PVDA Kortrijk wil gratis tampons en maandverbanden in alle secundaire scholen, een evidentie bij De Lage Kouter

Annelies Desseyn bij een dispenser met gratis maandverbanden. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

PVDA wil dat Stad Kortrijk zich aansluit bij de groeiende groep van steden die gratis tampons en maandverbanden aanbieden in de scholen en andere openbare plaatsen. Een paar Kortrijkse scholen doen dit al onder het initiatief van Goed GeRegeld: het Don Boscocollege, De Lage Kouter en GO! Athena campus Drie Hofsteden.

Dinsdag besliste de Brugse gemeenteraad om gratis tampons en maandverbanden te verdelen in de middelbare scholen. Net als Hasselt, Gent, Brussel, Genk, en vele andere steden gaan ze de strijd tegen menstruatie-armoede aan.

“Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten” – Lotte Tienpont

“Het is belangrijk dat steden en scholen hier aandacht aan besteden”, zegt Lotte Tienpont van PVDA-jongeren in Kortrijk. “Uit een studie van Caritas blijkt dat één op acht meisjes geen geld heeft om tampons of maandverbanden te kopen en daardoor soms niet naar school komt. Het is aan het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat álle Kortrijkse scholen meedoen. Met de start van het schooljaar zou dit een sterk signaal zijn. Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten”, besluit Lotte Tienpont.

Uitleg en voorzieningen

Onder meer buitengewoon secundair onderwijs De Lage Kouter in de Beekstraat voorziet in hun toiletten dispensers met verschillende hygiëneproducten. Van Goed GeRegeld, een project rond menstruatie-armoede, ontvingen ze eveneens menstruatiecups, tips voor hun sensibiliseringsactie en affiches om in de toiletten te hangen.

“We leggen uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent” – coördinator Annelies Desseyn

“In de klas nemen we de tijd om uit te leggen wat menstruatie is en welke producten je kan gebruiken. Daarbij leggen we ook uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent, maar dat je bijvoorbeeld onverwachts je regels kreeg of vergeten bent iets mee te nemen naar school. Ook bij de toiletten van de leerkrachten hangen dergelijke bakjes om stigma’s te vermijden”, zegt Annelies Desseyn, coördinator Gelijke Onderwijskansen (GOK) en algemene vakken. “We verdelen al jaren gratis tampons en maandverbanden in onze toiletten omdat daar ook effectief vraag naar is. We merken dat het heel goed werkt en er wordt geen misbruik van gemaakt. Donaties van verschillende hygiëneproducten zijn zeker welkom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier