Publiek kan meegenieten van archeologische opgravingen op Vroonhofsite in Poperinge

Schepen Loes Vandromme, burgemeester Christof Dejaegher, Jan Decorte, Matthias Breyne, Aaron Willaert, Marie Lefere en Laura Pinson op de Vroonhofsite. © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Sinds 16 mei is het team archeologen van de NV Ruben Willaert aan het werk op de Vroonhofsite. Het projectgebied heeft een oppervlakte van 1,4 hectare. De archeologen hebben grote verwachtingen, want op die site zouden de oudste sporen van Poperinge terug te vinden zijn, zoals het proosdijdomein, de kern waaruit Poperinge zou gegroeid zijn. Bij proefsleuvenonderzoek eerder dit jaar werden in het noordelijke terreindeel verschillende muurresten aangetroffen. De komende maanden worden er publieksmomenten met rondleidingen gepland.

Op de Vroonhofsite wil de stad onder meer de Kunstacademie, een podiumzaal en het Huis van het Kind onderbrengen.

Singel

“In het zuidelijke deel is de Singel duidelijk weergegeven”, zegt projectleider Marie Lefere. “In de 14de eeuw was de Vleterbeek bevaarbaar van aan de IJzer tot in het huidige stadscentrum van Poperinge. Dat gebeurde met platbodems van zowat 7 meter lang.”

De Singel is een waterloop, die vermoedelijk werd aangelegd in de jaren 1300, om binnenschippers de kans te geven hun boten te laten draaien, en stroomopwaarts richting de Grote Markt te varen. De bevaarbaarheid van de Vleterbeek werd tot de 17de eeuw in stand gehouden.

“Nu hebben we al gegraven tot op het niveau van die Singel, en is die dus zichtbaar. De ouderdom en aard van deze Singel vormt een van de vele onderzoeksvragen van deze opgraving. Een van de belangrijkste vragen is: betreft het een natuurlijke of door de mens uitgegraven gracht? Is er een verbinding met de Vleterbeek, en hoe is de gracht afgebakend?”

De proosdij

“Kunnen er verschillende bouwfasen herkend worden in de proosdij? Zijn er nog resten van de Sint-Catharinakapel aanwezig? In 1835 werd de oude proosdij ingericht als brouwerij, die tot na de Eerste Wereldoorlog actief zou blijven. Vanaf 1925 kwam het huidige gebouwenbestand (school RMS) tot ontwikkeling”, aldus nog Marie Lefere.

Bij de archeologische opgravingen naar de lakenhalle op de Grote Markt, was de publieke belangstelling overweldigend. Daarom worden ook nu ook maandelijks publieksmomenten met rondleidingen voorzien: op vrijdagen 28 juni, 26 juli, 30 augustus en 27 september. Telkens om 13, 14 15 en 16 uur zullen de archeologen uitleg geven over de opgravingen, de eerste resultaten en een zicht op de vondsten. Afgelopen vrijdag tekende alvast een 60-tal geïnteresseerden present voor de rondleidingen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier