“Te weinig parkeerplaatsen? Er zijn er meer dan zesduizend”: Roeselare bij goedkoopste tarieven van de centrumsteden

Jolien Van Overschelde opent Mon Choix in de Ooststraat: “Onder het station kun je altijd parkeren.” © foto Stefaan Beel
Peter Soete

“De winkels in het centrum van Roeselare sluiten en dat komt omdat er geen parkeerplaatsen meer zijn.” Sommige handelaars en bezoekers herhalen deze stelling keer op keer, maar is die ook terecht? Wij zochten het uit.

“Binnen de kleine ring van Roeselare zijn er 4.930 parkeerplaatsen en in de centrumparkings Ooststraat/Station, De Munt en de Wallenparking kunnen er nog eens 1.102 wagens een plaatsje vinden”, rekent Bart Verstraete, diensthoofd Economie, ons voor. “Ooststraat/Station is de grootste centrumparking met 550 plaatsen, gevolgd door de Wallenparking met 350 plaatsen en De Munt met 202 parkeerplaatsen.”

Shop & Go

“Er is dus geen gebrek aan parkeerplaatsen in Roeselare. Voor topevenementen als de Kerstshopping en de Batjes zetten we nog extra gratis shuttlebussen in via Schiervelde”, neemt Emma Minderhout, beleidsmedewerker Economie, over. “Op zaterdag is het bovendien nergens goedkoper parkeren dan in een Roeselaarse centrumparking. Je betaalt dan amper één euro voor vier uur en twee euro voor acht uur. En steeds is het eerste uur gratis. Neen, parkeren kan geen doorslaggevende factor zijn waarom winkels sluiten.”

“We hebben ook Shop & Go-parkeerplaatsen in het kernwinkelgebied voorzien”, bedenkt Bart Verstraete. “Daar kun je een half uur parkeren zonder betalen. Dat gebeurde na een breedgedragen overleg én goedkeuring van de handelaars in het centrum. Als stad houden wij altijd de vinger aan de pols, evalueren we en sturen we bij waar wenselijk. Alle informatie over parkeren vind je trouwens in een handige flyer bij iedere handelszaak in centrum Roeselare. Minder of meer parkeerplaatsen, verkeersvrij of juist gratis parkeren, kiezen voor de fiets of de wagen. Het zijn onopgeloste debatten die we in heel Vlaanderen horen. In Roeselare kiezen we er met goedkope parkeertarieven voor dat iedereen welkom blijft.”

Verschuiving

“Dat de retailsector het moeilijk heeft, ontkennen we niet. Dat is een open deur intrappen. Na corona heeft een serieuze verschuiving plaatsgevonden waar vooral de kledingsector onder te lijden had. In 2005 kocht 16 procent van de Vlamingen regelmatig iets online. In 2023 kwamen we uit op 79 procent. Dat is een ongelooflijke verschil en dat wreekt zich op de fysieke winkels. Neem er dan nog bij dat we een erg nat voorjaar en begin van de zomer hebben gehad. Een minder voorjaar belet niet dat onze Roeselaarse handelaars en horeca er 100 procent voor gaan met creatieve acties, origineel aanbod en klantgerichtheid. De succesvolle Batjes waren hiervan een mooi bewijs.”

“Onder het station vind ik altijd plaats, en het is zeker niet duur” – Jolien Van Overschelde van damesboetiek Mon Choix

“De pre-coronatijd komt nooit meer terug. Wie vandaag een fysieke winkel heeft, moet een customer journey aanbieden, een verhaal dat meer is dan enkel kopen”, zegt Emma Minderhout. “In Roeselare ondersteunen we bestaande retail en horeca door koopacties, coaches, opleidingen, samenwerkingssubsidies en restylingpremies. Zelf gaan we actief de markt op om nieuwe retail aan te trekken.”

“En we slagen daar ook in (zie kader, red.)”, neemt Bart Verstraete over. “Maar zoals gezegd, de invulling van een fysieke handelszaak verandert. Ervaring en degelijk advies van de medewerkers en honderd procent beleving zijn meer dan ooit noodzakelijk. En om positief af te sluiten: in Nederland, dat het online gebeuren al veel vroeger dan wij beleefde, heeft 63 procent van de ondervraagde vrouwen verklaard dat ze toch liever shoppen in een fysieke winkel. Dat is hoopgevend.”

Parkeren onder station

Een van de nieuwkomers in de Ooststraat is de 29-jarige Jolien Van Overschelde. Ze is de partner van Michael Callebert van Powerboatscenter in Kachtem en volgende week opent ze haar damesboetiek Mon Choix in de Ooststraat 107. “Ik heb acht jaar in een damesboetiek in Lendelede gewerkt en nu vond ik het tijd om een zelfstandige zaak te beginnen. Roeselare leek me de geknipte keuze: eerst en vooral omdat ik er woon, maar ook omdat er een toffe vibe heerst. Een vriendin die ook een boetiek heeft in de Ooststraat heeft me een extra boost en motivatie gegeven om te starten met een kwaliteitsvolle damesboetiek. Ik kreeg ook meteen hulp vanuit de stad en de handelaarsfederatie. In Mon Choix kan men kledij kopen van Nikkie, AC by Annelien Coorevits, sportmerk Stronger, Temptation Positano, Ma Petite Capsule en lederen riemen van Angelo de Lombardi.”

Promotiecampagne

“Parkeren in Roeselare? Dat kan geen probleem zijn. Ik parkeer zelf altijd onder het station en er is altijd plaats. Het is bovendien een mooi verlichte parking met grote parkeerplaatsen én goedkoop. Neen, dit mag zeker nooit mensen afschrikken om een dagje te komen shoppen in Roeselare.”

Unizovoorzitter Isabel Lapeirre pleit voor nog meer communicatie om de vele en goedkope parkeerplaatsen in het centrum te promoten. “Wij hebben geen enkele klacht van onze leden ontvangen over het parkeerbeleid in Roeselare. Wij staan steeds in nauw overleg met de stad en passen aan waar nodig. Het is in Roeselare echt niet moeilijk om je wagen kwijt te geraken in het centrum. We moeten dit nog veel meer in de kijker plaatsen.”

Nieuwe zaken


Gezondheidswinkel Holland & Barret komt in het pand van Flying Tiger in de Ooststraat. Damesboetiek Mon Choix komt in de Ooststraat, in het hoekpand waar Essentiel zat. Optiekketen Eyes & More komt in de Ooststraat 70. Flavie opent eind september haar bakatelier/winkel in de Delaerestraat en enkele maanden later start Mama’s Coffee and Waffles in dezelfde straat. In de Noordstraat 28 komt Kringwinkel Centrum (tweedehandskledij) in het voormalige pand van de Wibra. Restaurant De Peuzelaere opent binnenkort in de Noordstraat 14.