Uitgeweken Kortemarkenaar runt strandbar op Aruba

Peter Decorte: "Zelf tot hier komen, zien mijn ouders niet zitten. Ze kunnen de dagelijkse hitte hier niet aan." © AFr
Redactie KW

Uitgeweken Kortemarkenaar Peter Decorte (35) runt sinds kort een sfeervolle bar op het strand van het Caribische eiland Aruba, dat deel uitmaakt van de Nederlandse Antillen. “Een regelrechte droomjob”, lacht hij. “Maar het werk valt niet te onderschatten. En aangezien er nog geen elektriciteit is, behelp ik mij voorlopig met koelboxen.”

Wie een mondje West-Vlaams wil spreken op het strand van Aruba moet in de Tortuga Beach Bar zijn. Uitgeweken Kortemarkenaar Peter Decorte heeft er sinds kort zijn vaste stek achter de toog. Hij runt de kleine, afgelegen bar volledig alleen en krijgt hoofdzakelijk kitesurfers over de vloer. “De bar is eigendom van de zaakvoerder van de lokale kitesurfschool“, steekt Peter van wal. “Ik leerde hem kennen door zelf te kitesurfen en hij zocht iemand om deze bar te runnen. Ik woon hier vlakbij, dus lang getwijfeld heb ik niet. Dit is echt een droomjob, al valt het werk niet te onderschatten. Ik ben ‘s ochtends vroeg uit de veren om inkopen te doen en de bar schoon te maken en ‘s avonds kan het al eens laat worden.”

Rust is troef

“Momenteel is er ook nog geen elektriciteit, dus moet ik mij behelpen met koelboxen. Maar daar zal verandering in komen als we eenmaal zonnepanelen hebben. Helaas zullen die nog even moeten wachten, want de eigenaar werd door de overheid plots verplicht om te investeren in een reddingsboot voor de kitesurfschool.” De bar ontleent zijn naam aan de zeeschildpadden die op het strand hun eieren komen leggen. “Het zijn zo’n schildpadden van in de film Finding Nemo”, lacht Peter. “Dit is hier een natuurgebied, ver van het commerciële centrum in in Palmbeach. Die rust is een enorme troef en respecteren we maximaal.”

Toen mijn vrouw eenmaal haar diploma dierengeneeskunde op zak had, verhuisden we in 2015 definitief naar Aruba

Peter groeide op bij zijn ouders Johan Decorte en Mia Uittenhove in de Kapellestraat in Kortemark. Hij liep school aan de gemeentelijke basisschool in Kortemark en het Sint-Jozefscollege in Torhout. Daarna trok hij naar Gent, waar hij na zijn studies bleef wonen en in 2009 uiteindelijk zijn Arubaanse vrouw Bilhah Hochman leerde kennen. “De vonk sloeg over op een barbecue en in 2014 stapten we op Aruba in het huwelijksbootje. Een onvergetelijk feest was dat. Op dat moment woonden we nog in Gent, maar toen Bilhah eenmaal haar diploma dierengeneeskunde op zak had, verhuisden we in 2015 definitief naar Aruba. We wonen in The Colony, een rustige buurt in de omgeving van Sint-Nicolaas in het zuidoosten van het eiland. Op heldere dagen zien we door het venster de Venezolaanse kust liggen. We huren er een woning, maar eind augustus verhuizen we naar ons eigen huis even verderop in dezelfde straat.”

Dit jaar niet naar België

Naast de bar runt Peter ook nog The Belgian Beerd, een webshop waarop hij naast strandkledij en gadgets ook baardverzorgingsmiddelen verkoopt. “Door het vele werk met de bar ben ik momenteel wat minder bezig met de webshop. Maar het blijft mijn doel om Belgische streekbieren via de webshop op Aruba te verkopen.” Aruba ligt op 8.000 kilometer van België. Of Peter zijn vrienden en familie niet mist? “In het begin had ik het daar wel lastig mee”, geeft hij toe. “Maar sinds ik deze bar run is het veel verbeterd door de vele mensen die ik hier ontmoet. Uiteraard mis ik mijn ouders, maar we proberen elk jaar voor een periode naar Kortemark terug te keren. Maar dit jaar zal dat spijtig genoeg niet lukken. Mijn moeder heeft het daar heel moeilijk mee. Zelf tot hier komen, zien mijn ouders echter niet zitten. Ze kunnen de dagelijkse hitte hier niet aan.”

West-Vlaamse muziek

De muziek in de Tortuga Beach Bar verraadt de West-Vlaamse roots van de barman. “Ik heb een eigenzinnige playlist die mijn klanten fel weten te smaken. Die typische Latin music, die je overal hoort op Aruba, draai ik niet. Maar Ertebrekers en ‘t Hof van Commerce des te meer. West-Vlamingen zie ik hier uiterst zelden, maar het toeval wil dat hier onlangs een man uit Lauwe de bar binnenstapte. Hij woont in Miami en sprak mij in het Engels aan. Al snel schakelden we over in het Nederlands, maar toen hij tot zijn verbazing hoorde dat ik van Kortemark kwam, haalden we meteen ons West-Vlaams boven. Het was zalig om dat hier nog eens te kunnen spreken. Maar maak je geen zorgen: een Hollands accent heb ik nog niet”, besluit Peter lachend.

(AFr)