Stad zet vol in op camera’s voor Waregem Koerse Feesten

Burgemeester Kurt Vanryckeghem wil op Waregem Koerse een voortrekkersrol vervullen. © DJW
Redactie KW

Het stadsbestuur heeft een aantal toekomstgerichte beslissingen genomen die focussen op duurzaamheid en veiligheid op de Waregem Koersefeesten. Dat zal alvast blijken in de week van donderdag 22 augustus tot woensdag 28 augustus. Het sleutelwoord? Camera’s.

Heel het centrum, zeker de markt en het park Baron Casier, zijn volledig bewaakt door camera’s“, geeft burgemeester Kurt Vanryckeghem mee. “Politiezone Mira volgt alles op scherm. Mocht er iets aan de hand zijn of als er bijvoorbeeld een opstootje is, dan gaan de agenten er meteen op af. Die controle en bewaking is echt op elk moment tijdens de festiviteiten. Eens de Koersefeesten afgelopen zijn, dan blijven de camera’s en worden alle beelden voor een bepaalde periode opgeslagen en ook bekeken. Dat blijft dus. Duurzaamheid is ook een speerpunt. Door onder andere het gebruik van plastieken drinkbekers. Dat is verplicht. Tijdens Waregem Koerse zullen wij dan weer zoveel mogelijk toiletgelegenheden aanbieden. Er komt zelfs een soort van wc-dorp. Ook in het stadscentrum voorzien we meer toiletten. Vanaf volgend jaar zal het op Waregem Koerse dan verplicht zijn om overal herbruikbare bekers te hanteren. Dit jaar hoeft dat nog niet. Overigens: de stad is zelf al voor zijn eigen organisaties en evenementen op openbaar domein begonnen met het gebruik daarvan. Daarin spelen wij een voortrekkersrol.”

Stil blijven staan

“Zowel het stadsbestuur als de organiserende Waregem Koersemaatschappij stelden vast dat er vanaf dit jaar echt nieuwigheden bij moeten op het programma van dinsdagnamiddag 27 augustus op de hippodroom”, aldus de burgemeester. “Het evenement was een beetje stil blijven staan. Naast de extra rennen hebben we nieuwe leden in het bestuur van de maatschappij met Bram Vandewalle als nieuwe ceo en Pieter Verhaeghe als eerste paardensportcoördinator. Het wordt dus een Waregem Koerse 2.0. Ook belangrijk: om te vermijden dat na de Koerse de hippodroom onder een flinke laag afval achterblijft, worden er jeugdverenigingen ingeschakeld die ervoor zorgen dat het proper zal zijn. Tot vorig jaar was het na de rennen altijd hetzelfde plaatje: stapels afval, plastiek, blikjes overal verspreid op de site. Dat willen we vanaf nu vermijden.” (DJW)