Ruth Teerlynck, coördinator Horizon Educatief: “Duiken staat voor mij gelijk aan absolute rust”

Ruth Teerlynck: “Met Horizon Educatief willen we iedereen zot maken van de zee.” © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Dat Ruth Teerlynck een band met de zee heeft, ligt voor de hand. Uiteraard vanuit haar job als coördinator van Horizon Educatief, de Oostendse vzw die tal van activiteiten over en met de zee aanbiedt: van garnaalkruien tot proeven van Noordzeevis. Bovendien is haar grote passie duiken. Een gesprek dat ‘zee’ ademt, dus. “Wij zijn te bescheiden.”

Een regenachtige dag waarbij de zon niet echt wil doorbreken: ideaal weer om een bezoek te brengen aan de Mercator, dachten wij, en ook tal van bezoekers. Een gesprek met zicht op het schip dan maar, in plaats van aan boord. “Een band met het zeilschip heb ik niet echt”, opent Ruth. “We organiseren met Horizon Educatief natuurlijk wel activiteiten aan boord van de Mercator en ik zou graag ooit leren zeilen, maar voor de rest… ben ik zeeziek. Niet ideaal als je wil gaan duiken, klopt (lacht). Daarom ga ik meestal duiken in Nederland. Aan de Oosterschelde heb je geen boot nodig en kan je gewoon zo het water in stappen.”

Hoe ben jij gestart bij Horizon Educatief?

“Ik was aan de slag als gids in het Museum voor Natuurwetenschappen beter bekend als het dinomuseum in Brussel. Toen ik kinderen kreeg, begon die lange pendeltocht wel zwaar te wegen. Op zich vond ik het wel fijn om op de trein te zitten, maar 3,5 uur per dag onderweg… Ik solliciteerde bij Horizon Educatief en kon er aan de slag. Dat is ondertussen zes jaar geleden.”

Wist je als kind al dat je iets met de zee wilde doen?

“Als kind wilde ik echt van alles worden: archeoloog, detective, striptekenaar… Heel vaak geïnspireerd door de boeken die ik las (lacht). In het zesde middelbaar moest ik een keuze maken en ik heb lang getwijfeld. Ik tekende heel graag en wilde eigenlijk ook grafisch ontwerper worden. Maar mijn papa is dierenarts en dat wetenschappelijke is er toch met de paplepel ingegeven. Ik bekeek als kind al insecten onder de microscoop. Dus toen een vriend me vertelde dat biologie óók met tekenen was, koos ik voor die opleiding. En ik heb er nog geen spijt van gehad.”

Duiken is jouw grootste passie. Hoe ben je daarmee gestart?

“Toen ik 13 was, dook ik voor het eerst in het zwembad. Ik moet zeggen dat vanaf toen de duikmicrobe me nooit meer heeft losgelaten. Voor mij staat duiken gelijk aan absolute rust. De schoonheid die je onder water kan vinden, is fantastisch. Sinds kort ben ik ook gestart met fotograferen onder water. Mensen zijn soms echt verbaasd over wat voor moois je ook hier bij ons kan vinden. In de Noordzee duik ik niet zo heel vaak; je moet daarvoor een boot charteren en dat is duurder. Al is het duiken hier avontuurlijk: bij de wrakken is het altijd bijzonder. Sinds ik kinderen heb, kan ik minder gaan duiken. Ze zijn nog te klein om mee te nemen. Toch probeer ik om in het seizoen zeker twee keer per maand te duiken. Soms neem ik dan eens speciaal een dagje vakantie.”

Wat is het mooiste dat je al zag?

“De eerste keer dat ik een zeepaardje zag was heel bijzonder. Vroeger was dat specialer, tegenwoordig kan je elk seizoen wel een zeepaardje zien. Maar acht jaar geleden toen mijn 400ste duik, nu zit ik al aan 900 was dat nog heel speciaal.”

Wat zijn de uitdagingen voor Horizon Educatief?

“Toen Horizon Educatief 25 jaar geleden gestart is, stond niet enkel de zee centraal. Er was ook de deelname aan de Week van het Bos, improvisatietheater… Vandaag staat de zee op nummer één. Wij hebben allen een passie voor de zee en dat is ook onze slogan geworden: Horizon Educatief wil iedereen zot maken van de zee. De coronacrisis is niet gemakkelijk geweest. We hebben jammer genoeg een personeelslid moeten ontslaan. Het is pas sinds juni van dit jaar dat we echt weer activiteiten kunnen organiseren. Gelukkig is het deze zomer dan wel heel druk geweest. In de toekomst zal duurzaamheid, klimaatverandering… nog meer centraal staan. Ook pakweg de blauwe economie is nog te onbekend bij de mensen. Ik denk ook dat wij te bescheiden zijn, eerlijk gezegd. We bereiken heel veel mensen en doen heel mooi werk. We moeten meer als een Hollander denken, die gebakken lucht verkoopt (lacht). Alleen is het van ons geen gebakken lucht, maar allemaal mooie, toffe, waardevolle activiteiten.”

“Elke Oostendenaar zou eens moeten garnaalkruien, sowieso”

Wat staat er nog op jouw bucket list?

“Tien jaar geleden reisden mijn man en ik een jaar lang door Azië. Tourtje Azië, noemden we dat. Dat tourtje hebben we jammer genoeg niet kunnen afmaken en dat hadden we graag nog gedaan, samen met de kinderen. Sowieso willen we met de kinderen een lange reis doen, drie of zes maanden… Maar door corona hebben we die plannen moeten opbergen. Ik hoop dat het in de toekomst nog lukt, want ik wil heel graag die ervaring aan mijn kinderen kunnen schenken: tonen hoe mooi en gastvrij de wereld wel niet is.”

Welke activiteit moét een Oostendenaar bij jullie gedaan hebben?

“Garnaalkruien, sowieso. Elke Oostendenaar zou dat moeten doen, al is het om er een idee van te krijgen wat er eigenlijk allemaal te vinden is van bijzondere dieren, gewoon in de branding.”

Bio

Privé: Ruth (38) is getrouwd met Kurt Sys. Samen hebben ze drie kinderen: Adriaan (7), Lennert (5) en Pepijn (3). Ze woont in Brugge.

Opleiding en loopbaan: Biologie aan de Universiteit Gent en een lerarenopleiding. Na enkele jaren les ging Ruth aan de slag in het Museum voor Natuurwetenschappen – het ‘dinomuseum’ – in Brussel als gids. Ondertussen is ze zes jaar coördinator van Horizon Educatief in Oostende.

Vrije tijd: duiken, zwemmen, tijd spenderen met het gezin.