtoffers van tijdens WO II.