Uw oude dvd’s zijn van goudwaarde voor Lennart (9): “Het zorgt voor structuur in zijn leven”

De 9 jaar oude Lennart heeft een eerder unieke autismespectrumsoornis. Zijn fascinatie voor dvd's zorgt ervoor dat de schijfjes hem structuur schenken. Papa Donato Leatto doet daarom een oproep om zoveel mogelijk schijfjes en doosjes bij elkaar te krijgen. © Joke Couvreur/GF
Philippe Verhaest

De negen jaar oude Lennart Leotta heeft een eerder unieke autismespectrumstoornis en is enorm gefascineerd door dvd’s. De schijfjes worden constant gebruikt om de jongen zaken aan te leren of om hem te motiveren om een bepaalde opdracht uit te voeren. “Maar we hebben de hele tijd nieuwe dvd’s nodig omdat Lennart op dat vlak wat variatie nodig heeft”, zegt papa Donato. Daarom is hij nu op zoek naar zoveel mogelijk nieuwe filmschijfjes. “Want die aanpak wérkt gewoon.”

Op het eerste zicht lijkt Lennart Leotta een perfect normale negenjarige. Een dikke bos licht krullend haar, leuke outfit en vooral een guitige glimlach op de snoet. Alleen is bij de jongen een autismespectrumstoornis (ASS) gediagnosticeerd.

“Een niet-klassieke variant die zijn ontwikkeling onderdrukt”, legt papa Donato (42) uit. De Ieperling is beroepshalve aan de slag in de drukkerij van Roularta Media Group en bekommert zich daarnaast vooral om zijn zoon.

“Lennart heeft een normaal intelligentiecoëfficiënt”, klinkt het. “Maar door ASS is hij erg zelfbepalend en heeft hij nood aan routines amper mogen afwijken. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder moeilijk om hem voor iets te motiveren wanneer hij daar zelf de betekenis of het nut niet van inziet. Hij houdt vast aan een vast stramien in een vertrouwde omgeving.”

“De kleinste verandering kan voor chaos zorgen. De weg van school naar huis, bijvoorbeeld. Als daar plots een omleiding opduikt, kan Lennart hevige stress krijgen. Voorspelbaarheid en structuur zijn dé codewoorden”

Die heeft hij gelukkig gevonden bij het MPI Pottelberg in Kortrijk, waar hij sinds drie jaar op de schoolbanken zit. “Daar leveren ze prachtwerk”, aldus Donato. “Er wordt vooral intensief gewerkt om Lennarts manier van communiceren te verbeteren en we zíen hem stappen in de goeie richting zetten.”

“Lennart is in die drie jaar fel geëvolueerd. Zo is zijn taalontwikkeling fel verbeterd. Eigenlijk praat Lennart enkel wanneer hij iets nodig heeft of een verzoek heeft. Vanuit hoogdringendheid, heet dat. Daar zien we stilaan toch wat verandering in.”

Maar het vaste kader blijft overeind. “De kleinste verandering kan voor chaos zorgen. De weg van school naar huis, bijvoorbeeld. Als daar plots een omleiding door wegenwerken in opduikt, kan dat bij Lennart voor een hevige stressopstoot zorgen. Voorspelbaarheid en structuur zijn dé codewoorden.”

Spinnetje, vuist…

Die structuur vindt Lennart in iets heel opmerkelijk. “Hij is gek op dvd’s. En dan vooral op de universele Kijkwijzer-pictrogrammen die op de doosjes staan. Het leeftijdsadvies, het spinnetje dat op enge scènes wijst, het vuistje dat je vertelt dat er wel wat geweld voorkomt…”

(lees verder onder de foto)

© GF

“Om welke film het gaat, dat is voor Lennart zelfs bijzaak. Hij bekijkt immers vrijwel altijd uitsluitend de intro: de logootjes en misschien nog de begingeneriek. Maar hij kiest zijn dvd’s wel op basis van die pictogrammen. Dan vraagt hij een dvd met een zesje en een spinnetje. Zo gaan we te werk.”

“Dankzij de dvd’s kunnen we een voor Lennart niet-alledaagse situatie aanvaardbaar maken. Ze zijn erg belangrijk voor hem. Het zorgt ervoor dat zijn puzzel in elkaar valt”

De dvd’s zorgen voor een soepelere overgang. “Zo ligt er altijd eentje in de auto klaar wanneer we Lennart op school afhalen en kunnen we hem tot een andere activiteit aanzetten. Of kunnen we een voor hem niet-alledaagse situatie aanvaardbaar maken. Bijvoorbeeld oma die komt babysitten. Dan zorgen we ervoor dat zij twee dvd’s kan meebrengen. En valt voor Lennart de puzzel in elkaar.”

Lennart steekt de schijfjes niet enkel in de dvd-speler, hij kan er zichzelf ook helemaal in verliezen. “Dan begint hij ze te sorteren of speelt hij er gewoon wat mee. Het brengt hem gewoon tot rust. En dat is heel veel waard.”

© Joke Couvreur

De dvd’s tikt Donato vooral in de kringloopwinkel op de kop. “Daar kosten ze hoogstens anderhalve euro per stuk. Zo blijft het betaalbaar. Ook op tweedehandssites vinden we een groot aanbod, maar in de reguliere winkels kopen we niet meer.”

“Het zou ons gewoon te veel geld kosten. Het belangrijkste is dat we altijd een voldoende grote voorraad hebben. Want hoezeer Lennart in het dagelijkse leven nood heeft aan structuur en een vast stramien, op dvd-vlak wil hij best wel wat variatie.”

Goudwaarde

Vrienden en familie steken Lennart regelmatig wat nieuwe glimmende schijfjes toe en een inzamelactie bij Donato’s werkgever leverde een kleine vijfhonderd nieuwe dvd’s op.

(lees verder onder de foto)

© GF

“Maar we hopen er nog bij elkaar te krijgen. Gewoon omdat we zien dat die aanpak werkt en Lennart vooruit helpt. En daar draait het uiteindelijk toch om? We willen er alles aan doen om Lennart een zo mooi mogelijk leven te laten uitbouwen.”

“Dat is af en toe uitdagend, maar we willen hem alle mogelijke kansen schenken. Heel wat mensen hebben vandaag tientallen dvd’s ergens verstopt in een schuif liggen. Daar verzamelen ze enkel stof, maar voor ons zijn ze van goudwaarde.”

Dvd’s te geef voor Lennart? Neem contact op via dvds.voor.lennart@gmail.com.