Sander Vanoutryve, sportief in de States: “Misschien trouw ik hier wel?”

Sander met zijn vriendin Jessica Tragon. © GF
Redactie KW

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Sander Vanoutryve in de Verenigde Staten.

Hoe ben je in de Verenigde Staten beland?

“Van 2010 tot en met 2014 heb ik er gestudeerd. Ik volgde er Recreation Management met een focus op fitness. Dat kun je vergelijken met sport- en fitnessbegeleiding in België. Sportopleidingen in Amerika zijn veel uitgebreider en professioneler. Daarnaast speelde ik er ook basketbal voor mijn college team in de Amerikaanse National Collegiate Athletic Association II Divisie. Daardoor lieten ze mij, samen met mijn ploeg, trainen op gebied van kracht en conditie. Op het einde van mijn studies moest ik tijdens de zomer van 2014 een stage doen. Ik mocht aan de slag aan de prestigieuze Michigan State University. Daar trainde ik vooral de ijshockeyploeg en de mannenbasketploeg. Dat was een super ervaring. Sportliefhebbers weten misschien dat Magic Johnson nog voor deze universiteit heeft gespeeld. Vorige zomer kwamen enkele professionele spelers meetrainen, waaronder Draymond Green van NBA-kampioen Golden State Warriors.”

Sander Vanoutryve, sportief in de States:

Op welke vlakken verschilt de VS met België?

“De afstanden zijn veel groter, en de verplaatsingen dus ook. Mijn eerste wedstrijd op verplaatsing met de basketploeg was tegen een andere college ploeg. Daarvoor moesten we een rit maken van acht uur. In België zou dat ver zijn, ‘de andere kant van het land’. Daar denkt men hier anders over. Auto’s gebruiken de Amerikanen ook, maar voor langere afstanden doen ze sneller beroep op het vliegtuig. Je houdt het waarschijnlijk niet voor mogelijk, maar Amerikanen nemen het vliegtuig zoals wij de trein zouden nemen.”

Sander Vanoutryve, sportief in de States:

Eten Amerikanen echt zo ongezond als wij denken?

“Het klopt dat minder mensen in de VS gezond eten, in vergelijking met in België. Het is deel van hun cultuur. Bovendien is gezond eten er duur. Een flesje water kost meer dan een flesje cola. Zo worden de mensen aangespoord tot een ongezonde levensstijl.”

Sander Vanoutryve, sportief in de States:

Hoe zou je de bevolking omschrijven?

“Amerikanen zijn erg open. Ze zijn onmiddellijk bereid om te praten, ook met mensen uit een ander land. Dat doen Belgen wel minder, vind ik. Wij beperken ons tot onze eigen familie of onze bestaande vriendenkring. Amerikanen zijn gefascineerd door personen uit een ander land.”

Sander Vanoutryve, sportief in de States:

Waar zou je het liefst wonen: België of Amerika?

“Ik verblijf momenteel in België, maar vertrek binnenkort naar de VS om mijn vrienden uit mijn opleiding terug te zien. En ik mis mijn Amerikaanse vriendin Jessica. Nu vertrek ik als bezoeker naar het land, wie weet ga ik ooit terug met de intentie om te trouwen…”

(Sofie Pauwels – Foto’s Sander Vanoutryve)