Slechts 12 procent van West-Vlamingen aangesloten op noodmeldingen van BE-Alert
Slechts 140.667 West-Vlamingen – wat neerkomt op amper 12 procent – zijn aangesloten op de noodmeldingen van BE-Alert. Dat is een waarschuwingssysteem, waar de overheden in noodsituaties vlug mee kunnen communiceren met de inwoners van een bepaalde regio. “Dat is veel te weinig. Daarom roepen we de gouverneur en lokale besturen op om de mensen hierover te sensibiliseren”, zegt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA), die de cijfers opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé.
Via BE-Alert kunnen de provincie en gemeenten hun inwoners vlug op de hoogte brengen van een noodsituatie. Dit kan gebeuren via mail, sms of ook via een gesproken boodschap. Op dit moment zijn er 140.667 West-Vlamingen aangesloten op BE-Alert. Dat is goed voor maar liefst 177.261 adressen, want per persoon kan je vijf adressen opgeven, zoals eigen woonst, woonst van ouders of werkplaats en dergelijke.
“We moeten de inwoners nog meer sensibiliseren over de vele voordelen om zich aan te sluiten bij BE-Alert”
“Maar slechts 12 procent van de inwoners in onze provincie is aangesloten op dat systeem. Dat is veel te weinig. Daarom moeten de provincie en gemeentebesturen de inwoners sensibiliseren van de vele voordelen en noodzaak om zich hierbij aan te sluiten”, stelt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA). Aansluiten op BE-Alert kan via deze link.
63 gemeenten
Ook de gemeentebesturen moeten zich aansluiten op het systeem BE-Alert om waarschuwingen voor noodsituaties te kunnen uitsturen. Zo goed als iedere West-Vlaamse gemeente heeft dit gedaan, uitgezonderd Alveringem. Dat neemt niet weg dat er vanuit de provincie geen noodmeldingen kan versturen naar inwoners van Alveringem. Het heeft dus zeker zijn nut om hierop aan te sluiten.
“De vele veiligheidsvoordelen voor de inwoners is niets in vergelijking met de prijs voor de gemeente”
“Daarvoor moeten de lokale besturen een eenmalige activeringskost van 200 euro en een jaarlijks prijs van 788,88 neertellen. Die prijs is niets in vergelijking met de vele veiligheidsvoordelen van rechtstreekse communicatie”, gaat De Poorter verder. “Hopelijk volgt Alveringem de andere gemeenten en is er een volledige dekking van onze provincie.”
Aantal oproepen
In 2023 werd BE-Alert maar liefst 12 keer gebruikt voor effectieve noodsituaties en voor 9 waakzaamheidscampagnes. Enkele van die reële alarmsituaties was bijvoorbeeld een brand bij een houtverwerkingsbedrijf in Gistel, waar veel rook bij vrijkwam en mensen in de omgeving hun ramen en deuren moesten gesloten houden of een gaslek in het centrum van Kortrijk, waarbij 20 buurtbewoners moesten geëvacueerd worden.
Er werden ook drie noodmeldingen verstuurd in Houthulst, Diksmuide en deelgemeente Woumen voor de hevige wateroverlast in november 2023. Slechts twee van de twaalf alarmen werden verstuurd in naam van de gouverneur. In de andere tien gevallen nam de gemeente hiervoor zelf een beslissing om sms te versturen naar de inwoners, die aangesloten zijn op BE-Alert.
“Bijna de helft van de gemeenten nam vorig jaar ook deel aan de nationale testdag BE-Alert, wat belangrijk is voor de gemeente zelf en de inwoners om de werking van het systeem in de vingers te krijgen”, besluit De Poorter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier