Ree brengt minister Vincent Van Quickenborne bezoekje

De kleine ree bleef een tijdje in de tuin van minister Vincent Van Quickenborne in Kortrijk vertoeven. © Anouk Sabbe/Peter Maenhoudt
Camille Jonckheere

Donderdagnamiddag 11 mei kwam een kleine ree terecht in de tuin van minister Vincent Van Quickenborne (49) in Kortrijk. Het was Anouk Sabbe (40), de hoogzwangere echtgenote, die het dier zag en er enkele foto’s van kon maken. Rond 16 uur verhuisde de ree vanuit de tuin van Van Quickenborne naar de buren, waar het werd opgehaald door het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren.

Reeën in het wilde komen de laatste jaren steeds vaker voor. “Zeker in het zuiden van onze provincie”, vertelt Claude Velter, directeur van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) Oostende. “Aan de kust komen ze voorlopig nog in kleine aantallen voor, maar in het zuiden hebben de reeën zich duidelijk gesetteld en dat zorgt voor een goede voortplanting. Op een bepaalde leeftijd gaat de moeder de jonge mannetjes wegjagen. Die moeten dan nieuw territorium zoeken en dus nog gaan uitbreiden. Wekelijks krijgen we verschillende oproepen over aangereden of vast geraakte reeën.”

“Het aantal reeën in onze provincie is de laatste jaren zeker en vast toegenomen en die trend zal zich nog doorzetten”

De reeën komen vooral buiten wanneer het rustig is. “West-Vlaanderen is minder bebost dan de Kempen of Limburg. Hier heb je veel verkeer en versnippering, waardoor reeën vaak worden aangereden in het verkeer. Die gewonde dieren kunnen wij helaas niet zo goed verzorgen. Want een ree met een gebroken poot blijft niet rustig voor enkele weken in een kooi om de breuk te laten genezen, zoals dat het geval is met wilde vogels. Of de dieren volgende lintbebouwing en komen dan langs een haag via een openstaande poort in een tuin terecht waar ze niet direct weg kunnen.”

Absoluut niet aanraken

“Meestal kan een ree vanzelf terug weggeraken uit de tuin als je de poort gewoon laat open staan”, gaat Claude verder. “Als dat niet lukt, kunnen mensen altijd naar ons bellen of naar de brandweer. Wij hebben niet altijd de ruimte om onmiddellijk ter plaatste te komen en de brandweer weet ook perfect hoe ze daarmee moeten omgaan.”

“Het allerbelangrijkste is dat mensen van de ree blijven, ookal lijkt het een schattig dier”

“Het allerbelangrijkste is dat mensen van de ree blijven, ook al lijkt het een schattig dier”, benadrukt Claude. “Bij een gewonde ree kunnen mensen eventueel er een deken overleggen. Maar als je er anders dichterbij komt, kunnen ze stressen, waardoor ze dan met hun kop met hoorntjes kunnen gaan stoten of een trap geven met hun scherpe hoeven. Zeker bij de jonge reeën is het belangrijk dat mensen eraf blijven, want de moeder laat die op een veilige plek alleen, bijvoorbeeld in een kuil in een veld en komt die doorheen de dag een paar keer voederen. Als mensen er dan aankomen, zal de moeder het dier verstoten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier