Ouderraad VBS Capucienen is van vele markten thuis: “Ouders met elkaar in contact brengen”
Ondanks de coronacrisis kon de Ouderraad van VBS Capucienen op het einde van het schooljaar voor maar liefst 1.600 euro aan boeken schenken aan de schoolbibliotheek. “Maar ons eerste doel is niet geld in het laatje brengen”, zegt Krist Vanhaverbeke. Hij nam deze week het roer over van Sofie Deparcq, die vijf jaar voorzitter was.
Na vijf jaar voorzitterschap van de Ouderraad van VBS Capucienen gaf Sofie Deparcq, mama van leerlinge Victoria, deze week de fakkel door aan Krist Vanhaverbeke, die twee kinderen heeft die naar school gaan in VBS Capucienen. “De Ouderraad is vooral een vereniging van mensen die goesting hebben om na hun drukke dagtaak nog tijd te steken in de school”, zegt Sofie.
Taakverdeling
“We houden normaal zes vergaderingen per jaar, waarvan we de data al in het begin van het schooljaar vastleggen. Daarnaast helpen we vooral op activiteiten en organiseren we zelf activiteiten. Het is niet de bedoeling om op alles te vitten en kritiek te geven. Sommige mensen hebben daar misschien een verkeerd beeld over.”
“Op dit ogenblik tellen we 26 leden”, zegt Krist. “In principe mag iedere ouder lid worden, maar natuurlijk is het zo dat met hoe meer je bent, hoe moeilijker het soms is om te vergaderen. Al viel dat bij ons wel nog mee. Ook niet iedereen kan aanwezig zijn op vergaderingen. De taken worden verdeeld. Niet iedereen kan aan hetzelfde projectje werken. De enen zijn bezig met verkeersveiligheid, anderen met communicatie, nog anderen met de kerstmarkt of het ontbijt.”
Werkgroepjes
“Toen ik negen jaar geleden startte waren we met veertien, maar jaar na jaar steeg dat tot we de kaap van de dertig rondden”, vervolgt Sofie. “Op den duur werd het moeilijk om nog iets te beslissen als je met zo’n grote groep bent. Sinds Krist erbij is zijn we beginnen werken met werkgroepjes. Hij had dat gezien in het Sint-Jozefsschool. Met 500 leerlingen is VBS Capucienen de grootste basisschool van Ieper. De school heeft ook twee locaties, met verschillende noden. Dan is het logisch dat je ook de grootste ouderraad hebt.”
“Het is niet de bedoeling om op alles te vitten en kritiek te geven”
“26 is inderdaad veel, maar het is ook de betrachting om iedere leeftijdscategorie van leerlingen vertegenwoordigd te hebben”, vult Krist aan. “Dat je dus kleuterouders, maar ook ouders van vijfdejaars of zesdejaars hebt. Soms zie je in een ouderraad dat een bepaald groepje ouders een kliek vormt die meegroeit waardoor de jongere kinderen op den duur ondervertegenwoordigd zijn. Dan weet je niet wat er daar leeft.”
Fluoacties
Zoals op elke school helpt de ouderraad op de klassieke evenementen van de school, zoals het schoolfeest en het kipfestijn, maar Ouderraad VBS Capucienen organiseert ook zelf activiteiten. “In oktober organiseren we een ontbijt in de Familiekring waarbij we enkel ouders en gezinnen uitnodigen, anders hebben we geen plaats”, vertelt Sofie. “De leerkrachten mogen dan naar aanleiding van de Dag van de Leerkracht gratis komen eten.”
“Onze fluoacties doen we ook, waarbij gecontroleerd wordt of de leerlingen hun fluohesjes dragen. De klassen die procentueel het meest hun fluohesje dragen, krijgen dan een prijs”, zegt Sofie. “Normaal is er drie keer per jaar een prijsuitreiking, maar door corona mocht dat niet meer.”
“In het begin van het schooljaar helpen we ook op de eerste schooldag, waarbij we nieuwe mensen de weg wijzen, tonen wie welke leerkracht is… En op het einde van het schooljaar helpen we met het afscheid van de zesdejaars”, zegt Krist.
Verjaardagskaarten
Nu de grote vakantie begint, gaat de ouderraad op een laag pitje, maar ook tijdens de lockdown konden ze niet veel doen. “De coronacrisis had vooral impact op de activiteiten”, zegt Krist. “Het schoolfeest kon niet doorgaan, de luizencontroles vielen weg, het moederdagevenement viel in het water. Zelfs vergaderen was niet mogelijk. We hebben het wel één keer online geprobeerd, maar dat was niet hetzelfde.”
“Het enige wat we gedaan hebben tijdens de lockdown is verjaardagskaarten gemaakt”, gaat Sofie verder. “Bij het begin van de coronacrisis werden door de opvangkinderen verjaardagskaarten gemaakt voor de kinderen die niet naar school konden. Dat hebben we overgenomen na de paasvakantie voor iedereen die verjaarde tot en met augustus. Dat was ook het enige dat we konden doen.”
“Het verlies aan inkomsten viel mee”, zegt Krist. “Het kipfestijn kon wel nog plaatsvinden want dat vindt telkens in december plaats. Met het ontbijt in oktober kwamen we met 300 mensen samen in de Familiekring om samen te tafelen. Niet uit winstbejag, maar om mensen in contact te laten brengen met elkaar. Het is nog een vraagteken of we dat ontbijt volgend schooljaar kunnen organiseren. Misschien moeten we een andere formule bedenken.”
Ondersteuning
Op het einde van het schooljaar kon de ouderraad nog voor 1.600 euro boeken doneren aan de schoolbibliotheek. “Dat geld kwam deels van het ontbijt, maar ook deels van vergoedingen die we krijgen omdat we meehelpen met de zwerfvuilactie van de stad Ieper en op de Halloweentocht en Mozaïek van de Cultuurraad. Daar krijg je als vereniging een kleine vergoeding voor. Ook de kerstmarkt bracht geld op.”
“Ons eerste doel is niet om zoveel mogelijk binnen te brengen voor de school”, benadrukt Krist. “Het is altijd aangenaam als je iets extra’s kan doen, maar de eerste betrachting is om de ouders met elkaar in contact te brengen, de connectie te maken tussen school en de ouders, kijken waar we ondersteuning kunnen bieden, een hart onder de riem steken in moeilijke tijden…”
Opgericht in: 1964 p>
Voorzitter: Sofie Deparcq, volgend schooljaar Krist Vanhaverbeke. p>
Aantal leden: 26 p>
De ouderraad vormt de schakel tussen leerlingen, ouders, grootouders, leerkrachten en directie van de school. Het streefdoel is dat één ouder per klas lid is van de ouderraad, als vertegenwoordiger van alle ouders van die klas. Het takenpakket omvat creatief mee zoeken naar oplossingen (verkeer, vragen of opmerkingen van ouders), zelf initiatieven nemen (kriebelteam, fluojas-actie), de school ondersteunen bij de verschillende activiteiten), organiseren van activiteiten voor extra financiële ondersteuning van de school, meehelpen op schoolfeesten, infoavonden, enzovoort. p>
Contact: ouderraad.capucienen@gmail.com. p>
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier