“Uit de hand gelopen hobby”: onderzoeker Bert (41) studeert in zijn vrije tijd voor arts
In de nationale media verscheen al vaak dat er nood is aan (huis)artsen. Bert Vankeirsbilck uit de Meulebekestraat werkt als onderzoeker, maar in zijn vrije tijd studeert hij al acht jaar voor arts. Hij moet nog anderhalf jaar volhouden en dan heeft hij zijn diploma op zak. “Ik zal die studies zeker gebruiken. Ofwel in onderzoek, in de praktijk of beiden”, zegt Bert.
Bert (41) groeide op in de Bollewerpstraat als zoon van Bart en Mia Vankeirsbilck-Demeyere, die nu in Oostrozebeke wonen. Zijn grootvader was Robert Vankeirsbilck uit de Lammekensknokstraat, heel bekend bij de wielertoeristen. In zijn jeugdjaren sleet Bert veel uren per week op de trampolines bij de Trampo’s. Hij is getrouwd met notaris Liene Van Den Bosch (38), papa van Emmelie (11), Mathijs (8) en Jannes (3). Het gezin woont in de Meulebekestraat. Na de lagere school in de Gemeenteschool volgde Bert vier jaar Latijn in Edelweiss. Daarna trok hij naar het VTI in Izegem, waar zijn vader ook lesgaf. Hij volgde de richting Industriële Wetenschappen. Hij studeerde aan het PIH (nu Howest) in Kortrijk voor Industrieel Ingenieur Industrieel Ontwerpen, met het idee uitvinder te worden. Met twee jaar extra aan de Universiteit Gent behaalde hij zijn diploma Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen.
Artificiële Intelligentie
Na zijn studies aan UGent begon hij te werken als doctoraatstudent en onderzoeker. “Ik behaalde mijn doctoraat in de Computerwetenschappen. Als onderzoeker ontwikkelde ik computersoftware in samenwerking met verschillende bedrijven. Op dat moment ging het vooral over applicaties voor mobiele toestellen die toen heel weinig rekenkracht hadden in vergelijking met nu”, vertelt Bert. “Eén voorbeeld daarvan was toen al onderzoeken of het mogelijk zou zijn om op afstand met een tablet radiologische beelden van patiënten in ziekenhuizen te bekijken. In onze groep zijn we bezig met artificiële intelligentie, dus de combinatie met geneeskunde is heel interessant en alles evolueert heel snel. Ik kreeg de leiding over projecten, vaak in de medische sfeer. Voor één van mijn recente projecten kon ik zelfs een beroep doen op Butcher Buyse uit de Oostrozebekestraat. We ontwikkelden in samenwerking met een Antwerps bedrijf een robot om chirurgie uit te voeren aan de rug van mensen. Om dit veilig uit te testen, hebben Bart en zijn team voor ons een varkensruggengraat vrijgemaakt en ter beschikking gesteld.”
Geen volle studiejaren
De medische sector sprak Bert altijd al aan. “In mijn jeugd volgde ik cursussen bij het plaatselijke Rode Kruis. Ik engageerde me om op evenementen, zoals het voetbal, Labadoux en wijkfeesten de EHBO-dienst te ondersteunen. Omdat ik via mijn job in contact kwam met projecten voor ziekenhuizen, merkte ik dat het toch interessant zou zijn de materie zelf goed te begrijpen. Je kan het ook een uit de hand gelopen hobby noemen. (lacht) Ik zag ook dat in de combinatie van computerwetenschappen en geneeskunde nog heel wat onontgonnen terrein was.”
“Ik moet nog anderhalf jaar studeren en voornamelijk stages doen”
“De studies geneeskunde aanvangen leek mij een goed idee: ik leerde weer heel wat nieuws bij, ik had meer kennis om mijn projecten beter te kunnen uitvoeren en het is bruikbare kennis in het dagelijkse leven. Ik begon er al zo’n acht jaar geleden aan”, verklapt Bert. “Dat was net voor de geboorte van onze zoon Mathijs. Toen hij net geboren was, zat ik volop in mijn eerste examenperiode. Ik volgde enkel de verplichte lessen. Gezien ik fulltime werk, was dat tijdens de weekends en avonden. Ik deed ook geen volle studiejaren. In het begin moest ik me uit de slag helpen met enkel de cursussen en boeken, omdat ik de lessen niet kon volgen. Sinds de covid-pandemie worden nu nagenoeg alle theorielessen opgenomen en kan ik die ook op andere momenten van thuis uit volgen.”
Drum, gitaar, cello
Op die manier lessen volgen, is ongetwijfeld totaal anders dan aan de universiteit de richting Geneeskunde volgen? “Dat is niet te vergelijken, op alle vlakken. Mijn typische medestudenten gaan graag eens uit, maar kunnen verder de focus vol op hun studies leggen. Voor mij is het voornamelijk schuiven met prioriteiten om te combineren met werk en gezin. Ik wil alle zaken goed doen. Als de puzzel mooi in elkaar valt, geeft dit een kick, maar soms kan het ook behoorlijk druk zijn. Maar ik ben er bijna: ik moet nog anderhalf jaar studeren en voornamelijk stages doen. Ik bekijk nog hoe ik dat allemaal kan combineren. Of ik die job ooit zal uitoefenen? Natuurlijk! Ik zal deze studies sowieso gebruiken. Ofwel in onderzoek, in de praktijk of een combinatie daarvan. Ik heb ondertussen veel kennis en vaardigheden opgebouwd, dus zou het ideaal zijn beide te kunnen onderhouden en nuttig in te zetten.”
Bert weet ook dat er nood is aan nieuwe (huis)artsen. “Het tekort aan huisartsen treft niet alleen Ingelmunster. Of ik die studies aanraad aan andere mensen? Blijven bijleren heeft mij altijd getriggerd en vooral nieuwe uitvindingen creëren. De jeugddroom om uitvinder te zijn, maar dan nu in geneeskundige projecten, is nooit ver weg. De studies geneeskunde waren voor mij een grote uitdaging. Liene zegt mij gelukkig af en toe dat het tijd is om te slapen.” (lacht) “Gelukkig heb ik een echtgenote die mij enorm steunt. We krijgen ook heel veel hulp van mijn ouders en schoonouders. Soms is het wel eens de adem inhouden of ik alles klaargespeeld zou krijgen, maar de interesse om altijd maar bij te leren, geeft me wel de nodige energie.”
Bert is ook muzikaal actief. “Halverwege het middelbaar kon ik een drumstel op de kop tikken, met goedkeuring van mijn ouders, maar ik moest les volgen. Ik heb me daar heel hard mee geamuseerd en optredens mee gedaan in een bandje. Mijn broer Tom had een elektrische gitaar die ik op een onbewaakt moment ook wel eens vastpakte. Toen ik in Gent afgestudeerd was, leerde ik aan de muziekschool cello spelen. Ook dat diploma heb ik ondertussen al op zak.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier